Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam budować domek i o ile "prawie zdecydowałem" z czego i jakie będę miał ściany, to nie jestem pewien jakie zastosować ocieplenie. Planuje ściany swojego domku wykonać z silikatów, jako trójwarstwowe. Ale z czego wykonac warstwę ocieplenia: wełna mineralna, czy styropian? Liczę na Waszą pomoc i argumenty, które przekonają mnie do jednego lub drugiego materiału. Co w tej sytuacji będzie lepszym i dlaczego? (Jak dotąd nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie). Czekam na pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
https://forum.murator.pl/topic/41954-z-czego-ocieplenie-w-tr%C3%B3jwarstwowej-%C5%9Bcianie-z-silikat%C3%B3w/

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Silikaty są paroprzepuszczalne. Ocieplenie więc powinno też być paroprzepuszczalne. Wychodzi więc wełna. Stosując styropian robisz ściany szczelne. Tracisz w takim wypadku zalety silikatów.

Rób z czego chcesz.

I nie zwracaj uwagi na paroprzepuszczalność ścian.

To marketing.

Ściany mają przeciętnie 2-4% udziału w ogólnej "dystrybucji" pary wodnej w domu.

Rób z czego chcesz.

To marketing.

Ściany mają przeciętnie 2-4% udziału w ogólnej "dystrybucji" pary wodnej w domu.

Dla wentylacji ogólnej te 4% faktycznie nic nie dają, ale dla samych ścian może to już być problemem. Te 4% wilgoci do kubatury pomieszczenia to pryszcz. Jednak porównaj objętość muru do objętości pomieszczenia. Wtedy okazać się może, że ściana napiła się wody jak gąbka.

Ja się przychylam ku temu co napisał Pattaya

Ocieplaj czym chcesz - dywagacje o oddychaniu ścian odstaw na bok. Te 2-4% podane powyżej

to i tak wartości mocno zawyżone. Ja czytałem o wartościach rzedu 0,5 - 0,8%.

Osobiście ociepliłem 3W styropianem ze względu na niższą cenę, skuteczniejszą izolację termiczną

przy tej samej grubości ocieplenia, łatwiejsze wykonawstwo i cieńszą ścianę wynikową (brak

szczeliny powietrznej).

Do tego załozyłem od razu, że bedę instalował wentylacje mechaniczną, więc problem ewentualnej

wilgoci i tak odpada. A póki co mieszkam bez centrali wentylacyjnej i też da się żyć ;)

Pozdrawiam

Gość gregmena

koniecznie z welny!!!!!

ale z pustką!!!!

co do mieszkania w styropianie, moze popytaj tych co mieszkają, sąsiadka powiedziala wyraźnie nigdy więcej bo mieszka jak w gumiaku....

poza tym w styropianie widzialem mieszkające i ptaki i myszy a w welnie NIE

Przelicz ścianę i zobaczysz , że niezależnie od kreatywnych teorii wyjdzie na to , że to obojętne czy wełna czy styropian.

Ze względów kosztowych wychodzi więc na styropian.

Rób z czego chcesz.

To marketing.

Przepraszam, jaki marketing?Marketing to jest wlasnie to co powtarzasz.Co to znaczy sciany maja przecietnie 2-4% udzial w dystrybucji..pary wodnej?Z tego co wiem to zależy to od różnych czynnikow, z czego sa te sciany, ich grubosci, różnicy temperatury wewnątrz-zewnatrz, różnicy ciśnien pary wodnej wewnatrz-zewnatrz itp.Jeśli ta dystrybucja jest pomijalna, to rzeczywiscie nie ma sensu dawac żadnych opóżniaczy pary w domach szkieletowych, bo po co, 2-4 %, to tyle co nic.Zresztą tu chyba nikt nie mowil o tym, że sciany maja za nas oddychac, tylko o tym, że para wodna łatwiej dyfunduje przez sciane z silikatow niż przez warstwe styropianu, a jesli tak, to będzie miała wieksze szanse na to, by sie tam wykraplac.Wilgotna sciana zaś to łatwiejsze warunki do powstania grzyba, pleśni itp.., ktorych wcale nie musi byc od srodka widac.Chyba, że coś sie ostatnio w fizyce zmieniło i nie jest aktualna zasada mowiaca, że sciana warstwowa powinna byc budowana w ten sposob, by opor dyfuzyjny kazdej kolejnej warstwy widzac od srodka byl coraz mniejszy.?Pewnie znowu bedzie burza w szklance wody?Pozdrawiam. :lol:

a ja polecę ten wyrób i nawet markę, którego producent mi pierwszy za to zapłaci 8)

dla urody nie ma znaczenia, bo pod tynkiem

dla paroprzepuszczalności jakieś tam ale generalnie nieduże

dla kosztów duże znaczenie

dlatego...

jeśli wygrasz w prezencie od składu budowlanego/bogatego wujka to czy tamto, to nie wybrzydzaj tylko ocieplaj czym masz. Jak płacisz sam - twój budżet, twój wybór.

katerhasser nieźle, to ująłeś... w tej argumentacji coś jest. Dziękuje...

I oczywiście czekam na dalsze uwagi...

Widzę, że sami producenci silikatów polecają wełnę mineralną, równocześnie nie wykluczają i nie ganiąc styropianu...

Może bez zastanowiania przyjąłbym rozwiązanie z wełną mineralną, ale jesli wentylacja w ścianie osłonowej będzie źle wykonana, albo z różnych przyczyn niewystarczająca co wtedy? Co stanie się ze źle/niedostatecznie wentylowaną wełna mineralną pomiędzy ścianą konstrukcyjną i osłonową?

Przepraszam, jaki marketing?Marketing to jest wlasnie to co powtarzasz.Co to znaczy sciany maja przecietnie 2-4% udzial w dystrybucji..pary wodnej?Z

Nie,przyjacielu,to nie marketing.

To wyniki badań i doświadczeń.

Z tego co wiem to zależy to od różnych czynnikow, z czego sa te sciany, ich grubosci, różnicy temperatury wewnątrz-zewnatrz, różnicy ciśnien pary wodnej wewnatrz-zewnatrz itp.Jeśli ta dystrybucja jest pomijalna, to rzeczywiscie nie ma sensu dawac żadnych opóżniaczy pary w domach szkieletowych, bo po co, 2-4 %, to tyle co nic.Zresztą tu chyba nikt nie mowil o tym, że sciany maja za nas oddychac, tylko o tym, że para wodna łatwiej dyfunduje przez sciane z silikatow niż przez warstwe styropianu, a jesli tak, to będzie miała wieksze szanse na to, by sie tam wykraplac.Wilgotna sciana zaś to łatwiejsze warunki do powstania grzyba, pleśni itp.., ktorych wcale nie musi byc od srodka widac.Chyba, że coś sie ostatnio w fizyce zmieniło i nie jest aktualna zasada mowiaca, że sciana warstwowa powinna byc budowana w ten sposob, by opor dyfuzyjny kazdej kolejnej warstwy widzac od srodka byl coraz mniejszy.?Pewnie znowu bedzie burza w szklance wody?Pozdrawiam.

Zapomniałeś tylko o najważniejszym czynniku.

Wentylacji.

Jeśli jest dobra-nic Ci się nie skropli na ścianach.

Jeśli jest kiepska-żadna wełna nie pomoże.

Gość gregmena

czyli wszyscy czy robili z welny bo jednak ściany lepiej oddychają cieszy że styropianowcy to podkreślają, czyli to już wiemy wełna ma lepsza paraprzepuszczalnośc... wilgoć lepiej z domu wychodzi czy jak mówi moja sąsiadka co ma dom ocieplony styropianem dom nie jest jak gumiak (bo o swoim tak mówi i dlugo mnie namawiala nie rób z styropianu, pokazując swój grzyb na ścianach)

Wełna ma wyższą cenę niż styropian, ale ma również dobre właściwości akustyczne i dyfuzyjne. Wełna wytłumi hałas i z zewnątrz budynku nie będą się przedostawać odgłosy do środka. Ścianom pozwoli na "oddychanie" , czyli wilgoć z środka budynku swobodnie będzie się wydobywać na zewnątrz nie powodując powstawania grzyba w mieszkaniu. Wełna jest niepalna i tworzy barierę dla rozprzestrzeniania się ognia w przypadku pożaru.

mnie ostatecznie przekonal producent, powiedzial ze tylko welna i zaprawa

nie klej i nie styropian, mowa o ludziach z pcmb niemce silikaty

kiedyś byłem wielkim zwolennikiem tylko wełny. elewację w końcu ociepliłem styropanem ze względu na koszt - różnica była zbyt duża. Oczywiście bez czynnika ekonomicznego wziąłbym bez namysłu wełnę ale kasa mi się w jakoś pod materacem nie lęgnie...

myślę, że jak ktoś ma grzyb w domu, to nie dlatego, że ma styropian na elewacji, tylko, że ma jakiś błąd w jego położeniu. I wystąpiłby on pewnie i przy wełnie... albo nie ma wentylacji w domu i nie wietrzy.

Co do domu jak gumiak: może sąsiadka powinna stare buty na zewnątrz wystawić, okna, szafy raz na jakiś czas otworzyć, pościel przewietrzyć itd?

Wełna ma wyższą cenę niż styropian

prawda

ale ma również dobre właściwości akustyczne i dyfuzyjne

prawda

Wełna wytłumi hałas i z zewnątrz budynku nie będą się przedostawać odgłosy do środka.

prawda

Ścianom pozwoli na "oddychanie" , czyli wilgoć z środka budynku swobodnie będzie się wydobywać na zewnątrz nie powodując powstawania grzyba w mieszkaniu.

średnia prawda.To robota wentylacji.

A jeśli pomalujesz ściany farbami lateksowymi?

Zastanów się czemu np.przy ocieplaniu skosów stosuje się folię paroszczelną?

Żeby wełenka nie zamokła bo szlag trafi jej właściwości.

Wełna jest niepalna

prawda

Styropian jest tańszy w zakupie,tańszy w ułożeniu,ma lepsze właściwości termoizolacyjne,praktycznie nie chłonie wody..

I to by było na tyle.