Dario.W 13.10.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Witam serdeczenie Mam kłopot - chcę kupić działkę budowlaną i postawić na niej drewiany ( gotowy już dom ) - domek ten nie posiada projektu - w związku z tym jak to zrobić krok po kroku aby dostać pozwolenie na postawienie tego domu. Domek ten przytransportuję na swoją działkę w kawałkach i chcę postawić go na podmurówce ( podpiwniczeniu ). W związku z tym moje pytanko : W jaki sposób załatwić projekt domu - skoro nie znam jeszcze dokładnych danych. Czy można postawić piwnicę , przywieść i zmontować domek na podpiwniczeniu i dopiero stworzyć pod to projekt ? Czy muszę najpierw stworzyć projekt a następnie postawić domek z piwnicą ? Proszę wytłumaczyć mi to w możliwie dostępny sposób Pozdrawiam i licze na Waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 15.10.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Czy można postawić piwnicę , przywieść i zmontować domek na podpiwniczeniu i dopiero stworzyć pod to projekt ? Czy muszę najpierw stworzyć projekt a następnie postawić domek z piwnicą ? Proszę wytłumaczyć mi to w możliwie dostępny sposób Skoro przez 2 dni nikt nie odpowiedział... O ile mi wiadomo (o ile znowu ustawa się nie zmieniła...) to żeby postawić dom potrzeba pozwolenia na budowę a to z kolei wydają (między innymi) na podstawie projektu wykonanego przez osobę z uprawnieniami. Skoro zadajesz takie pytania to rozumiem, że nie jesteś osobą z uprawnieniami więc "stworzenie projektu" samodzielnie niewiele sprawę popchnie do przodu - potrzebny Ci architekt. Stawianie domku a potem robienie do niego papierków to typowy przykład samowoli budowlanej, której nie polecam. Temat przenoszenia domów był ongi omawiany w papierowej wersji Muratora a i być może na Forum - poszukaj, zgodnie z tym co masz napisane koło nicka. Jeśli dobrze pamiętam, to procedura przenoszenia domu niewiele (albo wcale) różni się od procedury budowania domu od podstaw. Należy założyć, że po prostu dysponujesz prefabrykatami do budowy, które przypadkowo są składowane w postaci gotowego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts