Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moc wymiennika

kosciel

Recommended Posts

Do polaczenia ukladu otwartego kotlowego z zamkniętym grzewczym (kociol na wegiel) zastosowalem wymiennik ciepla. Mam jednak pytanie jak to jest z mocawymiennika, ponieważ w moim podane sarózzne moce dla różnych temperatr wody pierwotnej i wtónej. Waha się to od 11 aż do 25. A piec mam 23 kW. Więc jest dobrze, czy nie za bardzo?

Gość 1950

dobrze, przy wysokich temperaturach pracy kotła moc wymiennika będzie podchodzić pod te 25 kW, przy niskich odpowiednio moc wymiennika będzie niższa.

jeżeli masz nowy budynek to te 11 kW przy powierzchni do 200 m2 w zupełności wystarczy

śpij spokojnie

Dzieki 1950

Moje watpliwości wzięly się stąd, że nie bardzo cl instalacja chce grzać ciepa wodę. Bojler z wężownicą podączony jest do ukladu zamkniętego już za wymiennikiem i mimo że woda w piecu jest okolo 70 stopni, wymiennik ciplo oddaje na podlogowkę i grzejniki chyba dobrze, to jednak już na ogrzanie cieplej wody ciepla brakuje. Czy może należalo bojler podlaczyć przed wymiennikiem, do obiegu otwartego?

Przerób instalację. Mam też z wymiennikiem i działą bardzo dobrze, z tym, że mam tak jak pisze 1950 bojler po stronie otwartej. Co do temperatury - mam różnicę ok 10 stopni miedzy ukłądami, ale grzeję okresowo. Kiedyś przy dłuższym teście temperatury prawie się wyrównały.

Bojler nagrzewa mi się dość szybko, ale jaka jest temperatura wody? nie wiem, bo mam termometr bez skali tylko kolorowe paski.

Witam.

Najgorzej jest wtedy, gdy do pracy przystępują niefachowcy (mówie o sobie :) ). Niestety sytuacja finansowa jest jaka jest i tzreba sobie jakoś radzić.

Postanowiłem sam sobie wyprodukować taki wymienniko-zasobnik. Widzę to tak:

odpowiednio zaizolowany (10cm styropian) stalowy sześcienny zbiornik z blachy stalowej o gr 2-2,5mm (może jakieś wzmocnienia) o pojemności około 1000 l (funkcja bufora dla dużej chwilowej ilości ciepła z kominka). Do tego wchodzi:

wężownica (w postaci zwoju miedzianego, rura 16 mm (a może zastosować równoległe 2x10 mm?) długość po rozwinieciu ok 25m) i to zakończone na kominku z płaszczem wodnym.

Druga taka sama wężeownica wpięta w układ grzewczy zamkniety (czyli ta, która tą energię zmagazynowaną w buforze odbiera.

Trzecia też taka sama - wpięta w układ cwu.

Może czwarta do kolektorów.... . oczywiście wszystkim sterują pompy. W układzie zamknietym będzie niski czynnik (chyba tak to sie mówi, kiedy sie go zasila 55stopni).

Co Sądzicie o takim rozwiązaniu?

Ubek - ja się tylko zastanawiam nad sprawnością takiego ukłądu. Zeby się zimą nie okazało, że w jednym ukłądzie się gotuje a w drugim woda ledwie nie zamarza. Wiem, że wymiennik sporo kosztuje, ale poczytaj jaką powierzchnię do wymiany ciepła mają takie fabryczne... To tyle takich wolnych przemyśleń. Co do porad - zrezygnował bym z trzeciej wężownicy i kupił zasobnik w zężownicą i grzałką. Koszt takiego ok 130l to mniej niż 1000 zł a na pewno lepiej załatwi sprawę dostaw CWU.

No tak - sprawność - tu może być problem. Powiem tak, widziałem takie coś zrobione przez jednego gościa. Też to było takiej wielkości jak ja planuję - ok 1000l. czerpał z tego cwu. Zrobiło to na mnie wrażenie. woda, która leciała z takiej wężownicy była bardzo gorąca (nie robiłem pomiaru ale musiała mieć na pewno 50-60 stopni. W Zbiorniku było 80 stopni (pomiar ciągły). Gość mówił, ze taki zbiornik nagrzewa zwykłym kotłem CO na paliwo stałe przez dwie godziny. Wodę czerpie potem przez tydzień (tak mówi że nie oszczędza). Sam nie wiem. Może spróbować? Co do powierzchni wymiennika to można ją zwiększyć poprzez zastosowanie kilku równoległych rurek zamiast jednej. Co Ty na to?

PS , jaka jest powierzcnia takiego wymiennika płytowego?