Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiej głębokości ciągnie szambiarka ?

rafalg

Recommended Posts

Chyba nie wkopałeś go na 10 m głębokości. :wink:

Oni mają dość długie przewodu, poprostu poinformuj ich jaka jest odległość do dna Twojego zbiornika

pzdr

Rurę z dna szaba do góry mam wyprowadzoną, będzie zakończona szybkozłączką pasująca do szambiarki. Martwi mnie jedynie czy ich pompy wydolla z wyciągnięciem. Mam szambo na głębokości ok 10 m.

Rurę z dna szaba do góry mam wyprowadzoną, będzie zakończona szybkozłączką pasująca do szambiarki. Martwi mnie jedynie czy ich pompy wydolla z wyciągnięciem. Mam szambo na głębokości ok 10 m.

Teoretyczna wysokość ssania to około 7,5 metra. Odległość w poziomie nie ma większego znaczenia (2 metry czy 5) - są to jedynie opory przepływu i może być problem z uszczelnieniem. Ta głębokość ssania to odległość w pionie od popmy ssącej do lustra cieczy.

Ścieki tak naprawdę nie są wciągane w wąż szambiarki, tylko wpychane przez ciśnienie atmosferyczne. Pompa próżniowa wytwarza podciśnienie w beczce. Mając wysoką sprawność np. 80% "pociągnie" nam ścieki z ok.8m.Piszę około, bo dochodzą straty ciśnienia podczas przepływu przez wąż, zawór, smok jeżeli taki jest na końcu węża.

Pisząc to, nie widziałem postu Niciaci.

U nas w okolicy jeżdza Jelcze. Pytanie czy na 10 m wyda ich pompa

Przeczytaj dwa posty wyżej :lol: .

To od pompy próżniowej zależy, a nie marki samochodu.

OK. Wiem jakie samochody jeżdzą a pytanie kieruje do możliwości technicznych ich pomp. Czekam na info od Was na temat waszych doświadczeń.

jeśli jest więcej niż 7,5 m - 8m to zapomnij - jest to po prostu niewykonalne ... tak jak normalna pompa nie wyciągnie wody ze studni jeśli ma ponad 9,5 ...

A klasa samej szambiarki to jest ważna tylko w dyskusji czy wyciągnie max z 5, 6 czy z 8 m ...

Więc jeśli naprawdę masz szambo na 10m ... to sorry ale nie ma szans ...

pozdrawiam

Przeliczyłem dokładnie na jakiej głębkości mam szambo. Chyba nie wygląda tak źle (patrząc od powierzchni działki (która jest na poziomie sufitu piwnicy. I tak:

1. Wysokość piwnicy - ok.2,7m + 30cm ława

2. Rura kanalizacyjna przebiega ok 30 cm pod ławą

3. Idzie przez ok 13-15m pod wymaganym kątek nachylenia w stronę szamba - liczę max 1 m dodatkowo w dół.

4. Do szamba wchodzi od góry - ok 20cm

5. Szambo ma wysokości 2m

Razem: 2,7m+0,3m+0,3m+1m+0,2m+2m --> 6,5m

Z szamba mam pociągniętą rurę pionowo od ok 10-15cm od dna zbiornika, gdzie dno zbiornika ma ok 10cm grubości do ok 1 metra pod powierzchnią działki (liczmy ok 5,3m długości pionowej rury), dalej pod kątem ok. 45 stopni do ogrodzenia (będzie szybkozłączka do szamba) przy odległości ok 2m. Razem nam to daje ok 7,5m, gdzie 2,2m pod kątem 45stopni.