atonik 07.11.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Niestety nie było mnie dokładnie przy zagęszczaniu podłoża ale na pewno po zdjęciu humusu nawiezione było w to miejsce około pół metra pospółki. Używana była zagęszczarka mechaniczna ale czy warstwowo czy tylko na samym wierzchu, teraz już trudno stwierdzić. Chudziak nie był zbrojony ale za to zalany z gruszki betonem B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 08.11.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Witam. Mam pytanie dotyczące ocieplenia podłogi. W projekcie jest tylko 8cm i to jakiejs wełny rockwool stoprock. Zastanawiam się czy to aby nie za mało. Jak w tym umieścić instalace. Dodoam że wykonawcą jestem sam i buduję pierwszy raz. Prosze o porady. Jaką grubość i jakiego rodzaju ocieplenie podłogi na gruncie zastosowaliście u siebie. Będę zabierał się za murowanie ścian i muszę wiedzieć jaka będzie grubość podłogi bo od tego zależy wysokość pomieszczenia i otworów drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ja dalem na parterze 18cm styropianu. U gory sa chyba tylko 2cm jako wytlumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galik 11.11.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 U nas na parterze jest styropian grafitowy 10 cm, lambda 0,0031. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 12.11.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Galik mam pytanie do Ciebie. Czy napewno lambda to 0,0031? nie 0,031? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galik 12.11.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 No pewnie, ze 0,031:rolleyes: gdzie mi jedno zero sie dodało:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smowki 17.12.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam Kwarcowiczów. My mieliśmy nadzieję wprowadzić się na Święta ale niestety. Wogóle mam wrażenie, że wątek Kwarca zamiera. Ale mam pytanie czy ktoś z Was opala ekogroszkiem. Ciekawa jestem ile w okresie zimowym potrzeba ton miesięcznie. Czy ktoś z was robił na poddaszu ścianki murowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Ekogroszkiem nie pale, ale mam scianki murowane. Scianki dzialowe. Zeby nie bylo, ze watek umiera to fotka mojego Kwarca w szacie swiatecznej. Ubogo, ale to pierwszt sezon swiateczny w domu http://szkut.com/dom/Dom72.jpg Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 09.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam poraz kolejny. Pytanie być może już padło ale może ktoś ma nowe doświadczenia w następującej kwestii. Mianowićie zastanawiam się nad podniesieniem ścianki kolankowej o jeden pustak (nadmieniam że buduję z pustaka ceramicznego 30 p + w). Na ściankę kolankową dałbym 25 p+w. Pytanie brzmi czy robiliście kolejny wieniecwieniec pod murłatę czy wystarczą betonowe słupki w miejscach gwintowanych szpilek do mocowania murłaty, i kolejne pytanie jak załatwialiście to od strony formalnej? Spotkałem się z opinią że wystarczy wpis w dzienniku budowy ( wiem że to zmiana istotna ale...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 09.01.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 A! Mam jeszcze jedno pytanie do Pyxis. Na zdjęciach twojego stropu przed zalaniem widać że w miejscu ganku wejściowego wykonałeś strop ( w projekcie go nie ma) czy jest to strop monolityczny czy może jakoś innaczej to rozwiązałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ja mam poniesioane o 2 pustaki i zrobione slupki co 1m. Jest fotka w tym watku tego rozwiazania. Nie mam wienca -uznano, ze przy tej wysokosci kolankowej to niekonieczne. Od wysokosci 1m juz zaleca sie zrobic wieniec. Tak, nad gankiem mam strop monolityczny. Wylewnym mam razem z filarem i lukiem nad wejsciem. Od dolu jest docieplony 20cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 10.01.