Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na cały dom (sciany zewnetrzne 3W i skosy poddasza) dałem Isover - Polterm Max. Jest to wełna mineralna półtwarda w płytach. Miedzy krokwiami trzyma sie bez dodatkowego mocowania - jest sztywna i trzyma wymiar. Polecam ją.

Kazda welna kłuje, trzeba stsowac srodki ochrony osobistej - zgodnie z zaleceniami.

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-686182

ocieplałem poddasze płytami Isovera ale parę opakowań ukradli mi złodzieje i dokończyłem Rockwolem w rolce. Z moich spostrzeżeń skosy lepiej ukldało mi się Isoverem, natomiast górę Rockwolem z rolki a dodatkowo Isover mniej pylił i lepiej się docinał
https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-686470

Witam Wszystkich

w kwestii formalnej:

każda wełna jest mineralna: jedna jest robiona z krzemianów + stłuczka szklana ( w. szklana ), druga z bazaltu ( w. skalna )

Kwestia wyboru rodzaju.

jeżeli chodzi o układanie rolek to przycinanie całej rolki do odległości między krokwiami np. 100cm mija się z celem ( odpady ) natomiast zaletą ( jak sami piszecie ) jest długie włókno wełny szklanej więc jeśli przytniecie rolkę do postaci płyty otrzymujecie produkt bezodpadowy a długie włókna zminimalizują mostek termiczny na łączeniach. przerwijcie kawałek wszklanej i spróbować ją ponownie "przykleić" do całości ( powinna się trzymać )

optymalnym rozwiązaniem jest ( w zależności od wymiaru krokwii oczywiście ) 180 - 200 mm wełny między krokwiami i 50 mm wełny między ruszt stalowy pod g-k. Dzięki temu eliminujecie mostki termiczne powstałe na krokwiach. Jeżeli do tego położycie tą drugą warstwę na tzw. mijankę to wyeliminujecie wszystkie możliwe mostki termiczne na połaci dachowej.

Wiadomo że gdy stosujecie membranę wysykoparoprzepuszczalną to folia może mieć styczność z wełną. W innym przypadku zaleca się stosowanie szczeliny wentylacyjnej.

W Polsce producenci wełny szklanej: Isover, Ursa

wełne skalną produkuje : Rockwool i Paroc.

Pozdrawiam

Arthee

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-686582

Pattaya:

w zależności jaką elewację będziesz miał:

jezeli pod metodę lekką mokrą - tylko wełna skalna spełnia parametry umożliwiające docieplenie scian i położenie na to tynku na mokro ( metoda jak przy styropianie ). Wełna do lekkiej mokrej dzieli się jeszcze na tzw. płytę lamelową ( jej włókna są ułożone prostopadle do płaszczyzny ) ta jest tańsza ma troszkę gorsze parametry akustyczne i jest lżejsza. Jej cechą jest też że możesz ją przyklejać do podłoża( tylko nie na placki a klej na całej powierzchni płyty i ściany) i nie kołkować jej ( bodajże do 2 kondygnacji, nie pamiętam dokładnie ). Powyżej tej kondygnacji istnieje ryzyko poderwania elewacji przez wiatr, więc musi być bezwzględnie przyklejona na placki i zakołkowana. Drugim rodzajem wełny do tej metody dociepleń jest płyta pełna ciężka o zaburzonym układzie włókien.

Jeżeli Twoja elewacja będzie z klinkieru lub sidingu lub podobnej konstrukcji ( ściana trójwarstwowa ) można stosować odpowiednio dobraną wełnę szklaną lub skalną.

Pozdrawiam

Arthee

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-686617

U siebie na fasadzie mam położone

12 cm wełny z pełnej płyty ( nie lamela )

do tego tynk mineralny ( absolutnie nie wolno kłaść tynku akrylowego na izolację z wełny, bo zamyka się pory i ściana przestaje oddawać wilgoć na zewnątrz, uniemożliwia się "oddychanie" to takie modne pojęcie przy temacie wilgoci w ścianach :) ) jaki tynk mineralny? ja wziąłem tani ;) a na to porządną farbę silikatową ( w moim przypadku Lotusan z STO kiedyś ISPO ) farba trochę droga ale naprawdę jest godna polecenia. Jeżeli ma kontakt z wodą skrapla się na powierzchni i spływa, można zmywać wszelkie zabrudzenia wężem ( nie przesadzając z ciśnieniem;) ).

Jeżeli chodzi o poddasze to ja mam 18 cm UniMaty Isovera, do tego dołożone 5cm tej samej UniMaty między ruszt pod g-k.

W przypadku 15 cm radzę kupić lepszą wełnę, kieruj się współczynnikiem przewodzenia ciepła LAMBDA ( im niższy tym lepszy ), podstawowe wełny mają lambdę na poziomie 0,041. Najlepsza z jaką miałem styczność miała 0,033 ( jednostka to W/m2K - o ile dobrze pamiętam ). W języku polskim oznacza to że jeżeli użyjesz tej o niższej lambdzie np. 15 cm uzyskasz taki efekt jak przy 18-20 cm wełny o wyższym współczynniku lambda. Ma sens gdy masz krokwie max. 15 cm.

Jeśli chcesz konkretne informacje na temat rodzajów wełen i ich parametrów to na priva bo nie chcę uprawiać kryptoreklamy.

Pozdrawiam

Arthee

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-688283

• 4 months później...

do tego tynk mineralny ( absolutnie nie wolno kłaść tynku akrylowego na izolację z wełny, bo zamyka się pory i ściana przestaje oddawać wilgoć na zewnątrz, uniemożliwia się "oddychanie" to takie modne pojęcie przy temacie wilgoci w ścianach :) ) jaki tynk mineralny? ja wziąłem tani ;) a na to porządną farbę silikatową ( w moim przypadku Lotusan z STO kiedyś ISPO ) farba trochę droga ale naprawdę jest godna polecenia. Jeżeli ma kontakt z wodą skrapla się na powierzchni i spływa, można zmywać wszelkie zabrudzenia wężem ( nie przesadzając z ciśnieniem;) ).

Jeżeli chodzi o poddasze to ja mam 18 cm UniMaty Isovera, do tego dołożone 5cm tej samej UniMaty między ruszt pod g-k.

W przypadku 15 cm radzę kupić lepszą wełnę, kieruj się współczynnikiem przewodzenia ciepła LAMBDA ( im niższy tym lepszy ), podstawowe wełny mają lambdę na poziomie 0,041. Najlepsza z jaką miałem styczność miała 0,033 ( jednostka to W/m2K - o ile dobrze pamiętam ). W języku polskim oznacza to że jeżeli użyjesz tej o niższej lambdzie np. 15 cm uzyskasz taki efekt jak przy 18-20 cm wełny o wyższym współczynniku lambda. Ma sens gdy masz krokwie max. 15 cm.

Jeśli chcesz konkretne informacje na temat rodzajów wełen i ich parametrów to na priva bo nie chcę uprawiać kryptoreklamy.

Pozdrawiam

Arthee

Ja też bardzo bym prosił to info co pattaya. Dzienx. :)

pozdrawiam

THORIN

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-858000

Pozdrawiam

Arthee

Ja też chcę

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-858334

uff prawie koniec ocieplenia dachu

wiec podziele sie uwagami

Mialem Isover w rolce 15cm, Paroc w plytach 15cm i 5cm.

Wpadlem na pomysl uzywania pistoletu tapicerskiego - :evil: koszmar

Gwozdzie (papiaki) znacznie prostsze do podwiazywania

Drut czy sznurek - latwiej naciagnac sznurek

Zdecydowanie najprzyjemniej Paroc plyta 15cm- przycinasz pare cm wiecej i samo sie trzyma miedzy krokwiami :lol: tylko sporo odpadow ktore ciezko wykorzystac (nie kombinowalem z trojkatami) i napewno wieksze mostki

Rolka Isover - ciezka i pyli strasznie i trzeba podwiazywac :x

ale zero odpadow (przycinalem na szerokosc rolke, dwa skrawki laczylem razem drutem i rozwijalem jako jedno :wink: ) - tylko czy to jest napewno 15cm? :o - raczej blizej 10 :cry:

Paroc plyta 5cm - zupelna porazka

idea byla taka ze wcisne to pod stalaz GK na krzyz jako druga warstwa

ale ta plyta to zupelny flak i znowu musialem podwiazywac, dodatkowo pod wlasnym ciezarem sie rwie itp

na szczescie prawie koniec

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-858769

• 3 months później...
Do specjalistów- dorzucę kolejne pytanie: Krokwie wys. 18 cm na nich membrana wysokoparprzepuszczalna, nie muszę więc pozostawiać szczeliny wentylacyjnej, ale jaką grubość wełny zastosować?

18cm, czy może cieńszą a pod krokwiami prostopadle do nich dać jeszcze cienką warstwę wełny, aby wyeliminować mostki term.?

Jestem w identycznej sytuacji, jakie grubości warstw zastosowalibyście w takim przypadku? Maksymalnie ile możliwe 18+5? czy może standardowo (wystarczająco?) (taniej) 15+5?

A jakie warstwy dać tak, żeby jak najmniej zabrać z wysokości pomieszczenia ?

rafallogi jak zrobiłeś u siebie?

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-1010963

co prawda jak dasz 18cm miedzy krokwie to malo pozostaje na ewent. szczeline

A dokładnie nic :-) stąd moje pytania..., co więcej, słyszałem, że niektóre wełny mają skłonność do rozprężania, dlatego nie wiem czy nie dać mniej niż 18cm? Zamierzam kupić URSĘ DF35 lub Isover Super Matę.

https://forum.murator.pl/topic/420-kt%C3%B3ra-wena-lepsza/page/2/#findComment-1015521