Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece gazowe raz jeszcze

Skoll

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Zdaję sobie sprawę że temat piecy gazowych był omawiany już wielokrotnie, ale mam kilka problemów, których nie mogę rozwiązać czytając starsze posty.

Rozważam zakup mieszkania o powierzchni 80m2. jest to mieszkanie narożne na V piętrze w bloku. Do ogrzewania ma służyć kocioł gazowy umieszczony w mieszkaniu. Wstępny wybór developera to Viessamen Vitopend 100 dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Instalacja bez cyrkulacji, najdalszy odbiornik cwu w odległości około 4-5 metrów od pieca.

Zależy mi na komforcie użytkowania, a problemy mam dwa:

- hałas - piec wg niemodyfikowalnego na tym etapie inwestycji projektu ma się znaleźć w przejściu między kuchnią a salonem (:( ) i w zasadzie będzie doskonalne widoczny i słyszalny w salonie. O ile z widocznością można sobie poradzić zabudowując go, o tyle obawiam się o hałas.

- komfort cwu - czy taki dwufunkcyjny piec na 2 dorosłe osoby zapewni wygodne użytkowanie prysznica, wanny, etc... (to właśnie łazienka jest te 5m od pieca...)

A może dopłacić i kupić kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem? A może tego nowego Vitopend 222 - on chyba ma wbudowany mały zasobnik...

A może dać sobie spokój z takim mieszkaniem....

Mam straszny mętlik w głowie. Pomóżcie proszę.

Pozdrawiam,

Skoll

od 1 m-ca mam dwufunkcyjnego vailanta turbo max. ma 24kw mocy i styka spokojnie (2-3 osoby). nie wiem jak z ceną viessmana ale ja nowy kupiłem za ok 3000zł. piecyk pracuje w drewnianym domu gdzie wykorzystywany jest tylko parter o pow. 80mkw.. nie wiem czy to miejsce w przejściu jest najszczęśliwsze. ja zamontowałem w łazience a tam może sobie szumieć.

Czyli teoretycznie powinno nie być problemu z temperaturą wody. Ale strasznie martwi mnie perspektywa, że będę słyszał pracujący piec. Jak to jest z tym Vitopendem 100? Jest głośny? Bo mój by się znajdował niejako w wejściu do salonu...

Może jak się dogadam z developerem to za dopłatą wymienią na jakiś rozsądniejszy...

Pozdrawiam,

Skoll

- komfort cwu - czy taki dwufunkcyjny piec na 2 dorosłe osoby zapewni wygodne użytkowanie prysznica, wanny, etc... (to właśnie łazienka jest te 5m od pieca...)

U moich rodzicow jest piec dwufunkcyjny (Junkers). Bez problemu sobie radzi z prysznicem, wanna etc pod jednym warunkiem: nikt inny nie pobiera wody w innym punkcie. Jak odkreci sie wode gdzie indziej, to nie ma szans: ciepla przestaje leciec.

Sam zastanawiam sie nad dwufunkcyjnym z wbudowanym zasobnikiem, ale cenowo wychodzi prawie tyle samo co jednofunkcyjny + zasobnik (wiekszy) - tak wiec poki co nie podjelem decyzji. Ale u Ciebie wazne jest takze ile miejsca to cudo bedzie zajmowac, wiec moim zdaniem jednofunkcyjny + zasobnik odpada.

W zasadzie doszedłem do wniosku że Vitopend 222 (który ma zasobnik na 50 litrów) będzie ok. W tej chwili martwi mnie przede wszystkim jaki hałas generuje pracujący piec typu vitopend...

Między Kuchnią a salonem nie ma ściany, a ten &*^* piec musi być właśnie w "braku tej ściany" bokiem do salonu i bokiem do kuchni. Przynajmniej będzie od salonu osłonięty kawałkiem tej ściany co jej dalej nie ma.

Przeniesienie pieca raczej nie wchodzi w grę, bo budynek jest w zasadzie gotowy, ale dowiem sie u developera jaka jest na to szansa.

Jeszcze raz, czy ktoś może określić jak głośne są te piece w codziennym użytkowaniu?

Pozdrawiam,

Skoll