Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani, jako laik w temacie instalacji cwu i co mam pytanko. Mam piec 1 funkycjny i zasobnik, naczynie wzbiorcze itp itd. Nie mam reduktora cisnienia - tak to sie chyba nazywa. Wiec Was pytam. Czy jest mi to niezbedne, do czego to sluzy i co mi grozi jesli tego nie bede mial? Gdzie sie to cudo montuje przed czy za licznikiem? Czy bez tego mi zaleje holpe? PZDR
https://forum.murator.pl/topic/42046-reduktor-a-instalacja-wodna-o-co-tu-chodzi/

Kochani, jako laik w temacie instalacji cwu i co mam pytanko. Mam piec 1 funkycjny i zasobnik, naczynie wzbiorcze itp itd. Nie mam reduktora cisnienia - tak to sie chyba nazywa. Wiec Was pytam. Czy jest mi to niezbedne, do czego to sluzy i co mi grozi jesli tego nie bede mial? Gdzie sie to cudo montuje przed czy za licznikiem? Czy bez tego mi zaleje holpe? PZDR

Montuje sie toto za licznikiem, a służy do tego żeby zawór bezpieczeństwa na zasobniku non stop ci nie puszczał jeśli w sieci jest zbyt duże ciśnienie(nie mówiąc o innych niebezpieczeństwach...).

Przy podgrzaniu wody ciśnienie w zasobniku (i instalacji) rośnie no i zawór zaczyna przepuszczać. Żeby tego uniknąć stosuje się naczynie przeponowe (taki gumowy balon w metalowym zbiorniczku) które odbiera część cisnienia .Czasem jeśli w sieci jest ono zbyt duże to owo naczynko nie zdąży tego odebrać.Właśnie wtedy warto zamontować reduktor ciśnienia .

Amen.

https://forum.murator.pl/topic/42046-reduktor-a-instalacja-wodna-o-co-tu-chodzi/#findComment-855440