Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

niewielkie czy wiekie znaczenie, ale wazne że nawet zwolennicy (np geno) stwierdzają oczywisty fakt że wełna jest paraprzepuszczalna bardziej niż styropian

schrzanic natomiast mozna każdą ścianę i z styropianu i z wełny równie łatwo,szwagrowi porobili fugi po 5-8 cm zaprawy w ceramice i cokolwiek da na to to nie jest dobrze

Co dalej nie oznacza , że paroprzepuszczalność styropianu nie jest dostateczna do prawidłowej pracy przegrody.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sądzę, że popełniamy błąd rozpatrując wpływ wełny czy styropianu na wentylację pomieszczeń. Wg mnie nie ma to praktycznie wpływu. Jednak jestem za wełną. Nie chcąc robić wywodów długich w które sam się zaplątam :lol: powiem na prostym przykładzie dlaczego wolę wełnę.

Połóżmy kromkę chleba na stole. Wyschnie nam jedna strona. Taką przykładową kromką chleba jest ściana ocieplona styropianem. Koniec wywodu :lol: .

Sądzę, że popełniamy błąd rozpatrując wpływ wełny czy styropianu na wentylację pomieszczeń. Wg mnie nie ma to praktycznie wpływu. Jednak jestem za wełną. Nie chcąc robić wywodów długich w które sam się zaplątam :lol: powiem na prostym przykładzie dlaczego wolę wełnę.

Połóżmy kromkę chleba na stole. Wyschnie nam jedna strona. Taką przykładową kromką chleba jest ściana ocieplona styropianem. Koniec wywodu :lol: .

Janussz, czyżbyś zamierzał ocieplać chlebem? :D

Jezier, a czy badales kwestie akustyki?.

Obawiam sie ze z akustyka moze byc podobnie jak z paroprzepuszczalnoscia. Czyli wiele halasu o nic. Szukalem i szukalem ale nie znalazlem jakis danych pokazujacych o ile lepsza akustycznie jest sciana z welna od takiej samej ze styropianem.

Masz rację.

Zarazem czasem można się dać zaskoczyć. Mocno byś się zdziwił. Zasadniczo wełna jest akustyczniue lepsza. Niemniej jednak...

Przy lamelowej wełnie ... podobno wcale nie. Wiem że jest jakieś opracowanie ITB Zakładu Fizyki, ale do niego nie dotarłem

Z najbardziej zadziwiających rzeczy to niepublikowane badania jednego z producentów ociepleń, z których wyszło, że ocieplenie na ścianie... pogorszyło akustykę względem stanu z przed ocieplenia. Dlatego to opracowanie nie ujrzało światła dziennego.

Jest zbyt dużo czynników wpływających na akustykę i przy niekorzystnym układzie może się tak zdarzyć, że wyszło, jak wyszło.

Celowo sięgnąłem po przypadki bardziej perwersyjne.

No to troche wbiles mnie w zastanowienie - wybieram welne glownie ze wzgledu na wlasciwosci akustyczne. Czy w takim razie wiesz jak zastosowac welne aby spelniala swoje funkcje dzwiekochlonne? Jakas zlota zasada wykonania?

pozdrawiam

Sp5es:

"Z najbardziej zadziwiających rzeczy to niepublikowane badania jednego z producentów ociepleń, z których wyszło, że ocieplenie na ścianie... pogorszyło akustykę względem stanu z przed ocieplenia. Dlatego to opracowanie nie ujrzało światła dziennego".

Tak, masz rację, ale dotyczy to styropianu. Robi się z niego membrana taka jak w bębnie.

Ujrzało to światło dzienne. Czytałem o tym bodajrze w "Ciepły i cichy dom".

No to troche wbiles mnie w zastanowienie - wybieram welne glownie ze wzgledu na wlasciwosci akustyczne. Czy w takim razie wiesz jak zastosowac welne aby spelniala swoje funkcje dzwiekochlonne? Jakas zlota zasada wykonania?

pozdrawiam

Tak wziąć 'ciężką wełnę" fasadową 160 kg/m3 - to pierwsze, żadne wynalazki tzw. garażowe, promocje i lamele.

Ważne podłoże - czy nowe czy nie . Jak nowe to musiałbym sprawdzić czy dopuszcza się brak kołkowania dla niego (dla lameli napewno tak) . Kołki są często żródłem falowodów akustycznych. Dla starych podłoży napewno nie można. Jaka jest wysokość budynku?

Dużo zależy od konstrukcji, kąta padania fali akustycznej, częstotliwości itd.

Poprzednio celowo dałem histerycznie skrajne przypadki. Ale tak też dają.... Statystycznie - ciężka wełna - da wytłumienie, abyś mnie źle nie zrozumiał.

Z ciekawostek - budynek przy Sobieskiego w Warszawie - ma 2 strony w styropianie, a 2 strony od ulicy w wełnie - właśnie ze względów akustycznych. To też możliwe.

krotko opisze jak to u mnie wyglada: dom jest nowy (w trakcie budowy), sciany zewnetrzne z Silki, grubosc 24 cm.

Dom jest wysoki - ok. 7, 5 w kalenicy, ale uwaga parter bedzie otwarty galeria na pietro, wiec z te 7m bedzie tez z parteru - wiem, ze to jest prawdopodobnie najwiekszy problem akustyczny.

• 2 weeks później...

Do ścian warstwowych tylko wełna mineralna zresztą jak zawsze :).

Miałem ten sam problem ale przekonali mnie ludzie z firmy caldo izolacja z krakowa tu jest ich adres http:// http://www.caldo.krakow.pl tam wam wszystko wyjaśnią

Pozdro

Do ścian warstwowych tylko wełna mineralna zresztą jak zawsze :).

Panie "webmasterze" strony firmy którą reklamujesz - dajże pan spokój.

Spamowi mówimy NIE!

Może by tak zamiast tego jakieś konkrety z własnego podwórka?

Pozdrawiam

• 5 months później...

a podciągne ten temat w górę - po co tworzyć nowy.

Zaprojektowana ściana: silikat 18 + ocieplenie (wełna lub styropian) 15 + szczelina 2 + elewacja.

Znam zalety i wady obu materiałów ale wykluły mi się dwa pytania:

1)piszecie (nawet w tym topicu) ze wełna którą wkłada się do ścian 3W to nie jest ta sama wełna co np używa się do ścian 2W - rozumeim ze ma to wpływ na cenę - moze ktoś mi przytoczyć cene za m3 wełny do 3W oraz jej konkretną nazwę ? Bo wyglada na to ze kalkuluje to na złej wełnie ;)

2)architekt mówi że szczeliny went gdybym brał styropian sie nie robi, kierownik budowy mówi ze na polowie budów robi bo zyczą sobie tego klienci - jak jest PRAWIDŁOWO ?

Z cennika Isover:

Polterm Uni płyta z wełny mineralnej do ścian trójwarstwowych - 164,8 zł/m3

Fasoterm NF płyta z włny mineralnej o lamellowym układzie włókien do ścian dwuwarstwowych (metoda lekka mokra) - 424,9 zł/m3

http://www.isover.pl

a ja ostatnio go ogniska wrzuciełem kawałek styropianu i kawałek wełny.... kurcze styro się spaliło a wełna nie...

kurcze pali się jeden dom na milion, ale gdyby padło na mnie miło że mam go z elementów nie palnych

a co ciekawe tenże niepalny materiał w scianie 3w nie jest droższy od innych

a ja ostatnio go ogniska wrzuciełem kawałek styropianu i kawałek wełny.... kurcze styro się spaliło a wełna nie...

kurcze pali się jeden dom na milion, ale gdyby padło na mnie miło że mam go z elementów nie palnych

Chciałbym wiedzieć jakie zagrożenie (poza małym prawdopodobieństwem zapłonu) spowooduje płonący styropian w ścianie 3W - chcoiaż dokładnie to styropian nie płonie - ognisko to diametralnie odmienne warunki...

(Wczoraj tu wpisałem tekst ale wyskoczyło jakies "php error......." :evil: )

Dla ścisłości - na moim domu różnica w samym ociepleniu ścian to około 5 tys pln za na korzyść styropianu.

Niby niedużo.... ale wolałem te 5 tys wydać na wykończeniówkę.

Pozdrawiam