Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich sympatyków projektu KWARC - tych budujących a może już mieszkających, czy też zamierzajacych się budować. Obecnie jestem na etapie poszukiwania projektu - no może już trochę dalej, bo tak na 90% będzie nim KWARC. Domek mnie i żonie się podoba, choć z drobnymi poprawkami, które dopasują przestrzeń parteru do naszych potrzeb. Szkoda tylko, że trudno znaleźć więcej wątków i informacji dot. tego projektu. Bardzo nas interesuje jak wygląda bryła budynku w realu - tu ukłon w Waszą stronę. Czy może ktoś z Was zamieścić lu podesłać jakieś zdjęcie? Z góry dziękujemy i czekamy na dalszy ciąg bieżącego wątku na tym forum.

P.S. Jak wstawić zdjęcie do wątku? Chciałem pokazać naszą koncepcję parteru. Może ją skomentujecie - wszelkie opinie, uwagi i wskazówki na wagę złota. Dzięki. :D

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dopiero jestem z wami jako formuowicz kilka dni zdjecia postaram sie wkrotce wkleic jak wybieralam ten projekt to bylam pewna ze ma wieksze zainteresowanie a teraz nikt mi go nie chce pokazac u nas sa juz nadproza nad oknami i nie wiemy czy po wiencu wubudowac jeszcze na jedna cegle 25 zeby podniesc dach doradzcie pokazcie jekiegos kwarca to i ja podziele sie smielej moim domkiem prosze

ANITA11

Ja zrobiłem ściankę kolankową na 25 cm + Murłata wylana z betonu (18 cm), musiałem tak zrobić, bo zmieniłem strop z pustaka teriva (jaki jest w projekcie) na płytę monolityczną, (która jest cienka) i bałem się, że dach wejdzie mi na okna.

Jak bym jeszcze raz miałbym robić to: zrobiłbym tak jak w projekcie. Wyszło mnie drożej i straciłem dużo czasu na tą ściankę i wylewaną murłatę a i dach mi się

podniósł, strop mam bardzo wysoko na poddaszu bo nie mogłem obniżyć desek (kl 1) bo miałem już kupione na wymiar i były za krótkie.

Ja jestem na etapie stanu surowego zamkniętego.

woj-jur

u nas wykańczamy się, na budowie, fizycznie i psychicznie. kończymy parter, niedługo montują drzwi wewnętrzne, zakładają licznik gazowy, montują kuchnię.

poddasze lekko wymalowane, czeka na lepsze czasy, schodów na razie brak.

poz-bruk lada dzień będzie ułożony, ale najlepsze jest to, że chcemy się przenosić na końcu września. chyba oszaleliśmy.

no i parę fotek. wiem że to wątek kwarcowy, ale magnolia jest bardzo podobna.

1.widok od frontu:

http://foto0.m.onet.pl/_m/43f2b184b7587788fccf46c83d091ca4,21,19,0.jpg

2. salon

http://foto3.m.onet.pl/_m/7dfbc38222eaedd65814829e3c8e332f,21,19,0.jpg

3. widok z dużej sypialni na dwie mniejsze

http://foto2.m.onet.pl/_m/270de498cb9d8af1b88362c10fb7967a,21,19,0.jpg

4. przedpokój

http://foto2.m.onet.pl/_m/0b8743aa0450cad9c623c5a465293692,21,19,0.jpg

jeżeli fotki są za duże, proszę o info i będę je pomniejszał (albo je wywalę)

życzę wytrwałości

woj-jur też tak myślałem; nawet nie wiesz ile można przy wykończeniówce znaleźć niedoróbek (a to ściana z dziurami, a to gniazdko nie pasuje, albo jest nie w tym miejscu co trzeba, a to kanał wentylacyjny nie pasuje, a to fugi paskudnie położyli, a płytki są w karo a mogłyby być prosto......)

no i kiedyś za 5 tysięcy miałeś samochód materiałów, a teraz tylko reklamówkę :)

ANITA11 nawet nie wiesz jak to szybko zleci; najlepiej już planujcie jak będą wyglądały wasze pokoje, kuchnia, łazienka. Później mniej niespodzianek.

A u nas właśnie kończą poz-bruki.

mitmar

dzieki za slowa otuchy! wlasnie jestesmy na etapie rozmowy z murarzem aby nam podniosl dom o jedna cegle tak zaproponowal kierownik budowy my jestesmy za bo wtedy nie bedzie wchodzic podbitka prawie w okno ale chyba murarzom nie chce sie robis szalunkow na slupki bo to by bylo na wiencu i mowia ze to zbyteczne . teraz mamy namieszane w glowie ! pozdrawiam

Witam wszystkich, którzy budują Kwarca. My też go budujemy - jesteśmy na etapie więźby - już końca. Nasze zmiany w projekcie to:

-poszerzenie budynku o 90 cm, dzięki czemu kuchnia jest szersza, bo jakaś taka mala mi się wydawala, w związku z tym wyszedl dach szpiczasty (śliczny)!!!!

-zlikwidowaliśmy ścianę m-dzy WC a kotlownią - dzięki czemu jest większa kotlownia, a lazienka na dole i tak jest

-na poddaszu - zamiast stryszku - druga lazienka - tylko nie przewidzialam slupa wspierającego w tej lazience, ale nie szkodzi jakoś go zagospodaruję :lol:

Niestety mąż byl za tym, żeby nie robić ściany kolankowej nawet na 1 pustak (ja chcialam), bo wszyscy wkolo mówią, że się nie oplaca - a wyższa ściana bylaby brzydka. Teraz wiem, że mieli rację. :wink: Wieczorem prześlę fotki, bo teraz piszę z pracy. Pozdrawiam