Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To co jeszcze nas boli w KWARCu, to kompletny brak pomieszczeń, wnęk itp. na przeróżne graty - no chyba że potraktuje się przestrzeń nad garażem jako pomieszczenie gospodarcze + pralnia + suszarnia.

KWARC:

W Mongolii też nie ma pomieszczeń na graty. Przynajmniej ja nie widzę.

No ja już projekty nie zmienię, dla mnie Kwarc to naprawdę projekt moich możliwości, kompromisów, no i oczekiwań co do funkcjonalności domu dla rodziny 2+2.

No ale proszę popatrzeć na te szafy w MAGNOLII, których raczej nie da się nigdzie wcisnąć w KWARCu.

Kolega ma już projekt, a my jeszcze się wahamy więc zawsze można coś zmienić:roll:

Co do łączenia pokojów, to ja gdybym miał zrezygnować z jednego pokoju, to połączyłbym 7 z 8, przesunął i powiększył łazienkę (jednocześnie powiększając 6). No a wtedy można sobie zafundować dodatkowe wejście do łazienki z pokoju 6. Tylko nie wiem jak wyglądałaby łazienka z dwoma wejściami :o

Co do suwanych drzwi, to proponuję sobie po zrobieniu tych drzwi umeblować ten salon (oczywiście w ramach projektu). W KWARCu chyba jest mały problem z ustawieniem TV (przy kominku i nigdzie indziej), no a gdy kolega zrobi dodatkowe drzwi, to gdzie postawić kanapę :roll: ?

To co jeszcze nas boli w KWARCu, to kompletny brak pomieszczeń, wnęk itp. na przeróżne graty

to jest urok większości projektów gotowych

na sprzet ogrodniczy, rowery i inne taki mozna przedłużyć garaz

No ale proszę popatrzeć na te szafy w MAGNOLII, których raczej nie da się nigdzie wcisnąć w KWARCu

napewno się da :D

Tylko nie wiem jak wyglądałaby łazienka z dwoma wejściami

normalnie :D

W KWARCu chyba jest mały problem z ustawieniem TV (przy kominku i nigdzie indziej)

a może przy schodach?

W KWARCu chyba jest mały problem z ustawieniem TV (przy kominku i nigdzie indziej)

a może przy schodach?

No ale jak się wtedy ulokować na narożniku żeby patrzeć na ten telewizor :roll: ?

A tak swoją drogą, to gdyby nie moja szanowna małżonka to bym TV nie instalował wogóle.

Ewunia Jak się będziemy meblować, to zwrócę się o pomoc :D

Umiejscowienie telewizora na ścianie z kominkiem jest niefortunne.Światło wpadające przez okna odbijać się będzie na ekranie.Uważam,że miejsce TV jest w rogu,między drzwiami na ogród,a oknem bocznym.Należy po prostu zmienić ustawienie stołu z kompetem wypoczynkowym.

Nie wyobrażam sobie łazienki z dwoma wejściami,chyba,że drzwimiałyby jakieś zabezpieczenie,blokujące drugie wejście. :)

Wydaje mi się,że wymyśliłem sposób na taras.Należy przedłużyć linię dachu,podobnie jak w poniższym projekcie i również podeprzeć kolumnami.

http://www.domus.wroc.pl/projekt3.html?id=31&flip=

elewacja tylna

Ja już wiem, jaki będę miał taras.

A mianowicie – cały z drewna. Ewentualnie, aby deszczyk nie kapał to płótno lub pleksi na konstrukcji drewnianej.

Gdzieś na forum już spotkałem się z takim rozwiązaniem, wiem, że można coś takiego zrobić w późniejszym terminie budowy (bez jakiś wymaganych pozwoleń i przeróbek w projekcie), dlatego na razie nie zawracam sobie głowy tarasem.

Na wiosnę czeka mnie kopanie Fundamentów. Zastanawiam się czy lać beton czy murować z bloczków, ocieplać czy nie itp.

Wydaje mi się,że wymyśliłem sposób na taras.Należy przedłużyć linię dachu,podobnie jak w poniższym projekcie i również podeprzeć kolumnami.

http://www.domus.wroc.pl/projekt3.html?id=31&flip=

elewacja tylna

No ta ja proponuję zerknąć na MAGNOLIĘ, do której się mocno przymierzamy:

MAGNOLIA:http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/vi/viz2_1.jpg

albo

MAGNOLIA II:http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/wi/widok_2_64.jpg

Trzeba jednak o tym tarasie pamiętać na etapie adaptacji projektu. :wink:

PS. Coraz bardziej pasuje nam MAGNOLIA II.

Na wiosnę czeka mnie kopanie Fundamentów. Zastanawiam się czy lać beton czy murować z bloczków, ocieplać czy nie itp.

Z tego co wiem, to jeżeli ma się dostęp do szalunków, to szybciej idą fundamenty lane, ale jeżeli nie - to lepiej z bloczków.

Ja raczej zdecyduję się na bloczkowe fundamenty. Chyba łatwiej przewidzieć jaki wtedy będzie fundament w środku.

A ocieplenie bezwględnie 8)

Witam :)

Bylem wczoraj u architekta i pokazalem mu Kwarca...

Jak mu powiedzialem ze chce piwnice to oczywiscie mnie poparl. Powiedzial ze na wsi dom bez piwnicy to jakas pomylka. Piwnica bezwzglednie musi byc. Mozna oczywiscia stawiac jakas szopke czy budynek gosp. ale po co. Do szopki latwo sie wlamac i wyniesc graty (np rowery). Poza tym jest tam wilgoc i nic cenniejszego tam nie przechowasz... A co do budynku gospodarczego to po pierwsze trzeba go postawic (koszty), po drugie tak samo trzeba miec pozwolenie (budynek murowany), a po trzecie za budynek gospodarczy gmina nalicza wyzsze podatki.

Za jakies dwa dni bede mial odpowiedz architekta co do wejscia do piwnicy (czy sie zmiesci).

Uwaga dla wszystkich: Jak bedziecie wyciagac mapke dzialki z wydzialu geodezji to na sam koniec. Mapka jest wazna tylko 3 miesiace.

Czy ktoś buduje Kwarca , ja właśnie kupiłem ten projekt jest idealny.

http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&nazwa=KWARC

:-?

projekt niebrzydki ale idealnym bym go nie nazwala

najwieksze minusy wg mnie:

- mala kuchnia ( z tym stolikiem to juz wogole )

- wchodzisz do domu i od razu widok na sciane - jakby sie do komorki wlazilo

- mala kotłownia (wrecz skandalicznie mala;))

- na poddaszu - duze dosyc pokoje z malymi oknami polaciowymi (no to akurat latwo naprawic)

koszmarne ciagi komunikacyjne - na dole wychodzac z pokoju 6 mozna pieknie zarobic w twarz drezwiami z lazienki :lol: podonie jest w z wyjsciem z wiatrołapu i dzwiami z pom nr 10

:-?

projekt niebrzydki ale idealnym bym go nie nazwala

najwieksze minusy wg mnie:

- mala kuchnia ( z tym stolikiem to juz wogole )

- wchodzisz do domu i od razu widok na sciane - jakby sie do komorki wlazilo

- mala kotłownia (wrecz skandalicznie mala;))

- na poddaszu - duze dosyc pokoje z malymi oknami polaciowymi (no to akurat latwo naprawic)

koszmarne ciagi komunikacyjne - na dole wychodzac z pokoju 6 mozna pieknie zarobic w twarz drezwiami z lazienki :lol: podonie jest w z wyjsciem z wiatrołapu i dzwiami z pom nr 10

wydaje mi się, że w MAGNOLII z Horyzontów troszkę lepiej zagospodarowano przestrzeń (przy tych samych wymiarach zewnętrznych domu)

:roll: i dlatego ciągle walczymy, co wybrać KWARC czy MAGNOLIA :roll:

hmmm, mi sie bardziej Magnolia podoba

a taki Turkus ma b fajnie rozplanowany parter o ile nie chce sie miec kuchni z widokiem na front budynku, no i schody krecone sa niewygodne

moj ty Magnolia II :wink:

nam TURKUS nie pasuje ze względu na strony świata (pokoje dzieciaków wypadłyby po stronie wschodniej, od ulicy) no i te kręcone schody :-?

co do Magnolii II to trochę pokręcony dach (my chcielibyśmy w Magnolii B podnieść dach nad garażem, dwustanowiskowym zresztą, i zrobić wejście do pomieszczenia nad garażem z poddasza).

Co do pomieszczenia gospodarczego to nasz architekt bardzo wątpił w możliwość zamontowania tam kotła z otwartą komorą spalania :cry:

Ha ha . mitmar.

Zielonooka cię przekabaciła, może to i dobrze ale Mongolia jest trochę droższa w budowie , mimo to gratuluje wyboru i życzę powodzenia w budowaniu, rządy obecne szykują nam tanie kredyty budowlane może te nasze domki wybudujemy.

Co do przekabacenia, to chyba koleżanka Zielonooka niewiele miała udziału, bardziej moja małżonka. A tak swoją drogą to proponuję przeliczyć powierzchnie pomieszczeć z wymiarów na projekcie i porównać z tymi podanymi np. na stronie internetowej Krajobrazów. Na projekcie pokoje są mniejsze niż to podano w internecie. To samo ma miejsce w Magnolii.

Tak swoją drogą, ciekawe że zarówno KWARC jak i MAGNOLIA przy tych samych gabarytach zewnętrznych oferują inne powierzchnie (troszkę większe pokoje w MAGNOLII.

Co do kredytów, to wg EXPANDERa poszło jakieś pismo do banków które może zaskutkować podwyższeniem kosztów kredytów w obcej walucie. :evil:

Kwarc i Magnolia nie mają tych samych gabarytów zewnętrznych. ;) W przypadku mojej działki ma to kolosalne znaczenie.Zbyt duża różnica kosztów budowy jest kolejnym plusem dla Kwarca.Ja już zdecycowałem,czekam za projektem. :) Woj-jur,każdemu przesyłałeś skany,może mnie też? :)