iwona_b 13.10.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 w niedzielę mam pierwsze spotkanie z potencjalnym wykonawcą? Czy mam od razu negocjowac z nim cenę, którą on zapewne poda mi od razu, czy też poczekać jak dostanę ofertę innego wykonawcy i dopiero wtedy negocjowac z tym pierwszym? I jak zacząć takie negocjacje? Tzn. żebym nie zaproponowała za dużego upustu (żeby mnie nie wyśmiał) i za niskiego (żebym mimo wszystko nie przepłaciła). Ile wy płaciliście za stan surowy zamknięty (z dachem)? Mój dom to Stosowny (C101) z kolekcji Muratora - tylko garaż powiększony o drugie miejsce i wzwiązku z tym powierzchnia całkowita to 247,96m. Dom z poddaszem użytkowym. Kiedyś gdzieś słyszałam że za taki dom - robocizna wynosi ok. 35 tyś. Czy to dużo, czy mało? Pozdrawiam,Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlMastar 16.10.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 negocjować zawsze walcz o jak najwięcej najwyżej wykoanwca będzie się targował tak żeby nie dołożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 17.10.2005 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Witam !!! Za nim zaczniecie rozmawiać o cenie powiedz wykonawcy że jest jednym z kilku których bierzesz pod uwagę i to od niego i jego ceny zależy czy go wybierzesz. U mnie to pomogło . Facet inaczej ze mną rozmawiał .Jak ci poda cenę to powiedz że się zastanowisz i porównasz z innymi ofertami . pozdr D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ackj 08.11.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 negocjuj koniecznie! Ja przeprowadzałam ,, casting" - bardzo ciekawe doświadczenie. Niektórzy ze swoją ofertą wypadli żałośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulik 11.11.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 szkoly sa rozne- ja nie negocjowalam ani z wykonawca ani w hurtowni wykonawcy zaplacilam tyle ile zazadal (wcale nie uwazam zebym przeplacilam)- byl z polecenia i umawialam sie z nim poltora roku wczesniej, inaczej nie mialby terminow- komfort psychiczny tez ma swoja cene- ja na budowe zagladal tylko zapytac czy nie brakuje im materialow, kierownik bardzo solidny i sprawdzal dokladnie a nie mial sie do czego przyczepic co do hurtowni to wysylalam faxy po oklicy- kupowalam tam gdzie mieli najtaniej- negocjacji nie podejmowalam zycze powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.11.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Ja mam podobny dylemat jak iwona. Jak prze[rowadzic taki casting? Jak na razie do 2 poleconych wykonawcow dlalam projekt do wyceny - z kolejnymi 2 musze sie umowic. I co dalej po porownaniu ofert? Rozmawiac ze wszystkimi czy wybrac najtanszego i dajel negocjowac tylko z nim? Nie wiem czemy, ale wydaje mi sie, ze kobiecie bedzie trudniej z nimi rozmawiac... Po prostu nie znam rynku i nie wiem jaka budowlancy przy takich wycenach przyjmuja strategie A zeby bylo smieszniej - zawodowo czesto zajmuje sie negocjowaniem - tylko ze tam dobrze znam branze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 15.11.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Pamiętaj - nie zawsze najtańszy wykonawca jest dobrym wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.11.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 No tak - ale zakladajac, ze wszystkich z ktorymi rozmawiam mam z polecenia i jeszcze sprawdze ich dalsze referencje - co jak tu wybierac...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 17.11.2005 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 a poza tym to z iloma wykonawcami tak średnio powinnam porozmawiać. jak na razie rozmawiałam z dwoma - obydwaj z polecenia. W sumie to się już na jednego chyba zdecydowałam, ale może warto pogadać jeszcze z kimś innym. Tylko z kim, jak nie mam już innych poleconych. a ten, na którego się raczej zdecyduję buduje właśnie dom bardzo blisko mojej działki więc wiem, że robi dobrze no i ma duże upusty na materiały w okolicachj Piaseczna. A na tych materiałach to mi bardzo zależy, żeby to właśnie wykonawca je załatwiał... pozdrawiam, Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_lew 29.11.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Ja negocjowałem już od momentu złożenia mi oferty, zawsze da sie coś wywalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona.kow 29.11.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Ja negocjowałam już od samego początku, wykonawca obiżył mi trochę cenę. Teraz biorę się za prace deweloperskie, których we wstępnej ofercie cieżko było wykalkulować. Tu jest większe pole manewru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 29.11.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Ja negocjowałam już od samego początku, w spisanej umowie zaznacz kto jest kierownikiem budowy i zapisz ze zaplata jest po dokonanym odbiorze przez inwestora jak zglosi poprawnosc robot kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts