Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość domu od granicy

isabell2809

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów!!

Od razu proszę o tolerancyjne traktowanie moich pytań, ponieważ jestem "świeżo upieczoną" właścicielką działki budowlanej...

Ale do rzeczy: Tydzień temu kupiliśmy działkę budowlaną o powierzchni 1365 m2 i planujemy zacząć budowę wiosną przyszłego roku. Działkę obok (przylegającą do naszej) o prawie takiej samej powierzchni kupili nasi znajomi i oni jeszcze w tym roku chcą postawić stan surowy. Dziś się spotkaliśmy i po rozmwie z nimi zastanowiła mnie jedna rzecz: Twierdzili, że geodeta wyznaczył im odległość budynku od drogi na 6 metrów. Czytając różne publikacje i również to forum, nigdzie nie spotkałam się z taką odległością. Wszędzie standardowe 4 metry. Martwi mnie to trochę, bo jeśli i nam zabiorą te 2 metry, to będę musiała zmniejszać taras... (linia zabudowy) :wink: Dodam, że są to działki na nowo powstającym osiedlu i nie ma jeszcze dróg asfaltowych tylko zwyczajny piach.

Eustachy, w planie mam określoną linię zabudowy hmmm, że tak to nazwę tylną, tzn określającą gdzie ma się kończyć tył domu, (np taras ;-) ). Czy możliwe jest, że zamiast klasycznych 4 metrów z przodu geodeta określi 6???? Bo ja podejrzewam coś innego, ale o tym może później ;-)

4 m to jest standardowa odleglosc, ale od sasiadow, nie od drogi. Odleglosc linii zabudowy od drogi zawsze okresla plan zagospodarowania lub WZ. Poza tym nawet jesli linia jest okreslona na odleglosc 4m od drogi, to przeciez zawsze mozna odsunac sie w tyl i pewnie tak zrobil ten geodeta w porozumieniu z Twoimi sasiadami.

Linia zabudowy nie zależy od geodety tylko od uwarunkowań planu zagospodarowania przestrzennego. Radzę udać się do urzędu i sprawdzić co jest w planie.

Zgadzam się z Eustachym

W moim przypadku nieprzekraczalna linia zabudowy wynikająca z planu zagospodarowania przestrzennego wynosi 6 metrów. Z tego co widzę po swojej mapie to może ona mieć też np: 20 metrów w zależności przy jakiej drodze leży dana działka...

• 3 weeks później...
Martwi mnie to trochę, bo jeśli i nam zabiorą te 2 metry, to będę musiała zmniejszać taras... (linia zabudowy) :wink: Dodam, że są to działki na nowo powstającym osiedlu i nie ma jeszcze dróg asfaltowych tylko zwyczajny piach.

Witam,

Dzielę Twój żal. My mieliśmy podobną a może nawet gorszą sytuację. Musieliśmy obciąć 2m garażu (garaż już nie jest garażem) :evil: , żeby budynek zmieścił się w wyznaczonych granicach.

Do tej pory nie mogę się pogodzić z tym faktem, tym bardziej, że sąsiedzi nie mają zachowanej wymaganej 6 m odległości od drogi (której oczywiście jescze nie ma), bo ich architekt od adaptacji projektu nie zauważył tego szczególiku, podobnie zresztą jak pani w urzędzie - i przeszło.

Pozdrowionka. Zrób taras w innym miejscu :lol:

Od jakiej linii mierzy się określoną w przepisach odległość od drogi?

Czy jest to linia jezdni, czy też linia ogrodzenia? W przypadku mojej działki jezdnia kończy się 2 metry przed płotem, potem jest pas 2 m (w przyszłosci chyba chodnik) i dopiero potem ogrodzenie.

Czy mam się odsunąć 8 m od ogrodzenia, czy 8 m od krawędzi jezdni (droga jest powiatowa, a plan zagospodarowania odsyła do odpowiedniej ustawy, tzn. o drogach publicznych)?

I jeszcze jedno. Działka graniczy również z drogą prywatną (wewnętrzną). Jaka powinna być (minimalna) odległość domu od tej drogi?

W moim przypadku linia zabudowy wynosi 7m :( jest to liczone od granicy dzialki, przynajmniej tak jest to wyrysowane na planie zagospodarowania. Moim zdaniem jest to bardzo duzo, ale dzieki temu uda mi sie zrobic garaz w piwnicy i wjazd do niego bezposrednio z drogi :D

Nie do końca mi o to chodziło, ale za odpowiedzi dziekuję.

Dlaczego nie do końca? Plan zagospodarowania nie zawiera zapisu o linii zabudowy wzdłuż drogi publicznej. Odsyła natomiast, w kwestii odległosci od dróg, do odpowiedniej ustawy, czyli ustawy o drogach publicznych. W tej zaś jest mowa o odległości OD JEZDNI (minimalna w przypadku drogi powiatowej w terenie zabudowanym wynosi 8 m.

Chodziło mi o to, czy zapis o jezdni muszę traktować jako zapis o odległości od drogi (która jest w tym przypadku szersza) czy od krawędzi jezdni asfaltowej, czyli projektować odsunięcie się od linii ogrodzenia o 6 czy 8 metrów.

I druga sprawa. Czy jako właściciel działki, która jest dojazdową drogą prywatną, mogę dać zgodę właścicielowi sąsiedniej działki na "przysunięcie się" - i na jaką odległość?

• 8 months później...