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Tak myslałem jeżeli chodzi o wieniec nad kolakową. A powiedz czy miałeś to zaplanowane na etapie adaptacji czy wprowadzałeś zmiany później? Pytam i o ściankę i o strop. Jeżeli później to czy żeczywiście wystarczy wpis w dzienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 JA w awoim Kwarcu wprowadzilem bardzo duzo zmian. Jest szerszy garaz, dostawiona kotlownia, polaczona kuchnie z pokojem obok, itp. Moj kierbud robil projekt zastepczy (tak to sie chyba nazywa) i tam ujmowal te wszystkie zmiany. Przy tekich obiektach jak domek czesto zaborzona jest chronologia zdarzen. Projekt czasami jest juz po wykonaniu robot i odzwierciedla wtedy dokladnie ich faktyczny stan, bo inaczej byl by 10x zmieniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 15.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Kolejne moje pytanie dotyczy odpowietrzenia pionów kanalizacyjnych. Po pierwsze jaką macie śrenicę odpowietrzenia w łazience ( w projekcie jest 110 chciałbym schować je w ścianie i taka średnica mi się nie zmieści ponieważ bujuję z Porothermu 30 P+W) czy wystaczy dać 80? Po drugie odpowietrzenie w kuchni po przejściu przez strop wypadnie w środku pokoju na poddaszu ( średnica odpowietrzenia w projekcie 50) jak macie rozwiązane te odpowietrzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Mam do stropu 110tka a wyzej przejscie na ciensza duzo (50tka?) i poprowadzone w warstwie wleny przy krokwi tak do 1/3 do kalenicy (zeby snieg nie zabral kominka). Odpowietrzenie raczej rob nad lazienka (gdzie jest kibelek). Mozesz sie przytulic do sciany i jak zrobia 50tka, to tez nie bedzie jakiegos problemu. Musisz podpytac hydry swojego o szczegoly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 16.01.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Problem polega na tym że moim hydrem jestem ja. Buduję sam z ojcem dlatego tak szczegółowo wypytuję. Jak do tej podry na mojej budowie jedynymi fachowcami byli elektryk do odebrania przyłącza energetycznedo z rozdzielnicą budowlaną które wykonałem sam według własnego projektu i geodeta do wytyczenia budynku. Obecnie jestem na etapie stanu zerowego z kanalizacją i płytą podłogową na której mam już zgromadzony materiał na ściany. Męczę was pytaniami bo od wiosny ostro ruszam dalej i pewnie bedzie mało czasu na pytania. Przy okazji wstawię jakieś fotki. Jak ktoś ma pytania dotyczące tego etapu budowy to służę pomocą. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez gutttek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.01.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]161614[/ATTACH] Podziwiam za odwage i umiejetnosci Mam tylko nadzieje, ze przywiazaliscie nalezyta wage do zageszczenia gruntu pod wylewkami. Na "chlopski rozum" to tam jakies wielkie srednice do tego odpowietrzenia nie sa potrzebne i 50tka powinna wystarczyc, ale w takim razie rozeznaj dokladnie temat na forum. Ja mysle, ze u mnie dlatego szli w pionie 110tka, zeby zabezpieczyc sie przed radosna tworczoscia inwestora, ktory na pozniejszym etapie moze powiedziec: "A kibelek na pietrze to jednak bedzie tutaj a nie tu. No przeciez rura jest!?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 16.01.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Zagęszczenie jest solidne dwa razy płyta wibrująca następonie skoczek i na koniec znów płyta i tak co 30 cm. Pręt zbrojeniowy 8 nie wchodzi w zagęszczenie. ponadto płyta jest w tej chwili obciążona około 30 tonami materiału były mrozy a na płycie ani ryski. Dodaję resztę zdjęć. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez gutttek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.01.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) płyta jest w tej chwili obciążona około 30 tonami materiału były mory a na płycie ani ryski. Nie, nie. Ludkom sie sciany tach po 2 latach zaczynaja dopiero "przewracac" PS. Patrze na fotki i mysle sobie "kurde, ale podobne jak u mnie fundamenty" i po chwili dochodzi do mnie dopiero, ze to watek p.t. "KWARC...." Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 16.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jeżeli się ściany przewracają to wina fundamentów może mieli zruszony grunt pod ławami. Ja kopałem ręcznie koparka tylko zdjęła humus( dodam że mam dobry grunt) więc pod ławami grunt jest rodzimy. Ławy lane w szalunki więc nie ma opcji zmieszania betonu z ziemią szalunki wyłożone folią więc odpływ mleczka z betonu też nie możliwy pozatym dokładna pielęgnacja po wylaniu ponieważ było dość ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts