Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem tak. Przez to że kopałem ręcznie zotawiłem dużo gruntu rodzimego bo wykopałem tylko pod ławy z małym marginesem na szalunki środki zostały ( murowało się koszmarnie mało miejsca ale nie żałuję) więc i zagęszczenia nie było dużo. Obok mnie buduje firma jak zobaczyłem jak oni zagęścili ( przyjechała koparka zasypła wykop przejechali płytą i zalali wodą na tym koniec) to naprawdęjestem spokojny o moje przyszłe działówki :yes:.

Coś ucichło więc wzrucam 3 grosze. Pyxis na zdjęciach twojego stropu widać że podciąg Pż -1 licuje z pustakami stropowymi. W projekcie rzędna Pż-1 jest o 10 cm niższa niż reszta stropu co powodyje że będzie widoczna belka pomiędzy salonem a korytarzem lub uskok jeżeli zrobimy sufit podwieszany w korytarzu. Czy wprowadzałeś zmiany w projekcie czy poprostu tak wylałeś ten podciąg?

Dom24.jpg

. Czy wprowadzałeś zmiany w projekcie czy poprostu tak wylałeś ten podciąg?

Zostalo to przeprojektowane. Z tego co pamietam zostala ta czesc poszerzona nieco i dodatkowo przezbrojona.

W moim wariancie Kwarca w tej czesci wspiera sie na stropie pietra jeden z 2 slupow na kotorych lezy kalenica dachu nad czescia garazowa. Dlatego nie zostalo tak po prostu "splaszczone".

Z punktu widzenia estetyki to byl dobry pomysl. Teraz tez widze, ze po zapaleniu w kominku (piecyk wolnostojacy) powietrze swobodnie idzie sobie tez na poddasze. :)

• 2 weeks później...

Witam.

Pyxis czy masz może więcej zdjęć zbrojenia stropu? Chodzi mi o dokładniejsze zdjęcia Pż-1, Pż-2, Żu-1, Żu-2 i Płż -1.

I kolejne pytanie czy owór na drzwi garażowe robiłeś tak jak w projekcie 230 x 240 ( w świetle ościeża czyli faktyczny otwór w murze po wykończeniu podłogi) jeżeli tak to mam pytanie czy nie było problemu z dobraniem drzwi garażowych czy nie musiałeś czasem robić na zamówienie?

Witam.

Pyxis czy masz może więcej zdjęć zbrojenia stropu? Chodzi mi o dokładniejsze zdjęcia Pż-1, Pż-2, Żu-1, Żu-2 i Płż -1.

I kolejne pytanie czy owór na drzwi garażowe robiłeś tak jak w projekcie 230 x 240 ( w świetle ościeża czyli faktyczny otwór w murze po wykończeniu podłogi) jeżeli tak to mam pytanie czy nie było problemu z dobraniem drzwi garażowych czy nie musiałeś czasem robić na zamówienie?

Fotek poszukam i najwyzej wkleje.

Co do drzwi garazowe, to mam otwor o wymiarach 300x225. Nie bylo problemu z brama.

PS.

Na tym cos dasz rade zobaczyc?

http://szkut.com/dom/Dom20.jpg

http://szkut.com/dom/Dom20.jpg

PS(2)

Znalazlem tylko jeszcze cos takiego. Widac chyba lepiej.

http://szkut.com/dom/Dom20a.jpg

http://szkut.com/dom/Dom20a.jpg

Edytowane przez Pyxis

• 2 weeks później...

Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę powodzenia w realizacji projektu.

My mieszkamy już 5 lat w swoim kwarcu.

Pogląd nam się nie zmienił, nadal uważamy że to świetny domek.

Tylko brakuje nam małego okienka nad wejściem do domu, bo robiąc poddasze zauważyliśmy, że bardzo by się przydało.

Jeszcze raz pozdrawiam Zuza

Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę powodzenia w realizacji projektu.

My mieszkamy już 5 lat w swoim kwarcu.

Pogląd nam się nie zmienił, nadal uważamy że to świetny domek.

Tylko brakuje nam małego okienka nad wejściem do domu, bo robiąc poddasze zauważyliśmy, że bardzo by się przydało.

Jeszcze raz pozdrawiam Zuza

Okienka faktycznie ladnie doswietla te zakamarki nad gankiem na poddaszu.

Wklej jakies fotki swoego domu. Bardzo przyjemnie sie oglasa swoj projekt w alternatywnej aranzacji :)

• 2 weeks później...
Witam wszystkich, wlłaśnie dołączyliśmy do WAS, my mamy dopiero fundamenty i mamy nadzieję wiosną ruszyć na całego :) czy ktoś z budujących ma kotłownie na ekogroszek?

My mamy kocioł typu Stalmark 13KW na ekogroszek. Teraz widzimy, że źle go ustawiliśmy w kotłowni (bardzo ciężko się go czyści). Powiększyliśmy kotłownię o 20cm w stronę schodów przy salonie. Szkoda też że nie udało się z inną opcją ogrzewania (nie chcą założyć nam gazu) bo roboty jest przy tym piecu ot ciut ciut.

Supe, że jeszcze ktoś pokochał ten projekt. Ja osobiście żałuję, że mąż nie zgodził się podnieść góry choćby o pustak (twierdził, że straci na wyglądzie) - pokoje byłyby znacznie bardziej funkcjonalne.

Kolego smowki mam do ciebie pytanie odnośnie pieca.

Mianowicie piszesz że używasz kotła 13kw czy to jest wystarczająca moc?

Czy grzejesz cały dom z poddaszem?

Jak duży masz bojler i ile czasu zajmuje podgrznie go?

I kolene pytanie jaką masz długość i średnicę komina dymowego?

Zalezy od docieplenia damu jakie planujesz. Ja grzeje dom pompa ciepla 12,6kW z doeciepleniem jak masz opisane w stopce. Pompa pracuje w najwieksze mrozy 11h dziennie.