baja 13.10.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Jestem tutaj pierwszy raz, tak więc nie wiem czy wszytsko zrobie jak należy ale mimo wszystko mam ogromna prośbę do Was drodzy forumowicze o Wasze opinie i doświadczenia na temat odmownej deyzji gminy w zakresie podłączenia do wodociągu. W maju kupiliśmy działkę, szybko zabraliśmy się do załatwiania wszystkich formalności (powzolenie na budowę, projekt zagospodarowania działki, projekty przyłaczy itp.) Szybko niespodziewanie wszystko udało się dopiąć łącznie z "Warunkami wykonania przyłacza wodociagowego do posesji", które otrzymaliśmy oficjalnie 6 lipca i Wniśliśmy 2000 zł opłaty. Teraz kiedy złozyliśmy wniosek a akceptację już konkretnego opracowanego projektu przyłacza gmina powiedziała, ze nie pozwpoli nam na przyłacze ponieważ zniszy się położony asfalt i miszkańcy będa się (tu cytat) "śmieli, że dopiero położyli asfalt a juz go rozkopują". Co robić? We wrzesniu rozpoczęliśmybudowę, chcemy jak najwięcej wymurowac w tym roku, idzie zima, woda w dowożona za chwilę w nocy będzie zamarzać (juz pomijam związane z tym koszty). Co o tym wszytskim sądzicie, czy gmina ma prawo odmówić przyłącza z takiego powodu... Mój mail [email protected]Dziękuje i pozdrawiamB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 13.10.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 zróbcie przepust pod drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.10.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 U mnie był podobny problem ale z kanalizacją. Gdy otrzymałam zgodę na podłączenie był wytłuszony akapit, że nie wolno mi uszkodzić asfaltu, a jeśli takie uszkodzenie powstanie to ja pokrywam koszty naprawy. Potem okazało się że studzienka w drodze jest 30 cm od krawędzi asfaltu więc wystarczyło lekko podkopać łopatą i wsunąć rurę wbijając ją do studzienki.Tak więc sprawdź jak rzeczywiście przebiega wodociąg bo może obejdzie się bez większej dewastacji asfaltu. A drugiej strony powinnaś powiedzieć (najlepiej pismo) że ewentualne naprawy sama wykonasz. PS. Jeśli jest to działka pod zabudowę to wydaje mi się że jest ustawa regulująca dostęp do mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.10.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 gmina powiedziała, ze nie pozwpoli nam na przyłacze ponieważ zniszy się położony asfalt i miszkańcy będa się (tu cytat) "śmieli, że dopiero położyli asfalt a juz go rozkopują". To jakiś żart. Prawdopodobnie rozmawialiście z jakąś "zieloną" ale za to kreatywną urzędniczką. W takiej sytuacji wykonuje się przepust bez naruszania powierzchni. U mnie tak zrobili. Zajęło im to 3 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 15.10.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 jesli droga gminna to w gminie skladasz wniosek o zajecie pasa drogowego na wykonanie przepustu i ulozenie w pasie drogowym instalacji...takie wnioski gmina ma przygotowane...koszt ciagle sie zmieniaja , ale w sumie smieszne kwoty( oplat w gminie)..drozej z przepustem- ok 100zl za metr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts