Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kwarc i Magnolia nie mają tych samych gabarytów zewnętrznych. ;) W przypadku mojej działki ma to kolosalne znaczenie.Zbyt duża różnica kosztów budowy jest kolejnym plusem dla Kwarca.

Dane z projektu:

Wymiary:

MAGNOLII: 10,99m x 10,99 m (bez garażu)

KWARCA: 10,98 m x 11,80 m (bez garażu).

Powierzchnia zabudowy:

MAGNOLIA: 143,5m2 + 46,2m2 (taras, wejście itp. z czego można zrezygnować)

KWARC: 157,6m2 + 16,5m2 (taras, jw.)

Koszty budowy stanu surowego:

MAGNOLIA: 154,1 tys. PLN netto; (na gotowo 218,9 tys. PLN)

KWARC: 124,9 tys. PLN netto;

dane ze stron internetowych biur projektowych.

sheki

KWARC jest extra z zewnątrz, ale uważam że Magnolia ma lepiej zrobione wnętrze. Co do kosztów, to nie sądzę aby KWARC miał być dużo tańszy, bo dlaczego? Oba mają kopertowe dachy (no w Magnolii jest jeszcze zadaszony taras), taki sam obrys, kąt dachu itp. To czego brakuje w Magnolii to przejście z domu do garażu no i schody bez podestu.

Już kiedyś pisałem : mam wąską działkę.Różnica jednego metra to naprawdę dużo,a nie zamierzam się pozbawiać garażu.Wersja z garażem wysunietym odpada,całość skróciłaby mi ogródek.Koszty,jak sam zauważyłeś,równe 30 tyś w stanie surowym.Do ceny pod klucz dolicz instalacje wewnętrzne,głównie system ogrzewania i wyjdzie całkiem spora sumka,której niestety nie posiadam,a kredyty w naszej niestabilnej polityce nie dla mnie,wolę własnymi środkami.Kilka projektów,które odpowiadały mojej rodzince,zaniosłem do ekipy zaprzyjaźnionych budowlańców,oni również podzielają moje zdanie o kosztach budowy.To zadecydowało o wyborze.Wczoraj kupiłem projekt Kwarca,czekam na przesyłkę.Niemniej życzę radości w budowaniu Magnolii. :)

Woj-jur,dziękuję,właśnie odbieram przesyłkę :lol:

Jestem wstępnie umówiony z ekipą budowlaną.Teraz czekam na projekt,potem adaptacja i konieczne zezwolenia.Mam nadzieję,że trzy miesiące starczą. :) Myślę,że na przełomie maja i czerwca zacznie się kopanie fundamentów.Na ten rok planuję wykonanie stanu surowego zamkniętego,wykończenie w przyszłym roku.Na początku również myślałem o sprzedaży mieszkania,teraz wolę je zostawić,przyda się jak znalazł,kiedy któreś z dzieci zmieni stan cywilny. :) pzdr

Sheki:

Masz jakiś plan co do Kwarca. Czyli jaki dach; dachówka czy blachodachówka, wykończenie cokołu klinkier, płytka, czy piaskowiec , elewacja jaki kolor itp.

Czy zamierzasz zrobić kominek , jakie ogrzewanie, i co na podłogę w salonie.

Co będziesz zmieniał w projekcie oprócz piwnic które już wiem że zamierzasz zrobić.

Z czego będziesz budować: jaki materiał na, ściany strop itp.

Sheki:

Masz jakiś plan co do Kwarca. Czyli jaki dach; dachówka czy blachodachówka, wykończenie cokołu klinkier, płytka, czy piaskowiec , elewacja jaki kolor itp.

-------------------------------------------

Dachówka ceramiczna,cokół chyba klikier,ale jeszcze do końca nie wiem.Kolor elewacji i dachówki jest na razie w kwestii dogadywania się z moimi kobietami. ;) Kolor,który im odpowiada ma się nijak do pozostałych domków w sąsiadów,a wolałbym jednak zanadto nie odstawać. ;)

Czy zamierzasz zrobić kominek , jakie ogrzewanie, i co na podłogę w salonie.

-------------------------------------------

O ogrzewaniu już pisałem : Kompleksowe połączenie kominka z piecem gazowym i zasobnikiem na ciepłą wodę.Na parterze ogrzewanie podłogowe,góra kaloryfery.Głównym źródłem ogrzewania będzie kominek.piec jedynie dodatkiem bilansującym temperaturę.Taki system działa u sąsiadów i co ważniejsze,sprawdził się podczas tegorocznej zimy.Myślałem też o wymienniku solarnym na dachu do ciepłej wody.takie rozwiązanie sprawdza się latem,nie ma potrzeby włączenie pieca gazowego.Przeraża mnie jedynie koszt : 8 tyś pln za sam wymnienik. :(

Co będziesz zmieniał w projekcie oprócz piwnic które już wiem że zamierzasz zrobić.

----------------------------------------------------

Z piwnicą też kiepsko.Z wywiadu wśród sąsiadów wiem,że na działce jest wysoki poziom wód gruntowych.Na pewno będę wiedział podczas prac geologa.

Z czego będziesz budować: jaki materiał na, ściany strop itp.

-----------------------------------------------------

Na ściany przewiduję beton komórkowy 59x20x24, na to styropian 12.Bloczki łączone na klej,przez to odejdzie sporo kosztów niezbędnych dla tradycyjnego spoiwa : piasek,wapno,cement,betoniarka.Ściany są gładsze,nie wymagają grubego tynku wewnętrznego.Strop z tego samego systemu.

pzdr

Sheki ;

Cieszę się że dotarł projekt do ciebie, napisz coś o nim, jakie zmiany w nim zamierzasz robić - ja zrobiłem lustrzane odbicie, dostawiłem okno do garażu i drzwi z tyłu garażu, oraz jedno okno w pokoju narożnym dla lepszego nasłonecznienia.

Mitmar;

Żeby nie stracić nerwów, i się nie rozchorować, trzeba olewać biurokratów i uzbroić się w cierpliwość - „jak nie dziś to jutro”, inaczej budowa stanie się koszmarem.

U mnie papiery załatwiłem bez problemowo – wszystko załatwiał architekt, mam wszystko oprócz gazu. Gaz ponoć załatwia się na końcu przynajmniej tak jest u nas i brak warunków technicznych przyłącza gazowego nie stanowił żadnych problemów w uzyskania pozwolenia.

Ja w tym roku - wyleje Fundamenty a pużniej zamierzam zrobić przyłącze prądu i wody, pozwolenia mam i warunki techniczne, mapy, ważne na 2 lata, dlatego się nie spieszę, jak mi będzie prąd lub woda potrzebna to sobie pożyczę od sąsiadów.

Na razie u nas jest zima, wiosny nie widać, to i tak nic nie robię, ale na wiosnę chcę sobie ogrodzić i zrobić jakiś domek na narzędzia a później kopanie fundamentów.

Jak przypuszczałem,dopiero teraz zaczynają się schody. :) Ale od początku : Mam projekt w lustrzanym odbiciu.Niby wszystko pasuje,jednak brakuje mi 58 cm działki.Gmina niechętnie idzie na ustępstwa inne niż dopuszczalne w przepisach : tzn.4m od granicy z oknami lub 3 m bez okien i to mimo zgody sąsiadów.Mam obecnie trzy wyjścia ; odwołać się do starosty (odwołania mogą trwać wieczność),Zwęzić i owe 58 cm garaż,lub zmienić projekt.Na razie czekam warunki przyłączy mediów,więc trochę czasu mam. :) W poniedziałek jestem umówiony z geodetą w sprawie wtórnika oraz z geologiem,dla wytyczenia mapy geologicznej działki.Obydwie ostatnie "przyjemności" mają mnie kosztować 700 i 500 pln. ;( Odpadła również możliwość założenia POŚ-a.Jak na złość,działka jest ostatnią w strefie ochronnej wód.Wkurza mnie to tym bardziej,że sąsiedzi mieszkający bliżej owej strefy mają POŚ już wybudowane!Padłem ofiarą ubiegłorocznych nowelizacji Prawa Budowlanego. :x

pzdr