Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja do tej pory budowałem na prądzie pożyczanym od sąsiada, ale ostatnio dzwoniłem do ZE w sprawie zwiększenia przydziału kW i pan mi powiedział, że pożyczanie prądu na cele budowlane jest niezgodne z prawem i gdyby ktoś podkablował, sąsiad dostałby karę do zapłacenia. Słyszeliście o takim przypadku?

Co za idiotyzm - ktoś płaci normalnie za prąd, nabija kWh i jeszcze karę dostaje :o :x

ja pożyczam od sąsiada ale on sam ma jeszcze prąd budowlany. ponieważ sam go nie używa bo wstrzymał roboty a płacić musi, to ja go niejako od tych opłat wybawiam, bo je przejmuję...

Zastanawiam się jednak czy nie byłoby sensowniej własną skrzynkę założyć...

Ciku, teraz wystąp już z papierologią bo tam terminy samego przyłączenia musisz na wyrost podać. Jak podasz na marzec to w sam raz. Inaczej przyjdzie marzec, ty zaczniesz dreptać do ZE a majster na prąd czekać będzie zamiast murować

Dziękuje za odpowiedzi. W takim razie nie ma na co czekać i trzeba od razu brać sie za załatwianie. Po Waszych wypowiedziach sądząc to zastanawiam sie czy zdaze do wiosny :wink:

Czy kanalizacje też juz załatwiać, czy z tym sie nie spieszy?

Ja czekam za projektem już szósty miesiąc i szlag mnie trafia, bo domek już praktycznie skończony i można się wprowadzać :evil:

Jak ostatnio dzwoniłam do projektanta, to powiedział, że jak dobrze pójdzie, to skończy do końca października. Ciekawe ile jeszcze czasu będzie potrzebowała energetyka :(

Wciornastek

sa to nowe skrzynki wkopywane przy krojeniu dzialek, nie wiem czy jest tam licznik, ale jest ot skrzynka do dzialki budowlanej.

W nowych skrzynkach(tzw SPP) sš montowane liczniki, ale sprawdŸ. Pewnie nie masz do nich klucza i to się zgadza bo dadzš Tobie klucz po zamnontowaniu licznika. Powinieneœ mieć jeszcze jakieœ urzšdzenie odbiorcze np. wspomnianš Erbetkę (to warto mieć bo wtedy fachowcy tylko majš dostęp do Rbetki i nic Tobie nie wywinš).

A teraz powinieneœ się udać do Twojego Zakładu Energetycznego u ustalić jaka czeka Ciebie procedura. U mnie po zamontowaniu skrzynki tak długo nie mogłam podpisać umowy aż nie zamontowałam rbetki i mój elektryk nie wbił swojej pieczštki na stosownym formularzu z Enei. Następnie podpisanie umowy. Potem dopiero zamontowali licznik i dostałam kluczyk od skrzynki.

Co do Rbetki - osobiście polecam skrzynkę SPP z placem budowy. To takie 3 w jednym. Dajesz klucz ekpie i pokłopocie. A co mają wynieść? Licznik? Mają klucz to i tak wiadomo kto by wyniósł. Zewnętrzna rbetka też może zniknąć - tym bardziej że jest to towar bardziej poszukiwany od "lewego" licznika.

Eee , ten tego... a czy może mnie ktoś uświadomić co to ta RBTka?

W przyszłym tygodniu odbieram warunki przyłączenia i może też się zastanowię nad przyłączeniem w zimie.

Dzięki z góry :D

Eee , ten tego... a czy może mnie ktoś uświadomić co to ta RBTka?

W przyszłym tygodniu odbieram warunki przyłączenia i może też się zastanowię nad przyłączeniem w zimie.

Dzięki z góry :D

To taka skrzyneczka w której masz kontakty na siłę i zwykłe. U mnie w tej skrzyneczce są jeszcze dodatkowo zabezpieczenia.

Rafałek pisał, że można mieć 3 w jednym tj skrzynkę gdzie masz licznik i w środku lub u góry skrzynki zamontowaną rbetkę. To się zgadza ale wszystko zależy od tego jaką skrzynkę pozwoli zrobić lub sam zrobi Twój zakład energetyczny i jak się z nimi dogadasz. Ja wolałam mieć osobno rbetkę, właśnie żeby nie kombinowali w skrzynce licznikowej fachowcy (A znam takowych różne wyczyny i muszę powiedzieć, że moja decyzja już się sprawdziła w praniu. Bo w rbetce była różncówka a moi geniusze mimo że dostali stosowną wtyczkę na siłę podłączyli źle kable - tj. mieli za mało żył w kablach i im ciągle różnicówka wywalała. Oczywiście już chcieli grzebać w skrzynce przy liczniku ale nie mieli dostępu :D )