pszczolka 12.10.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Czesc!!! Bylam dzisiaj w banku i dowiedzialm sie ze moge dostac 120 tys kredytu na budowe domu. Jako wklad wlasny mam dzialke pod ten dom to ok.35 tys. A wiec razem to ok.155 tys. ale te 120 tys musi mi zamknac calkowity koszt domu ktory bede miala w kosztorysie!! i teraz mam pytabie czy jest mozliwe aby projektant zrobil mi taki kosztorys na taka sume jaka bede chciala i czy to on bedzie ten kosztorys robil czy tez moge dac projekt znajomemu z uprawnieniami i on zrobi dla mnie taki kosztorys ktory zamknie sie w 155 tys zl?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 12.10.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Witaj Z tego co my się dowiadywaliśmy w bankach to kosztorys swoja droga a wycena przez rzeczoznawce przed budowa to druga sprawa. Kosztorys to pikus w porownaniu z wyceną, bo kosztorys zrobic moze nawet kolega z uprawnieniami a wycene rzeczoznawca okreslony przez bank. Chyba ze na ich liscie rzeczoznawcow znajdziesz jakiegos znajomego Jeśli nie muszisz robić dla banku wyceny tylko kosztorys to masz prosto... ale upewnij się czy to wszystko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 12.10.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Czasami w banku wystarczy kosztorys zrobiony własnoręcznie, np. w Excelu. Ale rzeczywiście wycena to już insza inszość. Nie należy się jednak martwić. Są banki, które honorują wycenę jakiegokolwiek rzeczoznawcy (nie koniecznie wskazanego przez nich), byle tylko miał uprawnienia. Korzystaliśmy z usług rzeczoznawcy dwa razy (w celach kredytowych) i nie był to nasz znajomy, a kwotę na wycenie wpisał taką jaką potrzebowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts