Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój wykonawca właśnie zrobił słupki z klinkieru pod taras drewniany. Obserwowałem jak robił fundament pod jeden ze słupków: zamówił beton o konsystencji półsuchej, wykopał dołek na ok 70 cm głębokości (w piasku) wsypał ten beton, ubił nogami, ułożył gotowy szalunek z desek, włożył kawałek zbrojenia i wlał tym razem już troszkę rzadszy beton. Nigdy wcześniej nie widziałem żeby ktoś wsypywał taką półsuchą mieszankę do ziemi.

Czy to jest OK? Dodam, że przy wcześniejszych pracach ten wykonawca się sprawdził i mam o nim dobre zdanie.

https://forum.murator.pl/topic/42016-fundament-pod-s%C5%82upki-do-tarasu-czy-to-prawid%C5%82owo/

70 cm to troxche malo - ale zalezy w jakies strefie przemarazania mieszkasz. Niedobze tez ze wykopu nie wylozyl folia. Zbrojenie tez nieciekawie wyglada.

ale poniewaz to pod taras drewniany to ew. nieprawidlowosci nie beda miec jakis powaznych konsekwencji.

70 cm to troxche malo - ale zalezy w jakies strefie przemarazania mieszkasz. Niedobze tez ze wykopu nie wylozyl folia. Zbrojenie tez nieciekawie wyglada.

ale poniewaz to pod taras drewniany to ew. nieprawidlowosci nie beda miec jakis powaznych konsekwencji.

Napisał,że 70 cm w piasku jeśli tak rzeczywiście jest to dobrze - w nim wystarcza nawet 50 cm. :wink: