henry 20.12.2002 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Mam zamiar wymienić okno w kuchni na okno o mniejszych wymiarach.Zmieni to nieco wygląd 6-cio rodzinnego budynku.Czy w związku z tym potrzebuję zgody wspólnoty oraz innych dokumentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 21.12.2002 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2002 Tak, jeśli chcesz być w zgodzie z prawem. Potrzebujesz w ogóle pozwolenia na budowę. Wiem, bo to przechodziłem. Ale jeśli nie mieszkasz w Wa-wie na Mokotowie, to spróbuj najpierw złożyć zgłoszenie. Może dla Ciebie będą łaskawsi... Chyba, że poczekasz na zmiany w prawie budowlanym, a konkretnie na tę dopuszczającą samowolę "za opłatą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 27.01.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Henry bezwzględnie potrzebujesz zgody wspólnoty. I to obojętnie czy wyminy stolarki bęziesz dokonywał na zgłoszenie czy na pozwolenie na budowę. Nazywa się to prawem dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Wydaje mi się jednak, że nie powinieneś być objęty pozwoleniem na budowę, a tylko zglószeniem zamiaru przeprowadzenia robót budowlanych. Może być kłopot ze zmianą elewacji to zawsze jest drażliwe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.01.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Zmiana wygladu obiektu = pozwolenie na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Dogadaj się z sąsiadami, jeśli oni nie będą mieli nic przeciwko temu, to urząd sam z siebie zaglądać w okna z centymetrem ci nie będzie. Niestety mogą mieć słuszne zastrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 28.01.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Bartt - jeden urzad nie bedzie, a inny bedzie. U mnie na przykład sa tacy zajadli, ze maja człowieka do chodzenia, weszenia i donoszenia. Wyobrazasz sobie? Kazdego dnia gosc obchodzi cała dzielnice i patrzy, gdzie robia. Nie spieszy sie, ma cały dzien. Potem wraca i sprawdza: Ul. Akacjowa 3 - jest zgłoszone, ul. Brzozowa 4 - jest zgłoszone, ul. Lipowa 5 - HA! BRAK ZGŁOSZENIA -POZWOLENIA!!! Zmiana wymiarów okna = pozwolenie na budowe = zgoda własciciela budynku. Pisemna, nie na gebe. Tak jest i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.01.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 nie prościej zostawić ten sam wymiar okna w kuchni???po co ci ta zmianaominiesz wtedy pozwolenie na budowę - będziesz tylko musiał zgłośić zamiar wymiany okien w UMoczywiście zgoda właściciela budynku jest konieczna - ale bez oczekiwania na pozwolenie na budowetak chyba prościejsnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 02.02.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 snow ma rację, zostaw okno w tym samych wymiarach.kilka rad ode mnie - zgloszenie do urzedu + wyrys i wypis z ewidencji gruntu + odpis skrócony z ksiąg wieczystych (to jest to prawo do władania nieruchomością) i opis okna, tzn. jego wymiary i najlepiej zdjęcie stanu obecnego. najlepiej na zgłoszeniu zebrać podpisy pozostałych współwłaścicieli, napisz, że robisz to systemem gospodarczym na własny koszt (wszyscy się boją we wspólnotach że potem zaprosisz ich do kasy. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekle 17.02.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Powinie byc takze zachowany stary podzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 31.03.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 z zostawieniem podziau już nie przesadzajmy - niekiedy po prostu nie da się okna plastikowego zrobić w tych samych wymiarach jak okna drewnianego - wiem coś o tym...sam miałem okna skrzynkowe z ruchomym supniem - o szerokości 1100, wys. 1200...jak przyszedł chłop do obmiaru okien i zobaczyłem co mi zaproponował - machnąłem ręką na onko dwuskrzydłowe i zrobiłem jednoskrzydłowe...ponieważ mój dom jest objety ochroną konserwatorską - musiałem wszystko uzgodnić z wojewódzkim konserwatorem zabytków...ale oczywiście zgodzili się (musiałem jedynie wstawić w okno szpros - dałem wewnątrzszybowy ) i jest okwidziałem kiedyś okno o szerokości 1m dwu skrzydłowe - szybki o sezrokości chyba 20 cm - wyglądało to jak stzelnica ...bez przesady...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts