Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altana z grillem z klinkieru - moje dzieło :-)

xavi

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szkoda ze blacha na dachu, jestem zwolennikiem ceramiki

o gustach i kosztach się nie dyskutuje.

sie czepne troszke

co to za kolo po lewej z granitu cos ma tam byc?

i ten stul nie mozna by bylo zostawic pod spodem otwartej przestrzeni

chyba ze masz tam barek to oki rozumie

a pozatym fajna sprawa i dobra robota

Koło po lewej to plac ogniskowy.

Stół jest pełny, bo to tymczasowo zaimportowany, okazyjnie kupiony stół konferencyjny.

Ma ogromną zaletę: mieści luźno 10 osób.

• 1 year później...
o gustach i kosztach się nie dyskutuje.

Koło po lewej to plac ogniskowy.

Stół jest pełny, bo to tymczasowo zaimportowany, okazyjnie kupiony stół konferencyjny.

Ma ogromną zaletę: mieści luźno 10 osób.

Się podepnę, altanę zbudowałem parę lat temu, ma obrys kwadratu o wymiarach 3m x 3 m - cała z drewna włącznie z dachem. Chciałbym włożyć do niej betonowego grilla kupionego w markecie budowlanym - czy to jest praktyczne rozwiązanie w sensie zadymienia uczestników grillowania wewnątrz altany - jakie macie doświadczenia, czy grill powinien być jakoś usytuowany w specjalnym miejscu? Zdaję sobie sprawę z wystawieniem komina grilla poza dach altany oczywiście.

Gość Konto usunięte_12*

Jeśli grill pośrodku altany, to koniecznie z lekkim stalowym kominem z rur wychodzącym ponad dach, na którego wylocie zamontowałbym wentylator wyciągowy (możliwie z regulacją obrotów). Inaczej - oprócz potraw, także gości będziesz miał dokładnie "uwędzonych" (szczególnie w bezwietrzne pogody ze "stojącym" powietrzem).

Ja swojego grilla przystawię do altany w taki sposób, aby go można było obsługiwać od wewnątrz nawet podczas deszczu i też go wyposażę w (tym razem boczny) wentylator. Ale to już z innego powodu ;)

Pozdrawiam

Myślałem żeby go wstawić w róg altany frontem do niej, tam jest najniższe miejsce dachu i największa odległość od biesiadujących gości. Boję się tego dymu choć i tak większość "ucieka" przez komin, altana jest z trzech stron zabudowana do połowy boazerią a górna część ażurowa z powiązanych witek (taki gotowiec z marketu budowlanego). No nic spróbuję, opiszę Wam jak to wyszło.