djozi21 13.05.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam , buduje domek i zastanawiam się czy zmieniać strop na monolit, może ktoś już to zmieniał i zmiana schodów na lane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.05.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 IMHO monolitem niepotrzebnie pojdziesz tylko w koszta.Co do schodow w standardowym projekcie Kwaraca, to zrobienie ich lanych byloby totalna porazka. Teaz rozwazalem taki wariant, ale udalo mi sie na szczescie tego uniknac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajek5 16.05.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Ja mam strop monolit ale dlatego że słyszałem niepochlebne opinie na temat stropów z terrivy (ponoć pojawiają się pęknięcia) no i trochę dlatego że jestem tradycjonalistą ;D. Natomiast co do schodów podzielam zdanie Pyxisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djozi21 22.05.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Witam, dlaczego odradzacie schody lane ? co do stropu tez się obawiam pęknięć, tylko kierownik uparł się na drut 18 na częścią środkowa czyli salon , kuchnia ubikacja i kotłownia i nie wiem czy takie mocne zbrojenie jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Bo w Kwarcu nie ma jako takiej klatki schodowej i bedziesz mial w salonie "piekne" betonowe dzielo a la socrealizm Czym bys tego nie oblozyl, to nadal bedzie to kawal betonu o lekkosci parowozu. Terriwa wykonana zgodnie ze sztuka budowlana (ze zbrojonymi zebrami rozdzielczymi, z betonu towarowego odpowiedniej klasy i ZAWIBROWANEGO a nie oklepanego po wiencu mlotkami) nie powinna klawiszowac. Wg kalkulacji z przed roku wychodzila tez sporo taniej (i na materialach i na robociznie) od monolitycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djozi21 22.05.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 dzięki za szybka odpowiedz , na szczescie salon bede miał przeniesiony na lewa strone domu wiec schody betonowe jako takie nie beda mi szpeciły, czy poza tym ze brzydko wygladaja sa jakies inne przeciwskazania? a co do stropu to cene stali i betonu mam sporo nizsza od rynkowej wiec jako tako mam ceny na jednym poziomie , tylko co lepsze i jak sie sprawuje monolit w takim domu i jakie miał zbrojenie płyty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Przy jednym projekcie takie schody lane psuja jak ulal, bo np nie sa zbyt eksponowane ale w przypadku standardowego Kwarca to glowny element salonu i "holu". Latwo tutaj pobladzic. Ja nie mam monolitycznego stropu. Jesli cenowo wychodzi prawie to samo, to zrob monolit. To na pewno solidniejsza konstrukcja. Nie martwisz sie o murowanie scianek dzialowych na poddaszu. Podobno jest nieco "glosniejszy" przy intensywnie uzytkowanym poddaszu, a wiec jesli masz kilkoro dzieciakow ktore beda to poddasze zasiedlaly, to mozesz to jakos negatywnie odczuc (takie "opowiesci" czytalem u ludzi ktorzy tak maja wlasnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djozi21 22.05.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Pyxis jeszcze jedno pytanie jak podnosiłeś ścianę kolankowa o 2 pustaki to masz podniesione o 2 + wieniec czy bez wieńca same pustaki , bo z rozmowy z kierownikiem o podniesieniu to podnieść można ale do tego wieniec z 25 do 30 cm wysoki i dodatkowo słupki ze stropu co 2 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Ja mam slupki co 1m, zazbrojone i powiazane z wiencem razem i w nich sa wstawione kotwy do murlat. Nie wylewalem wienca pod sama murlata. Przy takich wysokosciach kolankowej nie jest to potrzebne. http://szkut.com/dom/Dom27.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djozi21 22.05.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Wielkie dzięki Pyxis teraz mam podstawe do dalszych negocjacji z kierownikiem bo upiera się że musi być wieniec , ja bym to zrobił w ten sposób co Ty zazbroił 4 prętami fi 12 odgiętymi ze stropu i w srodek kotwe do murłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Wiesz, budowlancy czesto dmuchaja na zimne. To wszystko mozna policzyc i kierbud powinien (teoretycznie) potrafic takich rachunkow dokonac Z drugiej strony za jego "spokoj ducha" placisz Ty ze swojej kieszeni, wiec nalegaj na pchanie kasy tam, gdzie to jest faktycznie potrzebne (jesli kasa to istotny czynnik w Twoim przypadku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur70 31.05.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 witam po dluzszej nieobecnosci:) u mnie jak wspominalam funda,enty stoja bez plyty czy wiecie jaki koszt jest tej plyty fundamentowej? bez robocizny - sam materiał gdzie macie przylącza - kanalizacje? pod plyta czy w ziemi na poziomie fundamentow? pozdrawiam witam wszystkich,to jest juz nas wiecej,tez jestem jastrzebia i tez planuje budowe kwarca,niestety jestem dopiero na etapie prac geodety przed przepisaniem dzialki,zastanawia mnie twoje pytanie o plyte fundamentowa,skoro masz wylane lawy,czy tak jest w projekcie?a moze to jest wymog jak sie buduje w jastrzebiu(szkody gornicze?)no i mam pytanie,ile czekalas na pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.06.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Ja juz mam w zasadzie wnetrze gotowe do wniesienia mebli. Kuchnia zmontowana. Teraz tylko ogarniam teren dokola domu i czekam na zeobienie utwardzenia i podjazdu do garazu. Licze, ze w lipcu uda sie te wszystkie graty przewiezc (jak to zrobic poki co nie mam pojecia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 15.06.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Witam.Długo się nie odzywałem ale byłem zajęty załatwianiem dokumentacji. Robota ruszyła w związku z tym mam pytanie. Czy robiliście wieniec na ścianie fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.06.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 U mnie nie byl robiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami10 18.06.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witam ,Mam pytanie do budujących Kwarca. Jaki macie strop na poddaszu lany czy wybijany np.płytami gipsowymi tzw, regipsami. Zdania są bardzo podzielone i nie wiemy co robic. Czy to prawda, że wybijany przecieka, pęka itd? Jak to wygląda cenowo? ( lany a regipsy). Z góry dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.06.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 No wylac skosy polaci dachowych z betonu to bedzie dosyc innowacyjna technologia Sprecyzuj moze o co dokladnie chodzi, bo mozna to roznie rozumiec, co napisales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smowki 11.07.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam po długiej nieobecności, U nas stan przedstawia się następująco: schody zewnętrzne i taras z kostki, terakota paradyża By My Way Rovere w kuchni, jadalni i salonie (glazurnik jednak psioczył, że mimo I gat mógłby nimi rzucać takie równe), mała łazienka się kończy (zrobiona w Firletce Paradyża), schody wewnętrzne na razie bez barierki (bardzo mi się podobają, gościa mogę polecieć, będzie taż nam robił drzwi wewnętrzne i parapety, z kolei u znajomej wykłądał schody lane - też są prześliczne), terakota w garażu i kotłowni + glazura w kotłowni (nie jestem pewna czy w garażu była aż tak potrzebna ale jest). Po za tym czekamy na zainstalowanie pieca - kupiliśmy Heft 13KW, bo wszędzie mamy podłogówkę + na ewentualność doprowadzenie pod grzejniki. A i ostrzeżenie dla zamawiających przez internet (ja większość tak zamawiam) - od razu sprawdzajcie prawidłowość zamówionego towaru - zdażyło się nam że przysłali 1 grzejnik łazienkowy zamiast 2 a w dodatku innej firmy. Problem z odkręcaniem był ogromny. Jeśli ktoś ma zdjęcia wnętrza to miło by było zobaczyć. Czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami10 11.07.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 No wylac skosy polaci dachowych z betonu to bedzie dosyc innowacyjna technologia Sprecyzuj moze o co dokladnie chodzi, bo mozna to roznie rozumiec, co napisales. Dokładnie o to mi chodzi. U nas większość budujących domy, poddasze ( skosy i strop) zalewają betonem. Wybijanie płytami ma niezbyt korzystną opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.07.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Czyli zamiast powiedzmy drewnianej wiezby dachowej stal i beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts