woj-jur 07.03.2006 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Sheki: Przykro mi że masz takie problemy, nie daj się biurokracji, na pewno jest jakieś wyjście. A masz plan zagospodarowania terenu, zobacz sobie jakie masz granice tz; ja nie mam równych boków czyli równego kwadratu mój architekt mówił że przeważnie jest mały trapez, nie wiem czy ci dobrze wytłumaczyłem ale jak byś miał trapez to przesuwając dom do tyłu lub frontu może by ci się zmieścił http://foto.onet.pl/upload/45/68/_574619_n.jpg U mnie to tak wygląda, może ty też tak masz – znalazł byś te 58 centymetrów przesuwając dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 07.03.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Mój trapez ma około 22 m szerokości przy wjeździe na działkę i 19 m od ogrodu.W WZ określono minimalną odległość zabudowy od drogi na 6 metrów.Przy takim przesunięciu domku do tyłu brakuje owe 58 cm.Byłem dziś w starostwie,by pogadać o problemie.Odpowiedź była krótka,odległość od sąsiednich działek ma wynieść 4 m lub 3 bez oknien.Pozostaje jedynie odwołanie się do Ministerstwa Infrastruktury z prośbą o odstępstwo.Czas oczekiwania na odpowiedź około 3 miesięcy,bez gwarancji na pozytywną odpowiedź.Przez najbliższe dni będę kalkulował ewentualne podpiwniczenie z garażem lub zmianę projektu.Obcięcie garażu o 60 cm,raczej nie wchodzi w rachubę,będzie wtedy zbyt wąski.Myślę nadal,kalkuluję,zobaczymy co z tego wyniknie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 10.03.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 sheki... Gdybym ja mial wybierac, to zrezygnowalbym z garazu przy domu i postawil osobno. Zawsze to jakies rozwiazanie. Nie wiadomo tylko co gmina na to. U mnie nie wymuszaja, ale sugeruja zeby garaz stanowil jedna bryle z budynkiem... Odradzalbym garaz w piwnicy, bo: 1) Moim zdaniem kiepsko to wyglada 2) Jak Ci spadnie zima snieg na podjazd to predzej czy pozniej przywalisz samochodem w brame garazowa, lub nie wyjedziesz z garazu (chyba ze zamontujesz maty grzewcze, ale to juz jest wydatek). Podsumowujac: Jak dobierzesz odpowiedni garaz, ksztaltem przypominajacy dom, to calkiem fajnie to bedzie wygladac - wielu ludzi tak ma. Minus - wyzszy podatek w gminie za budynek murowany nie polaczony z domem (zawsze moze byc drewniany ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 10.03.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Witaj "garaż w bryle budynku",tyle na temat garażu mówią warunki zabudowy.Odbyłem dziś miłą i mam nadzieję,konstruktywną rozmowę z biurem projektów Krajobrazy.Przedstawiłem problem,a biuro nie zostawiło mnie z nim samego.Poproszono o przesłanie mapki działki oraz warunków zabudowy,postarają się coś wymyśleć.W grę wchodzi jednak zmiana projektu.Trudno wymyśleć coś bardziej sensownego,w przypadku wymiarów mojej działki.Wspólnie ustaliliśmy,że powinien się zmieścić inny http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=VERONA domek.Rozmówca obiecał zrobić wszystko,by odpowiednio go wpasować.Warto w tym miejscu wspomieć o pełnym profesjonalizmu podejściu do klienta.Jestem mile zaskoczony.Napiszę później jak był finał mych zmagań z projektem.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 10.03.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=VERONA coś nie wyszło z odnośnikiem w poprzednim poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 13.03.2006 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 No przykro mi, że ci nie wyszło z Kwarcem, ale WERONA też jest fajnym domkiem dla mnie troszkę za duży ale jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 02.04.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 no i jak idą prace? ja chciałem startować w kwietniu, ale nie wiem czy do maja zdążę - biurokracja i pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 03.04.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 U mnie podobnie : od miesiąca walczę z papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trickster 24.04.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Witam wszystkich! Przymierzamy się z żoną do postawienia Kwarca na naszej działeczce, jednak zanim kupimy projekt, musimy zdecydować się na materiał. Możliwości jest teraz tyle, że aż za dużo: beton komórkowy (w tym YTONG), silikaty, ceramika, keramzytobeton... Aż głowa boli! Autorzy projektu proponują BK+styropian. A z czego Wy stawiacie swoje Kwarce? I tak przy okazji: ile wg. Was kosztuje postawienie Kwarca? Nie chcemy się porywać z przysłowiową motyką na słońce i najgorsze, co mogłoby się przytrafić, to brak kasy i konieczność zamieszkania w ciągle wykańczanym wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patik_2 30.04.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Witam! Od dłuższego czasu czytam Forum i za Waszą radą obejrzałam razem z mężem projekt Kwarca i Turkusa mimo że wcześniej mieliśmy już prawie wybrany projekt (Atena - Dobre domy) . Po Waszych postach zerkneliśmy na te projekty i był to strzał w 10-tkę!!! Obecnie zleciliśmy projekt domu na bazie Turkusa bo nam najbardziej się podobał i pasował do naszej działki (wejście od wschodu). Wprowadziliśmy drobne zmieny:- poszerzyliśmy go o 40 cm z obu stron, dzięki czemu wszystkie sypialnie mają ok. 12-13 m2,- zrobiliśmy małą małżeńską łazienkę 3m2,- schody przenieśliśmy na styku watrołapu i kotłownii,- przedłużyliśmy garaż zyskując dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. I teraz mimo że jest to projekt mniejszy od Ateny zyskaliśmy większe sypialnie, w sumie kosztem salonu ale on dla nas nie był najważniejszy. Mimo że nie jest już to ten sam projekt to pozwalamy sobie dołączyć do miłośników i budowniczych Kwarca i Turkusa. Pozdrawiam i życzę szybkich realizacji budów i czekam na wymianę doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 26.09.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Witajcie. szukam domu i szukam ... W końcu znalazłam KWARCA i bardzo mi się podoba jednak moja działka jest z wjazdem od południa wobec czego musiałabym salon mieć z przodu. Zastanawiam się czy jest możliwość z dwóch pokoików zrobić salon z otwartą kuchnią oraz jak powiększyć pomieszczenie gospodarcze oraz potrzebuję łazienki na poddaszu, na parterze może być tylko wc. Czy ktoś robił takie zmiany i jak to wyglada. Poprosze o skany na maila . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 14.10.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 I jak idą budowy KWARCowe? Czy faktycznie jesteście zadowoleni z wyboru projektu? Nasza MAGNOLIA właśnie odziewa się w dachówkę, a 24.10 dostanie okna. Projekt coraz bardziej nam się podoba, chociaż nasza Pani Architekt trochę "skopała" poddasze nad garażem (zamiast kalenicy zrobiła dwie płatwie - chyba tak się to nazywa) - mamy więc cztery słupy i dwie bele w tym pomieszczeniu i to na dodatek na wysokości głowy. Ale zobaczymy jak to będzie po dociepleniu poddasza. sheki i jak się udało dom na działkę wcisnąć? woj-jur zasadziłeś już drzewo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 23.10.2006 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Cze.U nas - są fundamenty, jest prąd no i jest drzewo. Drzewo to orzech, ale coś mi usycha. W tej chwili przygotowuje się do zimy, resztę budowania na wiosnę. A może masz jakieś fotki to chętnie z żoną pooglądam twój domek. Jak będę miał więcej czasu to popisze i w kleje swoje fotki. Na razie praca i praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 24.10.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 MAGNIOLIA kontra KWARC MAGNOLIA Wioli i Marcina (oraz Oli i Dominika) http://foto.m.onet.pl/_m/62d0b5ac3ae8a5b375ad1b4849efe613,21,19,0.jpg http://foto.m.onet.pl/_m/b18ff9e04c812c388ce69da7d581229d,21,19,0.jpg http://foto.m.onet.pl/_m/7e19cceaa452deeb274991845f0e8215,21,19,0.jpg Jeszcze bez okien, które zamontowano właśnie dzisiaj. Czekam na Wasze fotki (ciekawe czy nasze domy bardzo się różnią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 03.11.2006 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Mitmar – super masz domek. Bardzo nam się podoba, jesteśmy pod wrażeniem twojego tępa budowy. U nas na razie fundamenty. Zastanawiam się czy dach masz z dachówki czy z blachy. U nas będzie blacha i ciekawy jestem ile metrów blachodachówki mi pójdzie na Kwarca i czy dużo jest odpadów. Pozdrawiam, i gratuluje oraz życzę abyś się jak najszybciej wprowadził do swojej magnolii, a propos Kwarc i Magnolia to jak siostra i brat, jeden to ma lepsze a drugi tamto, ale obydwoje są ładne i kochane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 05.11.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 woj-jurDach wykonany jest z ceramiki (KORAMIK z Wienerbergera, brązowa angoba). Powierzchnia dachu to ok. 280 - 290 m2 (m.in. przez podwójny garaż).Co do odpadów, to dużo zależy od dekarzy. U mnie wiele ich nie było, bo to co w jednym miejscu było nie potrzebne, w innym pasowało jak ulał.Po prostu wszystko nam sprzyja:- pogoda;- ekipy budowlane;- zaopatrzenie.Na dzień dzisiejszy, zamknęliśmy dom (garaż jeszcze nie) i niedługo bierzemy się za inst. elektryczną. A w tym roku może jeszcze kanaliza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Mateusz 19.02.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam! Mamy pytanie: czy ktos buduje lub budował dom Kwarc z pracowni krajobrazy?? http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/kwarc/ Prosimy o wszelkie rady, opinie, kosztorys, jestesmy zaintersowani budowa tego domu. Z gory dziekujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemen 27.02.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 My już zakupiliśmy ten projekt, czekamy na pozwolenie na budowę bo chcemy Kwarca właśnie budować-również czekamy na jakieś info. Jak na razie ze zmian w projekcie - wprowadzamy: poszerzenie kuchni o 1 metr, a tym samym całego domu i zlikwidujemy WC na dole-zwiększymy tym samym pomieszczenie gospodarcze. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 25.03.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 I co u Was się dzieje na budowach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek80 15.07.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Mam pytanie czy ktos buduje dom o nazwie kwarc jesli tak to podzielcie sie swoimi uwagami i zdjeciami z realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts