Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRĄD przyłączać czy przekładać na inny termin??

annkier

Recommended Posts

Nie wiem co robić, poradźcie drodzy forumowicze. :-?

2 lata temu wystapiłem o przyłączenie do działki budowlanej pradu na cele

budowlane (działaka nie posiada mediów).

ZEW-T wywiązał się z umowy i powiadomił mnie pisemnie o zamiarze

przystąpienia do prac budowlanych związanych z przyłączeniem do sieci

el.energetycznej.

Ja jednak nie moge rozpocząć w tym roku prac budowlanych ze względów

finansowych oraz formalnych nie posiadam jeszcze projektu domu ani pozwolenia na budowę. Elekrownia wymaga plany.

Mam do wyboru podłączenie teraz lub

napisanie prośby o przełozenie terminu do dyrekcji ZEW-T

Nie wiem co będzie dla mnie korzystniejsze poniewaz na prąd czekałem az 2 lata (bez niego nie moge zacząc budowy) mam zamiar w następnym roku lub trochę póżniej.

Jesli sie przyłącze teraz muszę ponieść koszty przyłaczenia i boję się

że może mi ktoś "zabrać" skrzynkę. Działka jest oddalona od zabudowań 500m.

Instnieje jeszcze problem czy jesli teraz uda mi się przełozyć przyłaczenie

czy nie bedę miał problemów w nastepnym roku bo np. elektrownia mi odmówi i każe czekac na inny termin.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji?

Jakie są koszty, opłaty, abonamet jesli bede juz podłączony (stan gotowosci)?

za wszystkie sugestie z gory dziękuje

Po pierwsze nie elektrownia bo ona do sieci nic nie ma tylko ZE . Sprawa jest zyciowa i zależy od urzędników pracujących w ZE czy nie będą złosliwi co u nas jest niestety często spotykane. Ja bym pisł o zmiane terminu przyłącza, bo złodziejstwo to też jedna z niechlubnych cech naszego społeczeństa , skrzynka zawsze się komuś przyda jak nie teraz to kiedyś.

• 2 weeks później...

HI! Ja tez mialem podobny dylemat, chodzi oczywiscie o koszty zwiazane z abonamentem za taryfe budowlana i ryzyko kradziezy skrzynki, jesli czekasz na prad 2 lata to byc moze zmienia sie Twoje warunki przylaczenia. Ja dlug starych dostalem skrzynke w cenie mocy przylaczeniowej, sasiad ktory zlozyl wniosek na poczatku tego roku musial zapewnic energetyce skrzynke (w praktyce po prostu za nia zaplacic). Mimo wszystko ja sie zdecydowalem na podpiecie, skrzynka juz stoi a ja czekam na 2 czesc umowy.

Pozdrawiam

Zgadzam się z przedmówcą.

Dziwnym jest w ogóle, że ZEW-T chce wykonać przyłącze o długości 500m bez dodatkowych warunków. Zdarza się, że są problemy z o wiele mniejszymi odległościami i wołają za to po kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy.

Jeżeli chcą zrobić przyłączenie po taryfie, to ja bym brał, tym bardziej, że warunki przyłącznia są ważne tylko 2 lata i prawdopodobnie kończy ci się ich ważoność. Jeżeli się nie zdecydujesz, za chwilę stracą ważność, a następnym razem ZE może zacząć rozpatrywać sprawę od początku i może już nie być taki "miły".

No i wtedy musisz ponieść kolejną opłatę wstępną za wydanie warunków przyłaczenia, czyli ok. 150 zł w plecy.

Pozdrawiam