Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo w Kwarcu nie ma jako takiej klatki schodowej i bedziesz mial w salonie "piekne" betonowe dzielo a la socrealizm ;-)

Czym bys tego nie oblozyl, to nadal bedzie to kawal betonu o lekkosci parowozu.

Terriwa wykonana zgodnie ze sztuka budowlana (ze zbrojonymi zebrami rozdzielczymi, z betonu towarowego odpowiedniej klasy i ZAWIBROWANEGO a nie oklepanego po wiencu mlotkami) nie powinna klawiszowac. Wg kalkulacji z przed roku wychodzila tez sporo taniej (i na materialach i na robociznie) od monolitycznego.

dzięki za szybka odpowiedz , na szczescie salon bede miał przeniesiony na lewa strone domu wiec schody betonowe jako takie nie beda mi szpeciły, czy poza tym ze brzydko wygladaja sa jakies inne przeciwskazania? a co do stropu to cene stali i betonu mam sporo nizsza od rynkowej wiec jako tako mam ceny na jednym poziomie , tylko co lepsze i jak sie sprawuje monolit w takim domu i jakie miał zbrojenie płyty,

Przy jednym projekcie takie schody lane psuja jak ulal, bo np nie sa zbyt eksponowane ale w przypadku standardowego Kwarca to glowny element salonu i "holu". Latwo tutaj pobladzic.

Ja nie mam monolitycznego stropu. Jesli cenowo wychodzi prawie to samo, to zrob monolit. To na pewno solidniejsza konstrukcja. Nie martwisz sie o murowanie scianek dzialowych na poddaszu. Podobno jest nieco "glosniejszy" przy intensywnie uzytkowanym poddaszu, a wiec jesli masz kilkoro dzieciakow ktore beda to poddasze zasiedlaly, to mozesz to jakos negatywnie odczuc (takie "opowiesci" czytalem u ludzi ktorzy tak maja wlasnie).

Wiesz, budowlancy czesto dmuchaja na zimne. To wszystko mozna policzyc i kierbud powinien (teoretycznie) potrafic takich rachunkow dokonac ;-)

Z drugiej strony za jego "spokoj ducha" placisz Ty ze swojej kieszeni, wiec nalegaj na pchanie kasy tam, gdzie to jest faktycznie potrzebne (jesli kasa to istotny czynnik w Twoim przypadku).

• 2 weeks później...
witam po dluzszej nieobecnosci:)

u mnie jak wspominalam funda,enty stoja bez plyty

czy wiecie jaki koszt jest tej plyty fundamentowej?

bez robocizny - sam materiał

gdzie macie przylącza - kanalizacje? pod plyta czy w ziemi na poziomie fundamentow?

pozdrawiam

witam wszystkich,to jest juz nas wiecej,tez jestem jastrzebia i tez planuje budowe kwarca,niestety jestem dopiero na etapie prac geodety przed przepisaniem dzialki,zastanawia mnie twoje pytanie o plyte fundamentowa,skoro masz wylane lawy,czy tak jest w projekcie?a moze to jest wymog jak sie buduje w jastrzebiu(szkody gornicze?)no i mam pytanie,ile czekalas na pozwolenie?

• 2 weeks później...

Witam ,

Mam pytanie do budujących Kwarca. Jaki macie strop na poddaszu lany czy wybijany np.płytami gipsowymi tzw, regipsami. Zdania są bardzo podzielone i nie wiemy co robic. Czy to prawda, że wybijany przecieka, pęka itd? Jak to wygląda cenowo? ( lany a regipsy). Z góry dziękuję za odpowiedz.

• 4 weeks później...

Witam po długiej nieobecności,

U nas stan przedstawia się następująco: schody zewnętrzne i taras z kostki, terakota paradyża By My Way Rovere w kuchni, jadalni i salonie (glazurnik jednak psioczył, że mimo I gat mógłby nimi rzucać takie równe), mała łazienka się kończy (zrobiona w Firletce Paradyża), schody wewnętrzne na razie bez barierki (bardzo mi się podobają, gościa mogę polecieć, będzie taż nam robił drzwi wewnętrzne i parapety, z kolei u znajomej wykłądał schody lane - też są prześliczne), terakota w garażu i kotłowni + glazura w kotłowni (nie jestem pewna czy w garażu była aż tak potrzebna ale jest). Po za tym czekamy na zainstalowanie pieca - kupiliśmy Heft 13KW, bo wszędzie mamy podłogówkę + na ewentualność doprowadzenie pod grzejniki. A i ostrzeżenie dla zamawiających przez internet (ja większość tak zamawiam) - od razu sprawdzajcie prawidłowość zamówionego towaru - zdażyło się nam że przysłali 1 grzejnik łazienkowy zamiast 2 a w dodatku innej firmy. Problem z odkręcaniem był ogromny.

Jeśli ktoś ma zdjęcia wnętrza to miło by było zobaczyć. Czekam na odpowiedź.

No wylac skosy polaci dachowych z betonu to bedzie dosyc innowacyjna technologia ;-)

Sprecyzuj moze o co dokladnie chodzi, bo mozna to roznie rozumiec, co napisales.

Dokładnie o to mi chodzi. U nas większość budujących domy, poddasze ( skosy i strop) zalewają betonem. Wybijanie płytami ma niezbyt korzystną opinie.