xavi 14.10.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 WitamPostanowiłem się z wami podzielić moją radością z budowy 2 budynku na działce, czyli altany:http://republika.pl/tomekxavi/images/IMG_1319maly.jpg[/img] Sukcesywnie postaram się opisać proces budowy, koszty oraz podzielić się spostrzeżeniami nasuniętymi w trakcie realizacji tego zacnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 14.10.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Brawo !!! J ...no bo nie ma to jak grill i http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=56034&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 14.10.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Bardzo ładny A planujesz jakieś ławeczki w środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 14.10.2005 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 ławki to na razie odległa przyszłość, aczkolwiek niegłupia by była taka mocowana do ściany - składana. Korzystamy z normalnego zestawu plastikowego. Historia budowy: Zaznaczam, że okres budowy jest rozciągnięty z uwagi na to, że altana powstawała przy okazji poważniejszych prac. W tym samym czasie na 18 arowej działce Powstało ogrodzenie, trawnik, oraz podjazdy, mostek i rów. jesień 2004 - teść wykopał fundament na 80cm i wylał sam w glinę - pracochłonność - 2 popołudnia kopania i 1 dzień zalewania (10 betoniarek) wiosna 2005 - zakup klinkieru (400 cegieł) i moja murarka popołudniami. Konieczne są przerwy technologiczne ponieważ cegły na czopuchu leżą na sobie ok 2/3 szerokości. Pracochłonność - ok. 5 dni. koszt cegła + zaprawa = 750zł. lipiec 2005 - domurowanie ścianki tłumiącej dźwięki. Materiał - pustaki Porotherm 30P+W pozostałe z budowy domu + tynk. Koszt - trochę cementu. Sierpień 2005 - więźba. Robiłem to pierwszy raz i przyznaję że to ciężki kawałek chleba. Najgorsze jest docinanie zakosów. Koszt 0,6m3 drewna i trochęgwoździ - cena ok 600zł. Wrzesień 2005 - wykonanie placu ogniskowego i podbudowy do docelowej kostki. Wykorzystałem do tego Kliniec granitowy wykorzystywany na podbudowy drogi. Czas pracy 1 dzień w 2 osoby. Koszt 150zł za kamaza (dzięki drogowcy ) Teraz czekam na blachę trapezową (taką samą jak na domu) i studiuję instrukcje układania blach Komin murowałem "na listewki". Potem poszła spoina - zwykły cement, piasek i czernidło z NOMI. Przy spoinowaniu się trochę nie przykładałem i okazało się konieczne czyszczenie. W sobotę myliśmy klinkier specjalnym środkiem do tego. Szło okropnie - szczotka ryżowa, potem druciana i ostra jazda. Zeszło nam przy tym (mi i teściowi) ponad 3 godziny. Teraz jest OK. W poniedziałek zapodam świeże zdjęcia szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 14.10.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Czy możesz zamiescić zdjęcia z boku grilla, czy jest on połączony z altanką czy osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 14.10.2005 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Grill jest integralną częścią altany, której zadaszenie jest na nim oparte. Przecina połać dachu na swą szerokość tj. - 60cm. foto w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 17.10.2005 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Mam nowe fotki. Kominek z bliska: http://republika.pl/tomekxavi/images/altana.jpg Altana od tyłu: http://republika.pl/tomekxavi/images/ty.jpg Na drugim zdjęciu widać tył mojego domu. Na altanie będzie taka sama blachodachówka. Na razie czekamy na transport 4 tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 17.10.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 bardzo przyjemniutkie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 17.10.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 wyglada super, masz zlote ręce. Bardzo mi sie podoba. Pomyslowy Dobromil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 17.10.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Super gratulacje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 18.10.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Bardzo fajne - kawał dobrej samodzielnej pracy ! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka 18.10.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Rzeczywiscie , kawał dobrej roboty. Czasem trochę ruszyc głową i można stworzyć coś pożytecznego i miłego dla oka. No i oczywiście miłych imprez pod altanką grillową. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 18.10.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 No, no kolego - I klasa!! I niech mi ktoś teraz powie, że aby robota była dobrze zrobiona potrzebny jest fachowiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 19.10.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Bardzo fajna altanka! A co do fachowców - do roboty potrzebny jest fachowiec. Tylko czasami akurat ma się takiego w domu Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 19.10.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam nowe fotki. Kominek z bliska: http://republika.pl/tomekxavi/images/altana.jpg a mi sie podoba ten "budynek" po lewej stronie , a poważnie to altanka a szczególnie grill superek Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 19.10.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam nowe fotki. Kominek z bliska: http://republika.pl/tomekxavi/images/altana.jpg a mi sie podoba ten "budynek" po lewej stronie , a poważnie to altanka a szczególnie grill superek Leszek O kurcze!!! Nie zauważyłem go!!! Kolejne słowa uznania dla budowniczego - ma wycięte klasyczne serduszko!!! To wielki rarytas w dzisiejszych czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 19.10.2005 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Chwile spędzone w tym rarytasie to jedne z lepszych godzin spędzonych na budowie Szczególnie gdy delikatna bryza hula pomiędzy sztachetami/ściankami sławojki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadek50 19.10.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 bardzo ładnie ale najładniejszy jest wychodek z serduszkiem na drzwiach powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 20.10.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Już po wychodku widać, że właściciel to romantyczna dusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 21.10.2005 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Już po wychodku widać, że właściciel to romantyczna dusza Może i jestem romantyczny, ale głównie szukam stylu w detalu Dziękuję za pochlebne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts