Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc

dzieki za wszelkie info.

Bazylku, o ile zostal podniesiony Twój domek skoro udalo sie wcisnac na gorze kibelek ? Na zdjeciach nie stracił nic ze swojego uroku a to wazne:)

Edytowane przez zupa

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Witam,

Nie powinienem się jeszcze chwalić bo formalności jeszcze nie są zakończone ale trudno... Plan kupiłem już miesiąc temu nie mając decyzji, materiały prawie też bez więźby i desek ale mam pismo ze starostwa że mogę... no jeszcze został podpis wójta ale to już formalność. Chcemy zacząć jak najwcześniej na wiosnę. Mam więc prośbę do was kwarcowicze abyście przesyłali mi jakieś może bardziej szczegółowe fotki z etapów budowy. Jeszcze jedno, ile stali wychodzi na domek ze stropem monolitycznym i jak gęsto kładliście drut na stropie? Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Witam wszystkich. Jestem szczęśliwym posiadaczem kwarca. Dom był budowany systemem gospodarczym. Budowę rozpocząłem w kwietniu 2009r. Od 20 listopada 2009r mieszkam w nim. Stan surowy budowała ekipa natomiast wykańczałem sam( centralne, kominek, glazura, podłogi, itd...). Kwarc wybudowany w Lubelskim. Jeżeli mogę w czymś doradzić to proszę pisać . Pozdrawiam.

DSC00679..jpg

DSC00320..jpg

A już myślałem że temat umarł śmiercią naturalną, uff na szczęście są jeszcze chętni do dzielenia się doświadczeniem. Jak na system gospodarczy to bardzo szybko się wprowadziłeś ja myślę o trzech latach kiedy będę się wprowadzał ale do dachu chcę robić to sam lub z niewielką pomocą a dach to już fachowcy będą musieli zrobić. Jeśli masz bardziej szczegółowe fotki to byłbym wdzięczny. Cały czas zastanawiam się nad izolacją fundamentów i drenażem opaskowym bo mam niestety glinę a wiosną przez to baaardzo mokro. Pozdrawiam

Drenażu nie było robione, ponieważ przez działkę przechodzą dreny co 25 metrów i mam nadzieje że to wystarczy. Fundamenty zalane w gruncie a ściany fundamentowe zabezpieczone dysperbitem i folią kubełkową. W domu kilka zmian. Kotłownia w której piec na eko groszek zrobiona poprzez połączenie ubikacji z malutką kotłownią - wejście z wiatrołapu. W kuchni brak drzwi, zrobiony mini barek, łazienka zamieniona z pokojem. Na górze wyszły dwa duże pokoje ( po podłodze jeden około 43 m2 drugi około 40 m2), klatka oraz łazienka (po podłodze około 20 m 2. Na dole w łazience jest prysznic a na górze będzie wanna narożna. Górę mam nie do końca wykończoną. Trzeba jeszcze położyć panele w pokojach i w łazience płytki + pomalować. Na razie nie zamierzam tego robić (brak finansów). Ponadto dół jest na tyle duży że dla mojej 4 osobowej rodziny wystarcza - w porównaniu z mieszkaniem w bloku które mieliśmy do tej pory to jest rewelacja. Dodam również że zmieniłem konstrukcje schodów zyskując tym samym duży salon - około 35 m2.

DSC00444..JPG

DSC00716..JPG

DSC00782..jpg

100429_191024..jpg

witaj OXENON

no powiem ze wyglada cudownie :) My wlasciwie zdecydowani jestesmy na ten projekt i moze cos zaczniemy z fundamentami w tym roku. Rowniez tak jak u Was dół wystarczajacy bo mieszkamy w blokach i mamy 3 pokoiki a jest nas 2+2

Czy mozesz napisac cos wiecej:

1)na temat tych schodów,

2)czy był jakis powód zamiany pokoju z łazienka na dole ?

3)czy ta lazienka na gorze jest z WC i czy udalo sie ja zrobic bo powiekszyles/podniosles kwarca?

4)czy kominek macie z plaszczem wodnym i jak z ogrzewaniem , jaki piec, koszty itd ?

Jeszcze raz gratuluje takiego pieknego domku i licze na cenne info.

pozdr

zupa

A oto obiecane fotki kibelka i suszarni. Podzieliliśmy to pomieszczenie na dwie części oddzielając je ścianką. W pierwszej będzie umywalka, pralka i kibelek a za ścianką suszarnia.

To na tej ściance będzie kibelek.

http://foto3.m.onet.pl/_m/0a10e10cef2b3c35a5f535874a633b1f,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/e709ed2669631cee92eaac55750c48ce,10,19,0.jpg

A tutaj za ścianką będzie suszarnia.

http://foto0.m.onet.pl/_m/f4aca5bb195bc8f2ecf7f2468dbacc6c,10,19,0.jpg

Dach podniosłem o jednego pustaka zyskując sporo przestrzeni. Skosy wykorzystałem na poddaszu w 100 % nie zabudowałem ich płytami. W łazience na górze naprawdę sporo miejsca - spokojnie wejdzie wanna, ubikacja, kran, pralka i zostanie jeszcze sporo miejsca na suszarnie. Na dole łazienkę zamieniłem z pokojem aby goście z salonu mieli prosto do łazienki a nie krążyli mi po całym domu, a przyznam że i dla nas to wygoda - zawsze to bliżej. Moim zdaniem było warto. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to u mnie w wiosce nie ma gazu i zdecydowałem się na eko groszek. Piec z palnikiem Brucera II generacji z żeliwnym ślimakiem a nie blaszanym jak w innych. Cena 7200 zł z przesyłką pod dom. Moc kotła 17 KW - jak na tą kubaturę to spokojnie wystarcza. Jestem z niego zadowolony, w domu cieplutko. Nazwa pieca to Skam p-premium z firmy Sekom-łucki z Pleszewa jeżeli był by ktoś zainteresowany. W domu zrobiłem oczywiście podłogówkę (super sprawa szczególnie przy dzieciach) oraz standardowo kaloryfery. Co do ceny wykonania to za bardzo nie pomogę bo robiłem sam ze znajomym ale odnośnie cen materiałów mogę udzielić informacji. Kominek zrobiłem standardowy bez płaszcze wodnego ze względu na to że mam centralne na groszek i nie widziałem większego sensu montaży płaszcza. Ma on służyć dla przyjemności posiedzenia w chłodne jesienne i wiosenne wieczory.

DSC00437..jpg

DSC00747..jpg

DSC00048..jpg

DSC00644..jpg

Fajnie jest oglądać wasze chałupki. Oxenon pomysł ze schodami rewelacja, tylko czy to wiązało się ze zmianą w projekcie, bo wg mnie wejście na górę jest trochę przesunięte? Poradźcie mi czy nie brakuje wam w domku spiżarki na jakieś tam słoiki (to co gospodyni lubi mieć pod ręką)? Ja w przeciwieństwie do ciebie Oxenon chcę stan surowy stawiać własnymi siłami a potem ... no właśnie nie wiemhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/rolleyes-2.gif. Pożyjemy... zobaczymy... a co do drenażu to na mojej działce jak byłem wczoraj to kręgi od studni głębinowej były pełne wodyhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/jawdrop.gif. Zastanawiam się czy fundament nie zalać równo z poziomem działki a bloczki betonowe murować już nad poziomem gruntu aby łatwiej mi było go odizolować. Bo fundament w ziemi to i tak nie ochronię przed wilgocią choćbym robił cuda. Tyle na dzisiaj. Jeśli macie jakieś szczegółowe fotki z poszczególnych etapów to byłbym glad mój mail [email protected]

Witam wszystkich, wlasnie zdecydowalismy sie na kupno tego projektu, zalatwiamy pozwolenia i nie mozemy doczekac sie kiedy ruszymy z budowa. w zwiazku z tym mamy ogromna prosbe do wszystkich, ktorzy takaze buduja ten dom, prosimy o zdjecia z budowy oraz mamy pytanie: czy ktos z Was buduje ten dom z garazem dwustanowiskowym lub zadaszonym tarasem? z gory dziekujemy za kazda odpowiedz:wave:

Kwarca wybralem juz rok temu, pod kwarca kupiłem niedawno dzialkę, i niedługo bede zalatwiał formalności.

Budowa bedzie się odbywała systemem gospodarczych i dużo moimi rękoma.

dlatego bardzo proszę o podanie cen za materialy ktore wydaliście na poszczegolne etapy budowy

fundamentu

ściany

więźba

pokrycie dachu -rynny

posadzki

itp

widze wiele postów z cenami ale raczej za komplet robocizna i material a mnie interesuje tylko materiał

wiele osób podnosilo ściankę kolankową a ja chciałbym się dowiedzieć czy bez podnoszenia ścianki na tym strychu nad garażem można wstawić ubikację i umywalkę.

Wiem że stosując okna z roletami i z nie robiąc ścianki kolankowej (tak jak to jest w oryginale projektu można zrezygnować z nadproży delikatnie opuszczając wieniec w miejscu okien okiennych. czy ktoś stosował ta technikę

Edytowane przez irtom

• 3 weeks później...

Witam,

No to wygląda na to, że będzie nas więcej zaczynających na wiosnę ... Dla mnie datą rozpoczęcia będzie pewność że grunt jest na tyle suchy aby można było wjechać sprzętem i woda nie stała w wykopie. Prace będą w dużym stopniu wykonywane samorobnie więc tempo nie będzie oszałamiające. Pozdrawiam

Razem z żona planjemy w tym roku rozpocząć budowe,jesteśmy na etapie załatwiania pierwszych formalności i ciągle zastanawiamy sie nad wyborem projektu na 90%:D będzie nim kwarc ale planuje w nim wprowadzić kilka zmian wiec mam prosbę do budujacych kwarca o skany rzutów.Chciałbym zobaczyc jak w rzeczywistości wygladały by te zmiany! bo czytają forum dużo sie mówi o tym ze wymiary w internecie różnią sie od tych w projekcie?! czy ktoś z was poszerzał garaż bo wydaje mi się ze cięzko bedzie z autka wyjść!?

mój e-mail [email protected] z góry dziękuje za rady pozdrawiam Kwarcowiczów!!!