Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka Brukowa

anna75

Recommended Posts

Mam pytanie jeszcze do kostki brukowej.

Kiedy najlepiej układać kostkę brukową? Teraz na jesień czy na wiosnę? Chodzi mi o ceny. Do wszystkich brukarzy, których dzwonię biorą 75 pln za m2. Jak przyjadą na wycenę cena wzrasta do 90 m2. To jest tylko 52 m2. Kostka firmy Bauma - Nostalit.

A z tego co przeczytałam na forum to płacili 40-65 pln.

Jak to możliwe?

anna 75

W naszym rejonie metr kwadratowy kostki (robocizna z materiałem) to ok. 60zł.

Nie sądzę, żeby cena różniła się od pory roku - moim zdaniem może zależeć tylko od tego ile dana firma ma roboty. Kostka jest kładziona przez cały rok (chyba, że śnieg i mróz nie pozwolą :) ).

• 4 weeks później...
Co to znaczy 75 zł/m2? Czy chodzi tu o samo położenie kostki? Czy w tym mieszczą się także materiały (tzn. sama kostka, piasek na podłoże, cement na chudziak). A co istotne czy te 75 zł obejmuje także krawężnik? W mojej okolicy - owszem facet, który robi bardzo dobrze - zawiera w tej samej cenie 75 zł wspomniane materiały poza krawężnikiem.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 years później...

Etapy, korytowanie (usuniecie zbednej ziemi), nawozenie podsypki lub tlucznia i warstwowo zageszczanie, sciagniecie plany (wyrownanie podloza juz pod kostke) ukladanie kostki, dobicie kostki, jesli chodzi o glebokosc wykopu to sadze ze jakie bym wielkosci nie podal to wiele osob by mnie skrytykowalo ze niby jak tak mozna, podaje grubosc orientacyjna samej podbudowy, alejki w ogrodzie okolo10cm, chodniki wjazdy , tam gdzie beda tez auta osobowe jezdzily 20-30cm, dostawcze i wieksze 30 i wiecej cm. ale to tez zalezy od gruntu, jesli nestabilny to glebiej wykopac i uzyc tlucznia a potem podsypke. wymiary ktore podalem sa orientacyjne, prosze jeszcze skonfrontowac je z jakimis innymi wykonawcami, kazde zdanie sie liczy

pozdrawiam