sheki 11.02.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 [email protected] Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 11.02.2006 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Wysłałem te skany, tylko musisz sobie rozpakować, bo spakowałem WinAce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 11.02.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Kwarc i Magnolia nie mają tych samych gabarytów zewnętrznych. W przypadku mojej działki ma to kolosalne znaczenie.Zbyt duża różnica kosztów budowy jest kolejnym plusem dla Kwarca. Dane z projektu: Wymiary: MAGNOLII: 10,99m x 10,99 m (bez garażu) KWARCA: 10,98 m x 11,80 m (bez garażu). Powierzchnia zabudowy: MAGNOLIA: 143,5m2 + 46,2m2 (taras, wejście itp. z czego można zrezygnować) KWARC: 157,6m2 + 16,5m2 (taras, jw.) Koszty budowy stanu surowego: MAGNOLIA: 154,1 tys. PLN netto; (na gotowo 218,9 tys. PLN) KWARC: 124,9 tys. PLN netto; dane ze stron internetowych biur projektowych. sheki KWARC jest extra z zewnątrz, ale uważam że Magnolia ma lepiej zrobione wnętrze. Co do kosztów, to nie sądzę aby KWARC miał być dużo tańszy, bo dlaczego? Oba mają kopertowe dachy (no w Magnolii jest jeszcze zadaszony taras), taki sam obrys, kąt dachu itp. To czego brakuje w Magnolii to przejście z domu do garażu no i schody bez podestu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 11.02.2006 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Już kiedyś pisałem : mam wąską działkę.Różnica jednego metra to naprawdę dużo,a nie zamierzam się pozbawiać garażu.Wersja z garażem wysunietym odpada,całość skróciłaby mi ogródek.Koszty,jak sam zauważyłeś,równe 30 tyś w stanie surowym.Do ceny pod klucz dolicz instalacje wewnętrzne,głównie system ogrzewania i wyjdzie całkiem spora sumka,której niestety nie posiadam,a kredyty w naszej niestabilnej polityce nie dla mnie,wolę własnymi środkami.Kilka projektów,które odpowiadały mojej rodzince,zaniosłem do ekipy zaprzyjaźnionych budowlańców,oni również podzielają moje zdanie o kosztach budowy.To zadecydowało o wyborze.Wczoraj kupiłem projekt Kwarca,czekam na przesyłkę.Niemniej życzę radości w budowaniu Magnolii. Woj-jur,dziękuję,właśnie odbieram przesyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 12.02.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 sheki Kiedy kolega planuje start? Co do kredytu to my jedziemy na pełny kredyt, a jak sprzedamy mieszkanie, to pewnie część z niego spłacimy. W poniedziałek mamy mieć projekt. Teraz czekam na mapki geodezyjne i zapewnienia dostaw mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 12.02.2006 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Jestem wstępnie umówiony z ekipą budowlaną.Teraz czekam na projekt,potem adaptacja i konieczne zezwolenia.Mam nadzieję,że trzy miesiące starczą. Myślę,że na przełomie maja i czerwca zacznie się kopanie fundamentów.Na ten rok planuję wykonanie stanu surowego zamkniętego,wykończenie w przyszłym roku.Na początku również myślałem o sprzedaży mieszkania,teraz wolę je zostawić,przyda się jak znalazł,kiedy któreś z dzieci zmieni stan cywilny. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 13.02.2006 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Sheki:Masz jakiś plan co do Kwarca. Czyli jaki dach; dachówka czy blachodachówka, wykończenie cokołu klinkier, płytka, czy piaskowiec , elewacja jaki kolor itp. Czy zamierzasz zrobić kominek , jakie ogrzewanie, i co na podłogę w salonie.Co będziesz zmieniał w projekcie oprócz piwnic które już wiem że zamierzasz zrobić.Z czego będziesz budować: jaki materiał na, ściany strop itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 13.02.2006 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Sheki: Masz jakiś plan co do Kwarca. Czyli jaki dach; dachówka czy blachodachówka, wykończenie cokołu klinkier, płytka, czy piaskowiec , elewacja jaki kolor itp. ------------------------------------------- Dachówka ceramiczna,cokół chyba klikier,ale jeszcze do końca nie wiem.Kolor elewacji i dachówki jest na razie w kwestii dogadywania się z moimi kobietami. Kolor,który im odpowiada ma się nijak do pozostałych domków w sąsiadów,a wolałbym jednak zanadto nie odstawać. Czy zamierzasz zrobić kominek , jakie ogrzewanie, i co na podłogę w salonie. ------------------------------------------- O ogrzewaniu już pisałem : Kompleksowe połączenie kominka z piecem gazowym i zasobnikiem na ciepłą wodę.Na parterze ogrzewanie podłogowe,góra kaloryfery.Głównym źródłem ogrzewania będzie kominek.piec jedynie dodatkiem bilansującym temperaturę.Taki system działa u sąsiadów i co ważniejsze,sprawdził się podczas tegorocznej zimy.Myślałem też o wymienniku solarnym na dachu do ciepłej wody.takie rozwiązanie sprawdza się latem,nie ma potrzeby włączenie pieca gazowego.Przeraża mnie jedynie koszt : 8 tyś pln za sam wymnienik. Co będziesz zmieniał w projekcie oprócz piwnic które już wiem że zamierzasz zrobić. ---------------------------------------------------- Z piwnicą też kiepsko.Z wywiadu wśród sąsiadów wiem,że na działce jest wysoki poziom wód gruntowych.Na pewno będę wiedział podczas prac geologa. Z czego będziesz budować: jaki materiał na, ściany strop itp. ----------------------------------------------------- Na ściany przewiduję beton komórkowy 59x20x24, na to styropian 12.Bloczki łączone na klej,przez to odejdzie sporo kosztów niezbędnych dla tradycyjnego spoiwa : piasek,wapno,cement,betoniarka.