Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SASZA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• 3 months później...

Witam. My zbieramy sie do budowy, ale co z tego wyjdzie ciężko powiedzieć. Sasza to nasz faworyt... niepowtarzalny, oryginalny styl, prostota formy, duże przeszklenia, obszerny salon... tylko kominek musimy dostawić, ale architekt powiedział, że to nie problem :) Planujemy też zabudować mały tarasik przy pomieszczeniu gospodarzcym i zrobić tam łazienkę lekko zmieniajac cały układ tej części domu... tam miałaby być nasza sypialnia :p

Kuchnia przedłużona na pokój z wyspą na srodku...

Nie wiemy tylko co począć z tym drewnem na elewacji... ładne... żonie się podoba... ale ile to kosztuje i kto to będzie pielęgnował?

Domek też mi sie podobał , dopiero pare dni temu skasowalam jego rzuty i obrazek z tapety. Archipelag przeslal mi pliki projektu tak,że mogłam sie mu przyjrzec. Jest świetny i gdyby nie ten fakt ,że buduję parterowy to może byłby to ten projekt

Oooo... Masz dodatkowe materiały (tutaj. pliki) z Archipelagu o tym domku? A mógłbym o nie prosić? Czy mógłbym je od Ciebie otrzymać?

• 6 months później...

witam wszystkich,

po długich przemyśleniach kupiliśmy małą działkę w mieście (21,5 - 27,5m --> 591 m2) , a jako nigdy nie posiadający własnego domu blokersi jesteśmy zadowoleni, czy słusznie czas pokaże. W każdym razie chcemy wybudować średni dom z podwójnym garażem, a przez gabaryty działki jesteśmy nieco ograniczeni. Stąd po przejrzeniu setek projektów wstępnie zdecydowaliśmy się na projekt Sasza z Archipelagu. Planujemy podpiwniczenie domu. Jest nas piątka (a właściwie zaraz będzie :D ).

Bardzo proszę o konstruktywną krytykę, ja nie mam kompletnie żadnego doświadczenia w tej branży.

Acha.... chcieliśmy żeby projekt nie był specjalnie skomplikowany żeby zoptymalizować koszty, bierzemy pod uwagę inne wykończenie ścian ze względu na koszty.

z ukłonami

nie takie straszne kichy :)

interesowaliśmy się tym projektem, zanim padło na Inez (też z Archipelagu) - po pierwsze 30 stopni mają tylko główne połacie - boczne mają coś koło 40, a po drugie w projekcie jest coś koło metrowej wysokości ścianka stolcowa.

generalnie to, co nam się nie podobało - to długi ciąg salon - jadalnia - kuchnia (taka kicha bez żadnych przegród) - ale to się daje łatwo poprawić chociażby przez oddzielenie kuchni od jadalni ścianką z luksferów (taką na szerokość ciągu kuchennego) - i już nie trzeba mieć sterylnego porządku w kuchni, a proporcje salonu też jakieś lepsze.

generalnie - mnie się podoba. gdybyśmy nie zachorowali na Inez - pewnie mocno byśmy się nad Saszą zastanawiali.

Przyznam szczerze , że przy kącie nachylenia dachu 30 stopni pomieszczenia na poddaszu będą straszne kichy.

nie takie straszne kichy

interesowaliśmy się tym projektem, zanim padło na Inez (też z Archipelagu) - po pierwsze 30 stopni mają tylko główne połacie - boczne mają coś koło 40, a po drugie w projekcie jest coś koło metrowej wysokości ścianka stolcowa.

hmmm.... zdecydowanie bardziej podoba mi się odpowiedź pitera_k :D . Ale fakt, że też mnie to zastanawiało muszę zobaczyć przekroje.

generalnie to, co nam się nie podobało - to długi ciąg salon - jadalnia - kuchnia (taka kicha bez żadnych przegród) - ale to się daje łatwo poprawić chociażby przez oddzielenie kuchni od jadalni ścianką z luksferów

Ja planuję szerokie dwu skrzydłowe drzwi albo coś co będzie pełnić taką funkcję.

Kiedys ten projekt byl moim faworytem :)

Ale po dokladnym spojrzeniu zdecydowalem, ze jednak bedzie dla nas za maly.

Minusow projektu niestety juz nie pamietam, jedno co sie rzuca w oczy to brak komina dla kominka - jakos tak dziwnie. Trzeba sie zastanowic nad mozliwoscia jego postawienia (jezeli w ogole myslisz nad kominkiem).

Poza tym brakuje mi czegos takiego jak spizarnia albo dodatkowe pomieszczenie pod schodami.

Wydaje mi sie, ze lazienki sa za male. Co do dwoch samochodow w tym garazu to nie jestem pewien jak sie bedzie otwieralo drzwi.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam.

Szukam osób, które budują lub mają zamiar budować SZASZĘ z Archipelagu.Interesują mnie wszelkie informacje na temat tego projektu.Mile bedę widziane również uwagi na temat rozkładu pomieszczeń itp.

Moim skromnym zdaniem przydałoby sie powiekszyć garaż i pomieszczenie gospodarcze, mozna tez połączyć 2 łazienki na parterze w jedna wiekszą.Troche martwi mnie kat nachylenia dachu :roll:

Dla zainteresowanych link:

http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=110