Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z moich wyliczen dla sciany 3W tez taniej wychodzi welna pomijam juz to ze wydaje mi sie ze welna latwiej i dokladniej sie ociepla przy takiej scianie

wie ktos moze jak to jest ze styropianem i jego wietrzeniem w scianach 3W?

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Był szał na elastyczne skarpety, koszule "ojra, ojra". I było to droższe od bawełny. Kto to teraz kupiłby?

Styropian przypomina mi takie właśnie materiały na ubrania.

no wlasnie Janusz - trafiles w sedno z ta skarpeta :). tez mam takie odczucia.

Wiem, teraz wszyscy krzykna, ze to marketing i psychologia - i zgadzam ale skoro mam taki problem psychiczny to wliczajac dobra terapie to styropian wyjdzie w moim przypadku drozej niz welna :)

Gość gregmena

ja nie musze mówic o psychologi i marketingu... ja powiedziałem wyżej to co usłyszałem od osoby mieszkającej w domu ocieplonym styropianem = GUMIAK

oczywiście, jak komuś to nie przeszkadza by za więsze nieraz pięniadze mieszkac w gumiaku z styro to OK, pomalowac farbą lateksową i pełny luksusowy gumiak

ja nie musze mówic o psychologi i marketingu... ja powiedziałem wyżej to co usłyszałem od osoby mieszkającej w domu ocieplonym styropianem = GUMIAK

oczywiście, jak komuś to nie przeszkadza by za więsze nieraz pięniadze mieszkac w gumiaku z styro to OK, pomalowac farbą lateksową i pełny luksusowy gumiak

żeby nie mieszkać w gumiaku może wystaczy się częściej myć :D

wychodzi może trochę gorzej, ale jest przyjemniej, również dla otoczenia pzdr

Wątek jest o 3W z silikatów.

Decydując się na ten materiał bierzemy pod uwagę jego właściwości. Jeżeli tylko cenę, to pustaki betonowe wyjdą taniej.

Jeżeli jakiś materiał ma określone właściwości, to należy łączyć go z materiałem o podobnych cechach. Chodzi mi tutaj o paroprzepuszczalność. Jeżeli miałbym taki kaprys, aby postawić wszystko z klinkieru(wewnętrzne ściany też), to wtedy nie będzie znaczenia z czego zrobię ocieplenie. Tutaj jednak jest tytuł: ściana 3W z silikatów. Silikat-materiał wysokoparoprzepuszczalny, wełna mineralna to samo. To o co tutaj kłótnia? Styropian do silki pasuje jak pięść do nosa.

Jeżeli jakiś materiał ma określone właściwości, to należy łączyć go z materiałem o podobnych cechach. Chodzi mi tutaj o paroprzepuszczalność.

(...)

Styropian do silki pasuje jak pięść do nosa.

A ci szkieletowcy to kompletni głupole :D . Od środka dają folię paroszczelną, a potem na to wełnę :roll:

To co to oni nie wiedzą, że folia paroszczelna do wełny ma się jak piącha do noseczka? :o (jeżeli silka do styropianu jak pięść do nosa)

Jeżeli jakiś materiał ma określone właściwości, to należy łączyć go z materiałem o podobnych cechach. Chodzi mi tutaj o paroprzepuszczalność.

(...)

A ci szkieletowcy to kompletni głupole :D . Od środka dają folię paroszczelną, a potem na to wełnę :roll:

To co to oni nie wiedzą, że folia paroszczelna do wełny ma się jak piącha do noseczka? :o (jeżeli silka do styropianu jak pięść do nosa)

---no wlasnie, Szarus, to co napisales tylko potwierdza to co powiedzial Janusz....dopasowanie ocieplenia do technologii sciany...czyli pytanie: dlaeczo ociepla sie szkieletowce welna + folia?

Szarus, masz styropian?

(...)

---no wlasnie, Szarus, to co napisales tylko potwierdza to co powiedzial Janusz....dopasowanie ocieplenia do technologii sciany...czyli pytanie: dlaeczo ociepla sie szkieletowce welna + folia?

Szarus, masz styropian?

Janussz nic nie pisał o dopasowywaniu ocieplenia do technologi ściany, ale o łączenie materiałów o podobnej paroprzepuszczalności ze sobą. Dlatego podałem przykład z powszechnie stosowanej technologii, która ma się nijak do teorii Janussza.

Ja stosowałem różne materiały ociepleniowe przy budowie domu: wełnę (kamienną i mineralną), styropian, piankę poliuretanową, piankę polietylenową i keramzyt, więc trudno powiedzieć, czy jestem zwolennikiem tego, czy innego materiału ociepleniowego. Jeżeli w danym zastosowaniu z technicznego punktu widzenia można zastosować różne materiału ociepleniowe, to stosuję najtańszy, które spełnia moje wymagania bo po co mam przepłacać.

Widzisz Szaruś.

Jest taki wątek, albo coś podobnego: "co byś zmienił, gdybyś jeszcze raz budował".

Ja nabudowałem się trochę. Popełniłem masę błędów. Teraz kroi mi się następna budowa. Dotrumienna jak mówi Ziaba. Dlatego podchodzę do spraw budowy przyszłej tym razem poważniej niż poprzednio. I nie jest mi obojętne co z czym, aby tanio i szybko.

Silkę miałem też na tapecie. Oprócz lektury, konsultacje z wykonawcami, swoje przemyślenia.

Wymieniam się wiadomościami, które wg mnie są wiarygodne. Piszę cały czas o ścianie z silki i łączeniu silki z ociepleniem.

Ty masz prawo mieć inne zdanie i niech tak zostanie.

Ładnie to ująłeś :lol: .

Rzeczywiście ładnie to ujął, ale wydaje się, że ściany nie przeliczył, powołująć się jednocześnie przy tym na fizykę.

Proponuję fizykę rozpocząć od obliczeń, a potem rozpoczynać ową burzę w szklance wody. Inaczej opiera się wszystko na ulotkach marketingowych producenta materiału, który akurat chce się wcisnąć inwestorowi.

Łącznie z wysokim stopniem oddychania silikatu (wyskim względem czego - gazobetonu ? ceramiki ? - a może podyskutować o wartościach ?)

i "nieoddychaniem styropianu".

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44269&highlight=mity+fakty

ja co prawda bede mial sciane 2-warstwowa - ocieplam welna, gdybym jednak budowal 3-warstwowo to ocieplilbym srodek tez welna :) z powodow jak dla mnie waznych w kolejnosci rankingu:

1-tlumienie dzwiekow

2-niepalnosc

3-no i paroprzepuszczalnosc

Oczywiście przy 3W tylko wełna - miękkie gatunki są tańsze niż styropian.

Nie sprawawdza się to dla układu fasadowego.

Widzisz Szaruś.

(...)

Silkę miałem też na tapecie. Oprócz lektury, konsultacje z wykonawcami, swoje przemyślenia.

Wymieniam się wiadomościami, które wg mnie są wiarygodne. Piszę cały czas o ścianie z silki i łączeniu silki z ociepleniem.

(...)

Janussz, nie wiem czy znasz niemiecki. Jeżeli tak, to proponuję tobie lekturę Silki:

http://www.xella.de/downloads/deu/broschures/KS-Lexikon-2005.pdf

Strona 13 "Atmungsaktivität" (czyli po naszemu osławione "oddychanie" ścian).

Chyba lepiej tego producent Silki nie mógł ująć. :lol:

Dla jasności przetłumaczę dwa pierwsze zdania:

Ścian zewnętrznych, które oddychają, nie ma. Pojęcie to zostało przez pomyłkę opublikowane w 1806 roku przez medyka Pettenkofera.

Dalej można sobie "dośpiewać".

Miłej lektury.

Gość 1950

ktoś pytał jak się mieszka w domu ocieplonym styropianem,

odpowiadam, dobrze,

juz 15 lat ściana 3W max, styropian, silkat, tynk zewnętrzny,

i co, i nic się nie dzieje

Jeżeli jakiś materiał ma określone właściwości, to należy łączyć go z materiałem o podobnych cechach. Chodzi mi tutaj o paroprzepuszczalność. Jeżeli miałbym taki kaprys, aby postawić wszystko z klinkieru(wewnętrzne ściany też), to wtedy nie będzie znaczenia z czego zrobię ocieplenie. Tutaj jednak jest tytuł: ściana 3W z silikatów. Silikat-materiał wysokoparoprzepuszczalny, wełna mineralna to samo. To o co tutaj kłótnia? Styropian do silki pasuje jak pięść do nosa.

Sadze Janusz, ze dales sie nabrac na reklamy producentow materialow budowlanych. Wlasciwie kazdy pisze ze jego produkt jest wysokoparoprzepuszczalny - bo to jest modne slowo.

Abys mial wieksze pojecie o czym piszesz przytocze wartosci paroprzepuszczalnosci dla przykladowych popularnych murow i materialow ociepleniowych

Mur z silikatow - pelne 105, drazone 100

Mur z gazobetonu - do 260 (w zaleznosci od gestosci)

Mur z pustakow ceramicznych - do 150

Mur z cegly klinkierowej - 135

Mur z ceglu pelnej - 105

Mur z kreamzytobetonu - do 300

Mur z pustakow Alfa - 126

Styropian - 12

Welna mineralna - 480

Wata szklana - 600

Brawo Jezier!!!

Super - tego szukałem (kiedyś gdzieś widziałem) i znaleźć nie mogłem.

Ale mnie wtedy pomogło w decyzji czy na pewno warto się pchać w wełnę.

Pozdrawiam