Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt!!!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

Czesc!!!

Bylam dzisiaj w banku i dowiedzialm sie ze moge dostac 120 tys kredytu na budowe domu. Jako wklad wlasny mam dzialke pod ten dom to ok.35 tys. A wiec razem to ok.155 tys. ale te 120 tys musi mi zamknac calkowity koszt domu ktory bede miala w kosztorysie!! i teraz mam pytabie czy jest mozliwe aby projektant zrobil mi taki kosztorys na taka sume jaka bede chciala i czy to on bedzie ten kosztorys robil czy tez moge dac projekt znajomemu z uprawnieniami i on zrobi dla mnie taki kosztorys ktory zamknie sie w 155 tys zl??

Witaj

Z tego co my się dowiadywaliśmy w bankach to kosztorys swoja droga a wycena przez rzeczoznawce przed budowa to druga sprawa. Kosztorys to pikus w porownaniu z wyceną, bo kosztorys zrobic moze nawet kolega z uprawnieniami a wycene rzeczoznawca okreslony przez bank. Chyba ze na ich liscie rzeczoznawcow znajdziesz jakiegos znajomego :wink:

Jeśli nie muszisz robić dla banku wyceny tylko kosztorys to masz prosto... ale upewnij się czy to wszystko.

Pozdrawiam

Czasami w banku wystarczy kosztorys zrobiony własnoręcznie, np. w Excelu.

Ale rzeczywiście wycena to już insza inszość. Nie należy się jednak martwić. Są banki, które honorują wycenę jakiegokolwiek rzeczoznawcy (nie koniecznie wskazanego przez nich), byle tylko miał uprawnienia. Korzystaliśmy z usług rzeczoznawcy dwa razy (w celach kredytowych) i nie był to nasz znajomy, a kwotę na wycenie wpisał taką jaką potrzebowaliśmy.