Pyxis 16.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jeżeli się ściany przewracają to wina fundamentów może mieli zruszony grunt pod ławami. Pod dzialowymi wlasnie nie ma fundamentow, a to o te chodzi. Jesli zagesciles poprawnie (a na to wyglada z opisu), to nie ma sie czego obawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 16.01.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Powiem tak. Przez to że kopałem ręcznie zotawiłem dużo gruntu rodzimego bo wykopałem tylko pod ławy z małym marginesem na szalunki środki zostały ( murowało się koszmarnie mało miejsca ale nie żałuję) więc i zagęszczenia nie było dużo. Obok mnie buduje firma jak zobaczyłem jak oni zagęścili ( przyjechała koparka zasypła wykop przejechali płytą i zalali wodą na tym koniec) to naprawdęjestem spokojny o moje przyszłe działówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.01.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Powiem tak. Przez to że kopałem ręcznie [...]. To sie nazywa byc prawdziwym twardzielem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 17.01.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Masz rację dość przechwałek. Powróćmy do tematu (też nie lubię zbaczania z niego) pytanie do pozostałych forumowiczów może mają jakieś inne rowiązania wentylacji pionów kanalizacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 25.01.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Coś ucichło więc wzrucam 3 grosze. Pyxis na zdjęciach twojego stropu widać że podciąg Pż -1 licuje z pustakami stropowymi. W projekcie rzędna Pż-1 jest o 10 cm niższa niż reszta stropu co powodyje że będzie widoczna belka pomiędzy salonem a korytarzem lub uskok jeżeli zrobimy sufit podwieszany w korytarzu. Czy wprowadzałeś zmiany w projekcie czy poprostu tak wylałeś ten podciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 . Czy wprowadzałeś zmiany w projekcie czy poprostu tak wylałeś ten podciąg? Zostalo to przeprojektowane. Z tego co pamietam zostala ta czesc poszerzona nieco i dodatkowo przezbrojona. W moim wariancie Kwarca w tej czesci wspiera sie na stropie pietra jeden z 2 slupow na kotorych lezy kalenica dachu nad czescia garazowa. Dlatego nie zostalo tak po prostu "splaszczone". Z punktu widzenia estetyki to byl dobry pomysl. Teraz tez widze, ze po zapaleniu w kominku (piecyk wolnostojacy) powietrze swobodnie idzie sobie tez na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 25.01.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Właśnie to jest nieoceniona zaleta forum. Myślałem wyłącznie o estetyce a uwaga o przepływie ciepłego powietrza jest wielce cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 06.02.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam.Pyxis czy masz może więcej zdjęć zbrojenia stropu? Chodzi mi o dokładniejsze zdjęcia Pż-1, Pż-2, Żu-1, Żu-2 i Płż -1.I kolejne pytanie czy owór na drzwi garażowe robiłeś tak jak w projekcie 230 x 240 ( w świetle ościeża czyli faktyczny otwór w murze po wykończeniu podłogi) jeżeli tak to mam pytanie czy nie było problemu z dobraniem drzwi garażowych czy nie musiałeś czasem robić na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.02.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Pyxis czy masz może więcej zdjęć zbrojenia stropu? Chodzi mi o dokładniejsze zdjęcia Pż-1, Pż-2, Żu-1, Żu-2 i Płż -1. I kolejne pytanie czy owór na drzwi garażowe robiłeś tak jak w projekcie 230 x 240 ( w świetle ościeża czyli faktyczny otwór w murze po wykończeniu podłogi) jeżeli tak to mam pytanie czy nie było problemu z dobraniem drzwi garażowych czy nie musiałeś czasem robić na zamówienie? Fotek poszukam i najwyzej wkleje. Co do drzwi garazowe, to mam otwor o wymiarach 300x225. Nie bylo problemu z brama. PS. Na tym cos dasz rade zobaczyc? http://szkut.com/dom/Dom20.jpg http://szkut.com/dom/Dom20.jpg PS(2) Znalazlem tylko jeszcze cos takiego. Widac chyba lepiej. http://szkut.com/dom/Dom20a.jpg http://szkut.com/dom/Dom20a.jpg Edytowane 6 Lutego 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela2352 15.02.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Witam!Czy ktoś buduje domek Kwarc z dwustanowiskowym garażem i w małopolsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 19.02.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę powodzenia w realizacji projektu.My mieszkamy już 5 lat w swoim kwarcu.Pogląd nam się nie zmienił, nadal uważamy że to świetny domek.Tylko brakuje nam małego okienka nad wejściem do domu, bo robiąc poddasze zauważyliśmy, że bardzo by się przydało. Jeszcze raz pozdrawiam Zuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę powodzenia w realizacji projektu. My mieszkamy już 5 lat w swoim kwarcu. Pogląd nam się nie zmienił, nadal uważamy że to świetny domek. Tylko brakuje nam małego okienka nad wejściem do domu, bo robiąc poddasze zauważyliśmy, że bardzo by się przydało. Jeszcze raz pozdrawiam Zuza Okienka faktycznie ladnie doswietla te zakamarki nad gankiem na poddaszu. Wklej jakies fotki swoego domu. Bardzo przyjemnie sie oglasa swoj projekt w alternatywnej aranzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIELA_212 03.03.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam wszystkich, wlłaśnie dołączyliśmy do WAS, my mamy dopiero fundamenty i mamy nadzieję wiosną ruszyć na całego czy ktoś z budujących ma kotłownie na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam wszystkich, wlłaśnie dołączyliśmy do WAS, my mamy dopiero fundamenty i mamy nadzieję wiosną ruszyć na całego Witaj. Nie zapomnij o solidnej dokumentacji fotograficznej i zamieszczaniu jej tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smowki 06.03.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam wszystkich, wlłaśnie dołączyliśmy do WAS, my mamy dopiero fundamenty i mamy nadzieję wiosną ruszyć na całego czy ktoś z budujących ma kotłownie na ekogroszek? My mamy kocioł typu Stalmark 13KW na ekogroszek. Teraz widzimy, że źle go ustawiliśmy w kotłowni (bardzo ciężko się go czyści). Powiększyliśmy kotłownię o 20cm w stronę schodów przy salonie. Szkoda też że nie udało się z inną opcją ogrzewania (nie chcą założyć nam gazu) bo roboty jest przy tym piecu ot ciut ciut. Supe, że jeszcze ktoś pokochał ten projekt. Ja osobiście żałuję, że mąż nie zgodził się podnieść góry choćby o pustak (twierdził, że straci na wyglądzie) - pokoje byłyby znacznie bardziej funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 12.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Kolego smowki mam do ciebie pytanie odnośnie pieca.Mianowicie piszesz że używasz kotła 13kw czy to jest wystarczająca moc?Czy grzejesz cały dom z poddaszem?Jak duży masz bojler i ile czasu zajmuje podgrznie go?I kolene pytanie jaką masz długość i średnicę komina dymowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.03.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Kolego smowki mam do ciebie pytanie odnośnie pieca. Mianowicie piszesz że używasz kotła 13kw czy to jest wystarczająca moc? Czy grzejesz cały dom z poddaszem? Jak duży masz bojler i ile czasu zajmuje podgrznie go? I kolene pytanie jaką masz długość i średnicę komina dymowego? Zalezy od docieplenia damu jakie planujesz. Ja grzeje dom pompa ciepla 12,6kW z doeciepleniem jak masz opisane w stopce. Pompa pracuje w najwieksze mrozy 11h dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 14.03.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Pyxis jeżeli chodzi o ocieplenie to będzie ściana z prothermu 30 P+W oraz 15 cm styro. Natomiast w projekcie ma podaną moc kotła 21kw!. Czy to nie przesada? A teraz podtrzymuję pytania do " smowki " odpisz na nie jak to wygląda u ciebie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.03.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Te 21kW to (przynajmniej) 2x za duzy kociol na taki domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutttek 14.03.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Tak właśnie mi się wydaje dlatego pytam praktyków. Wg mnie 15 kw na CO I C.W.U. bijler 200 litrów na 4 osoby. I może w pszyszłości pies . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts