Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo fajnie to wyszlo i sasiedztwo tych brzozek .... ech... moje dopiero beda rosly od wiosny.

Chyba troszke "zubozyles" bryle rezygnujac z tego daszku nad wiatrolapem, alt jak polozysz dachowke to wtedy bedzie mozna wiecej powiedziec.

Ja szykuje sie do hydrauliki i posadzek na poczatku listopada. Mam nadzieje, ze sie uda z pogoda.

Masz rację że trochę wygląd domku zepsułem ale kiedy podniosłem ścianę nad stropem musiałem coś zrobić aby deszcz nie zacinał mi na tarasik.

Jak tylko się uda to może też chciałbym w tym roku skończyć hydraulikę i elektrykę na parterze.

Edytowane przez krajek5

Super sa wasze domki, tylko pozazdroscic, Ja czekam na pozwolenie na budowe, w projekcje zrobilem troszke zmian, garaz dalem o 1m. w przod i o 1m. w tyl, tak zeby nie stracic bryly dachu, z tylu garazu wyszla mi spora kotlownia,a u gory nad garazem bede mial lazienke i strych, na dole troszke zwiekszylem sypialnie , z malego pokoju zrobilem garderobe. Pozdrawiam

Tez rozwazalem zostawienie tego uskoku z tylu domu, ale po namysle (na prawde glebokim namysle) postanowielm zrobic w jednej linii. Obawialem sie glownie jak to bedzie wygladalo patrzac z ogrodu. Teraz widze, ze to byla dobra decyzja. Miejsca w kotlowni wiecej a i dach ma jeden kosz mniej i jedna belke narozna mniej. Miejsca pod dachem tez z tej strony bez kosza ogrom. Na dachu i tak wiele sie "dzeje".

Ty masz o tyle lepiej, ze to widzisz np u mnie na fotkach, a ja musialem "malowac" w komputerze i uzywac wyobrazni. :-)

Dach Kwarca jest i bez tych dodatkowych "atrakcji" drogi. Zreszta zobaczysz sam podczas jego stawiania ;-) Taki drobny uskok bedzie Cie per saldo kosztowal po calosci jakies 8-9 tys wiecej w materialech i wykonawstwie niz opcja z jedna plaszczyzna, a okno w salonie i tak bedziesz musial zlikwidowac.

Reasumujac: Dlugo i wnikliwie to przemysl.

• 2 weeks później...

Witam.

Jestem nowym forumowiczem i noszę się z zamiarem kupna projektu KWARC ale potrzebuję dokładniejszych informacji. Dlatego mam gorącą prośbę. Szukam przekrojów w projekcie KWARC gdzie będę mógł odczytać kąty dachu. W opisie projektu jest podane 36 stopni ale nie wiem czy to się tyczy obydwóch spadów głównych.

GG - 35861199

Jako "świerzak" zadam standartowe pytanie. Czy ktoś wybudował lub buduje KWARCA w promienu 100km od Opola (nie Lubelskiego tylko tego co to jest stolicą polskiej piosenki)? Jeżeli tak a byłaby możliwość przeprowadzenia wizji lokalnej w terenie jak sie to ładnie mówi to proszę o cynk.

Ja buduję w okolicach Lubin-Polkowice. Jeśli to interesuje to zapraszam.

• 2 weeks później...
Zdecydowałem się i kupiłem projekt KWARC. W opisie podane jest że ściany zewnętrzne należy wykonać z gazobetonu o szerokości 36cm. Na zdjęciach z budowy KWARCA zamieszczonych na forum widać że przeważnie budowane są z porothermu. Przedemną adaptacja projektu więc czas podjąć decyzję z czego budować. Moje pytanie brzmi czy to rozwiązanie jest leprze, tańsze i czy wymaga dodatkowej adaptacji?

Ja robilem z gazobetonu 36cm + 10 cm styro. Jakos do tego materialu mam wieksze zaufanie. :-)

Kotlowienka to sluza garaz-dom. Nic tam nie wstawisz poza piecem wiszacym na gaz.

Dzisiaj w koncu odpalilem pompe ciepla. Wrazenia nader pozytywne. Nawet przestalem "oplakiwac" ten nadliczbowy komin co go postawilem z mysla o kotle na ekogroszek. ;-)