endriu 21.12.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2002 Cały czas dopytuję się o paro przepuszczalność ścian każdy producent chwali swoje dostałem artykuły od producentów styropianu ściana nie oddycha od producentów wełny oddycha, ale mało wydawnictwo Murator wraz z Atlasem w poradniku r jak remont z Atlasem artykuł „Krótki oddech ściany” pisany przez pana Krzysztofa Milczarka dopisek "w tej i innych budowlanych sprawach można dzwonić do nas pod bezpłatny numer firmowej infolini (0 800 168 083)orazwysyłać listy pocztą elektroniczną:e-mail [email protected] pisze o przepuszczalności ściany ceglanej 443 g Ściany z betonu komórkowego 1440 g; ściany ocieplonej w systemie ATLAS ROKER 1536; ściana ocieplona w systemie ATLAS STOPTER 211 g a jak jest ze ścianami z keramzytobetonu gdzie się nie pytam odpowiedź jest jedną, iż ściana z jamistego keramzytobetonu nie stanowi żadnej bariery dla pary wodnej, czyli tyle ile przyjmie tyle odda prosiłem o odpowiedź wszystkich, ale nikt nie odpowiada czyżby spisek a może ta ściana jest tak dobra, że wszyscy się jej boją czy ktoś może mi pomóc a może spróbujcie wyciągnąć taką odpowiedź od redakcji bo ja od kilku miesięcy nic nie mogę się dowiedzieć brak odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 21.12.2002 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2002 Jes książka właśnie w księgarniach,coś chyba "Mikroklimat pomieszczeń".Są tam tabele z paroprzepuszczalnością wszelakich materiałów, z uwzględnieniem producentów również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.12.2002 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2002 I tak żadna ściana nie przepuści tej pary, co to się w domu wytwarza. Na mój gust z tym oddychaniem to jest tak: #1. Jeśli ściana ma takie właściwości, że pochłonie nadmiar pary gdy powietrze jest za wilgotne a odda go, gdy jest za suche, to dobrze. To stabilizuje mikroklimat. #2. Jeśli ściana ma takie właściwości, że w jej środku, albo na granicy ocieplenia, para wodna się skropli, to źle. Na takiej skroplonej wodzie chętnie rosną grzyby, a i bez nich woda niezbyt dobrze wpływa na materiały budowlane. Co do reszty, to na razie w nic innego nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts