Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy już jest i co dalej?

m1arta

Recommended Posts

Ja juz mieszkam od roku - wiec dam na prawde dobra rade.

Przed "wykanczaniem" nazwa jest nie przypadkowa i troche jak propba sił Wy dom czy on Was -pojedzcie na zasluzony urlop i dobrze wypocznijcie - przede wszystkich psychicznie bo stan surowy to bylo najlatwiejsze i najprzyjemniejsze budopwanie teraz juz tylko nerewy nerwy i caly czas pod gor finansową, dokonywanych wyborów i "fachowców"

Pozdrawiam i zycze jak najmniej stresu.

Fugas

nie rozumiem w tym linku jednego: dlaczego tynkowanie jest przed osadzaniem okien, a posadzki przed tynkami.

Coś nie tak.

Co do posadzek to nie wiem, ale z tego co pamietam, to na forum jest bardzo duzo o zaleznosci tynkowanie-okna: problem jest jak okna sa drewniane: tynkowanie oznacza zawilgocenie pomieszczen, a drewno tego nie lubi. Dodatkowo utrudnione jest odparowywanie. Ale tak jak mowie - funkcja szukaj i na pewno tysiace postow na ten temat wyskoczy.

Zgadzam się z Fugasem i Wbrat'em. Co do wypowiedzi Fugasa - warto przemyślć na spokojnie co i jak chcesz wykończyć. Jak ruszy kołomyjka to nie będzie czasu na zastanawianie, ważne decyzje trzeba będzie często podejmować od ręki, a lokalizacje podawać do centymetra.

Co do kolejności to u mnie wyglądało to tak.

1. Na przełomie luty-marzec wchodzi elektryk (nie mam okien tylko ramy z folią)

2. Prawie z nim (trochę później (marzec)) wchodzi hydraulik.

3. Kwiecień-maj wchodzi tynkarz, po tynkach robi posadzki.

4. Wstawiam okna - wykańczam glify (drobne poprawki bo są wykonane przed oknami) Wbrew pozorom tak można

5. Z oknami wstawiam drzwi tymczasowe (wejściowe) - problemy ze zgraniem (docelowe są po miesiącu), ale przy dobrych wiatrach najlepiej zrobić to jednocześnie. Uwaga - przy pracach można te drzwi uszkodzić więc trzeba je zabezpieczyć.

6 W tym samym czasie brama.

7. płytki i instalacja kotłowni oraz ostateczne próby ciśnieniowe (kompletna instalacja)

8. Malarz

9. BIały montarz.

10 1. Października - mieszkamy... :D

A ja myśle tak - najpierw okna i alarm jednocześnie (żeby nie wiało,sypało i nie ukradli),potem instalacje -najlepiej skonsultować ze sobą hydraulików i elektryków żeby się potem nie pożarli (u hydraulików tylko rurarz). Następnie tynki.Potem znów hydraulicy (podłogowe)i zaraz posadzki (żeby zakryc rury i ustrzec przed zniszczeniem i kradzieżą).Dalej schnie.Potem wykończeniówka-podbitki,malowanie ,wykładziny.Na koniec kotłownia,grzeniki.No i czas na meble...a potem zimne piwko we własnym fotelu przy kominku... :wink: