Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli zamiast powiedzmy drewnianej wiezby dachowej stal i beton?

Więżba dachowa zostaje tylko skosy sa wylane z betonu czyli połączenia ścianek pod kątem zamiast rusztu i płyt gipsowych. na tym betonie (czyli tych skosach) właśnie będzie lezec cala więżba ( krokwy ).

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witaj gablot.

Mam tez kwarca w lusterku tak jak Ty. :-)

Troszke te Twoje rynny odsuniete od sciany za bardzo IMHO rzucaja sie w oczy. Nie dalo rady przytulic je do sciany domu?

Ja jestem w fazie wyboru oswietlenia zewnetrznego. Widze ze masz takie lampy ktore tez biore pod uwage i ta bardzo podobnej wysokosci (ta nad tarasem). Mozesz zrobic zdjecie jak bedzie ciemno zeby zobaczyc jak wyglada oswietlona sciana takim swietlem?

Edytowane przez Pyxis

• 2 weeks później...
Witaj gablot.

Mam tez kwarca w lusterku tak jak Ty. :-)

Troszke te Twoje rynny odsuniete od sciany za bardzo IMHO rzucaja sie w oczy. Nie dalo rady przytulic je do sciany domu?

Ja jestem w fazie wyboru oswietlenia zewnetrznego. Widze ze masz takie lampy ktore tez biore pod uwage i ta bardzo podobnej wysokosci (ta nad tarasem). Mozesz zrobic zdjecie jak bedzie ciemno zeby zobaczyc jak wyglada oswietlona sciana takim swietlem?

Witam, rynny celowo tak dane do czasu otynkowania budynku :rolleyes: lampy kupione w OBI zbyt dużo światła nie dają ale myślę że wystarczająco oświetlają taras i podjazd przed domem ( z przodu domu lampa z czujnikiem czasowym i ruchowym) przy lepszej pogodzie zrobię fotki to dodam. Pozdrawiam.

Dostałem dokładnie taka wycenę wg projektu standardowego

ułożenie przewodów,

prace łączeniowe, uzbrojenie tablicy rozdzielczej, zgłoszenie do

odbioru Tauron, montaż osprzętu gniazd i wyłączników, przygotowanie do

odbioru budowlanego

5500

Wykonanie przyłącza zewnętrznego kablowego:

500

Całość wyniesie 6000,-

Przybliżona wartość materiału tj. 4500-5000

• 4 weeks później...

Witam wszystkich kwarcowiczów.

Pyxis mam pytanie do ciebie. Na zdjęciach widać że zgodnie z projektem zbroiłeś podłogę garażu i tarasu nie widać natomiast czy też podłogę ganku wejściowego. W projekcie jest zbrojenie chudziaka ganku (po co?). Powiedz czym zbroiłeś i czy zbroiłeś górą i dołem jak jest w projekcie czy tylko dołem?

• 3 weeks później...
witam wszystkich,to jest juz nas wiecej,tez jestem jastrzebia i tez planuje budowe kwarca,niestety jestem dopiero na etapie prac geodety przed przepisaniem dzialki,zastanawia mnie twoje pytanie o plyte fundamentowa,skoro masz wylane lawy,czy tak jest w projekcie?a moze to jest wymog jak sie buduje w jastrzebiu(szkody gornicze?)no i mam pytanie,ile czekalas na pozwolenie?

buduję dom w jarząbkowicach a aktualnie mieszkam w jastrzębiu

w miejscowości w ktorej buduję nie wystepują szkody gornicze

dokładnie się nie znam ale już nie ważne

u mnie fundameny stoją nic się nie zmieniło:)

pozwolenie na budowę załatwiałam w pszczynie bo to powiat tej wioski i trwało około 6 miesięcy

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących KWARCA;-)

jestem pierwszy raz na forum, ale buduję właśnie ten domek, więc postanowiłam dołączyc do zacnego grona :yes:

Zmiany jakie poczyniliśmy to: powiekszenie garażu o 4 metry a w tym kotłownia - 2m. za to pomieszczenie na kotłownie przeznaczę na pralnię. Zamiast kibelka dla gości - spiżarka, łazienka zamieniona z pokojem, tak aby była na =przeciw wejścia z salonu. oczywiście wejście do garażu i kotłowni z wiatrołapu. dodatkowo w salonie powiekszyłam okno tarasowe a zlikwidowałam to boczne od garażu. Narazie nie planujemy robić poddasza. własnie dziś wylali mi płytę (strop) i bijemy się z myślą o podniesieniu poddasza, tzn. czy tylko o jeden pustak czy więcej. mam pytanie - jak podniesiemy o 1 pustak a w przyszłości zdecydowalibysmy się na poddasze to czy nie bedzie tam za nisko? Jak to rozwiązaliscie?

• 4 weeks później...

Witam wszystkich "Kwarcowiczów" :)

Obserwuje forum regularnie już ponad 3 lata i nadszedł czas się ujawnić;)

Mój Kwarc jest już prawie na ukończeniu. Została jeszcze wykończeniówka ale myślę, że uporam się z nią w góra kolejne 5 do 10lat ;)

Postanowiłem zabrać głos na forum, ponieważ po około roku po zakończeniu prac budowlanych zaczęły mi pękać ściany działowe na parterze tam gdzie znajdują się sypialnie i łazienka :( Były one stawiane na chudziaku i wygląda to tak jakby osiadł grunt pod nim pociągając ściany w dół. Mam w związku z tym pytanie do budujących bądź tych którzy już wybudowali Kwarca czy robiliście fundamenty również pod ścianki działowe czy też tak jak ja stawialiście je bezpośrednio na chudziaku i czy u kogoś taki problem się pojawił? Czy tylko u mnie budowlańcy odwalili fuszere niewystarczająco zagęszczając grunt pod częścią budynku.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam