Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy negocjować z wykonawcą?

iwona_b

Recommended Posts

w niedzielę mam pierwsze spotkanie z potencjalnym wykonawcą? Czy mam od razu negocjowac z nim cenę, którą on zapewne poda mi od razu, czy też poczekać jak dostanę ofertę innego wykonawcy i dopiero wtedy negocjowac z tym pierwszym? I jak zacząć takie negocjacje? Tzn. żebym nie zaproponowała za dużego upustu (żeby mnie nie wyśmiał) i za niskiego (żebym mimo wszystko nie przepłaciła). Ile wy płaciliście za stan surowy zamknięty (z dachem)? Mój dom to Stosowny (C101) z kolekcji Muratora - tylko garaż powiększony o drugie miejsce i wzwiązku z tym powierzchnia całkowita to 247,96m. Dom z poddaszem użytkowym. Kiedyś gdzieś słyszałam że za taki dom - robocizna wynosi ok. 35 tyś. Czy to dużo, czy mało?

Pozdrawiam,

Iwona

Witam !!!

Za nim zaczniecie rozmawiać o cenie powiedz wykonawcy że jest jednym z kilku których bierzesz pod uwagę i to od niego i jego ceny zależy czy go wybierzesz. U mnie to pomogło . Facet inaczej ze mną rozmawiał .Jak ci poda cenę to powiedz że się zastanowisz i porównasz z innymi ofertami .

pozdr D.RZ

• 4 weeks później...

szkoly sa rozne- ja nie negocjowalam ani z wykonawca ani w hurtowni

wykonawcy zaplacilam tyle ile zazadal (wcale nie uwazam zebym przeplacilam)- byl z polecenia i umawialam sie z nim poltora roku wczesniej, inaczej nie mialby terminow- komfort psychiczny tez ma swoja cene- ja na budowe zagladal tylko zapytac czy nie brakuje im materialow, kierownik bardzo solidny i sprawdzal dokladnie a nie mial sie do czego przyczepic

co do hurtowni to wysylalam faxy po oklicy- kupowalam tam gdzie mieli najtaniej- negocjacji nie podejmowalam

zycze powodzenia w budowie

Ja mam podobny dylemat jak iwona. Jak prze[rowadzic taki casting? Jak na razie do 2 poleconych wykonawcow dlalam projekt do wyceny - z kolejnymi 2 musze sie umowic. I co dalej po porownaniu ofert? Rozmawiac ze wszystkimi czy wybrac najtanszego i dajel negocjowac tylko z nim?

Nie wiem czemy, ale wydaje mi sie, ze kobiecie bedzie trudniej z nimi rozmawiac...

Po prostu nie znam rynku i nie wiem jaka budowlancy przy takich wycenach przyjmuja strategie :)

A zeby bylo smieszniej - zawodowo czesto zajmuje sie negocjowaniem - tylko ze tam dobrze znam branze :D

a poza tym to z iloma wykonawcami tak średnio powinnam porozmawiać. jak na razie rozmawiałam z dwoma - obydwaj z polecenia. W sumie to się już na jednego chyba zdecydowałam, ale może warto pogadać jeszcze z kimś innym. Tylko z kim, jak nie mam już innych poleconych. a ten, na którego się raczej zdecyduję buduje właśnie dom bardzo blisko mojej działki więc wiem, że robi dobrze no i ma duże upusty na materiały w okolicachj Piaseczna. A na tych materiałach to mi bardzo zależy, żeby to właśnie wykonawca je załatwiał...

pozdrawiam,

Iwona

• 2 weeks później...