Ściany są gładsze,nie wymagają grubego tynku wewnętrznego.Strop z tego samego systemu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 14.02.2006 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 http://foto.onet.pl/upload/23/61/_574614_n.jpg Zdjęcie przedstawia córkę na działce, właśnie tam za niedługo zacznę budować Kwarca. (To jest próba wklejania zdjęcia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 14.02.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Piękne! I jedna i druga . Zwłaszcza to mniejsza . Musisz być dumny. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 14.02.2006 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Mam jeszcze syna. Brakuje mi tylko domu drzewa i psa. No, ale nad tym pracuje.A mama też fajna, ale na razie nie mam zgody na publikacje. ' alt='lol.gif.aba2f8c52d54b33e0374caa643b21f03.gif' alt=':lol:'> '> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 16.02.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Czekam już prawie tydzień za projektem. Woj-jur,długo czekałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 16.02.2006 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Nie u mnie to było błyskawicznie. Zadzwoń sobie do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 19.02.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Dzwoniłem w piątek,podobno mieli jakieś problemy z poligrafią.Obiecali wysłać projekt tego samego dnia.Pewnie dojdzie w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 23.02.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Wreszcie mam projekt!! Zbieram namiary na fachowców od adaptacji i ...pozostaje czekać na zezwolenie. Coś cicho zrobiło się na "kwarcowym" wątku,budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 26.02.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 No a ja właśnie zauważyłem, że w moim wypisie z planu zagospodarowania przestrzennego brakuje 2 stron (na szczęście tych z definicjami, więc mam nadzieję, że nie zastopuje to prac u architekta). No i oczywiście minął miesiąc, a wodociągi i gazownia cicho szaaaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 28.02.2006 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Sheki ; Cieszę się że dotarł projekt do ciebie, napisz coś o nim, jakie zmiany w nim zamierzasz robić - ja zrobiłem lustrzane odbicie, dostawiłem okno do garażu i drzwi z tyłu garażu, oraz jedno okno w pokoju narożnym dla lepszego nasłonecznienia. Mitmar; Żeby nie stracić nerwów, i się nie rozchorować, trzeba olewać biurokratów i uzbroić się w cierpliwość - „jak nie dziś to jutro”, inaczej budowa stanie się koszmarem.U mnie papiery załatwiłem bez problemowo – wszystko załatwiał architekt, mam wszystko oprócz gazu. Gaz ponoć załatwia się na końcu przynajmniej tak jest u nas i brak warunków technicznych przyłącza gazowego nie stanowił żadnych problemów w uzyskania pozwolenia. Ja w tym roku - wyleje Fundamenty a pużniej zamierzam zrobić przyłącze prądu i wody, pozwolenia mam i warunki techniczne, mapy, ważne na 2 lata, dlatego się nie spieszę, jak mi będzie prąd lub woda potrzebna to sobie pożyczę od sąsiadów. Na razie u nas jest zima, wiosny nie widać, to i tak nic nie robię, ale na wiosnę chcę sobie ogrodzić i zrobić jakiś domek na narzędzia a później kopanie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 03.03.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Zamowilem projekt Kwarca. Prawdopodobnie we wtorek dojdzie wiec dolaczam do was Po przerobkach o ktorych pisalem wczesniej postaram sie zeskanowac go i jak ktos bedzie chcial to udostepnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 03.03.2006 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Super, że do nas dołączasz będzie nam raźniej – pozdrowienia z Podkarpacia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 05.03.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Jak przypuszczałem,dopiero teraz zaczynają się schody. Ale od początku : Mam projekt w lustrzanym odbiciu.Niby wszystko pasuje,jednak brakuje mi 58 cm działki.Gmina niechętnie idzie na ustępstwa inne niż dopuszczalne w przepisach : tzn.4m od granicy z oknami lub 3 m bez okien i to mimo zgody sąsiadów.Mam obecnie trzy wyjścia ; odwołać się do starosty (odwołania mogą trwać wieczność),Zwęzić i owe 58 cm garaż,lub zmienić projekt.Na razie czekam warunki przyłączy mediów,więc trochę czasu mam. W poniedziałek jestem umówiony z geodetą w sprawie wtórnika oraz z geologiem,dla wytyczenia mapy geologicznej działki.Obydwie ostatnie "przyjemności" mają mnie kosztować 700 i 500 pln. ;( Odpadła również możliwość założenia POŚ-a.Jak na złość,działka jest ostatnią w strefie ochronnej wód.Wkurza mnie to tym bardziej,że sąsiedzi mieszkający bliżej owej strefy mają POŚ już wybudowane!Padłem ofiarą ubiegłorocznych nowelizacji Prawa Budowlanego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts