xavi 28.10.2005 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Sukces: Po 5 tygodniach dekarz dostarczył mi blachę. Jest tego trochę - mnóstwo kawałków. Ciekawe ile teraz będę czekał na obróbki, które ma wykonać ??!!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 04.11.2005 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Swój piec kupowałem w grudniu 2003 przed 22% VAT. Dostałem 4 % rabatu. Piece w najmniejszych mocach są od ręki, te w większych już nie, ale mi piec był potrzebny dopiero za 9 miesięcy Wczoraj zamontowaliśmy w końcu pierwsze obróbki blacharskie - pasy podrynnowe. Zaczął się również montaż blach dachówkowych, ale nie trwał długo, bo okazało się, że posiadane przez nas nożyce do blach są nie odpowiednie. Można nimi ciąć tylko blachy płaskie i klops. Teraz poszukujemy usilnie specjalnych do tego celu nożyc wibracyjnych. W ferworze prac przecięliśmy "na próbę" jedną blachę szlifierką, ale nie bez powodu jest to zabronione przez producentów. Cięcie jest postrzępione i blacha nadpalona Gdyby ją zamontować, to po pewnym czasie rdzawe zacieki były by nieuniknione. Odnośnie samej blachy, to wcześniej na domu była kładziona firmowa, teraz dokupiliśmy jakąś "noname" w tym samym kolorze. Różnica jest widoczna w sztywności arkuszy, oraz dokładności gięć na korzyść firmowej !! Ponadto na "no name" na przegięciach, na spodniej stronie są przetarcia lakieru spowodowane maszynami gnącymi !!! ZGROZA. Kolejny raz przekonuję się, że lepiej trochę dopłacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 10.11.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Bardzo fajne. Mamy taki plan/marzenie żeby zrobić coś podobnego. Widzieliśmy to u naszego znajomego - zadaszony taras (połączony z dachem domu) i oparty o piec/grill z cegły klinkierowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.11.2005 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 No i w końcu blacha już leży na swoim miejscu Efekt jest nie najgorszy: http://republika.pl/tomekxavi/images/altanazdachem.jpg W sobotę sprowadziliśmy (po długich poszukiwaniach) "fachowca" z nożycami do blach profilowanych. Cięcie przebiegało sprawnie, bo dzień wcześniej natrasowałem linie na poskładanych na ziemi blachach. Fachowcowi - "niezły zakapior" cięcie zajęło 2 godziny. Zażyczył sobie za robotę na 2 flaszki - dostał 40zł Roboty przy przykręcaniu blach było sporo - ok 5 godz. Na szczęście łaty były przybite w odpowiednich miejscach – pierwsza na krawędzi, druga 30cm dalej, a następne 35cm mierząc w osi łaty. Najgorzej szło z gąsiorami. Wystarczyło mocniej dokręcić wkręta, a gąsior się wyginał i gubił prostoliniowość Po południu na blasze pojawiła się rosa i praca stała się uciążliwa, bo pomimo niewielkiego kąta nachylenia dachu buty się ześlizgiwały Zostało jeszcze wykonanie obróbki komina i zaślepek do gąsiorów ( na końcach od dołu”, ale to już pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 15.11.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Nieźle, nieżle! Nie mogę tylko jak altana będzie wyglądać w "pełnej krasie" tzn. po wstawieniu np. ławek stołu, itp. A jaką planujesz "podłogę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 16.11.2005 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Dzięki. Podłogą będzie kostka "nostalit" lub kostka granitowa. Stół prawdopodobnie będzie jakiś "nowoczesny" - aluminium itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 16.11.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Dzięki. Podłogą będzie kostka "nostalit" lub kostka granitowa. Stół prawdopodobnie będzie jakiś "nowoczesny" - aluminium itp. Nowoczesny stół? Przecież będzie się to kłócić z klasyczną wygódką z serduszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 17.11.2005 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Nowoczesny stół? Przecież będzie się to kłócić z klasyczną wygódką z serduszkiem No tak, ale wygódka to budynek tymczasowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 17.11.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Sliczna altana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 19.11.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 xavi Gratulacje, fajna ta twoja altana, ma jedną tylko wadę że nie stoi na mojej posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 21.11.2005 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Murek altany będzie pomalowany taką samą farbą jak dom. Inni domownicy widzą na nim tynk żywiczny z cokołu domu, ale myślę że to będzie już przesadne zabezpieczenie. Względy estetyczne też pewnie stracą na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 xavi bardzo mi sie to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 23.06.2006 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 No - altana znowu w centrum uwagi: Jej ściana zostałą już pokryta podkładem pod tynk cienkowarstwowy, identyczny jak na domu. Będzie miała kolor błękitny. Dom już jest otynkowany 3mm błękitnym barankiem - superowo wygląda i co dla mnie najważniejsze jest unikatem bo dopiero 3 w moim powiecie w tym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.07.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Altanka jest super, bajer. Troszeczke komin bym podniosl do gory. (no pl.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 18.07.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 A czy musiałeś ją zgłaszać w starostwie (jako budowlę nie wymagającą pozwolenia na budowę)? A może miałeś ją już na planie zagospodarowania działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 18.07.2006 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Altana była zgłoszona z szkicem sytuacyjnym jako zabudowa małej architektury do 10m2 bez pozwolenia na budowę. Obowiązują odległłości od granicy działki jak przy budowie domu - tak bynajmniej mi powiedzieli w starostwie Teraz wg nowego prawa budowlanego można robić do 25m2 bez pozwolenia na budowę, ale dopiero teraz Oczywiście zgłoszenie zamiaru budowy jest dalej wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 17.08.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Mam nowe fotki. Kominek z bliska: http://republika.pl/tomekxavi/images/altana.jpg quote] Prosze napisz jak ten słupek jest tam zamontowany w tej cegle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.08.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Xavi, mam pare pytań - jak sprawuje się ta cegła przy paleniu w grilu, nie bylo potrzeby wykładać wnętrza szamotem? - ruszt i palenisko kupowałes gotowe? pokaż jakieś zdjęcia, pliiizzz - jaką zaprawę uzywałeś i czy ona sie nie wykrusza przy paleniu? - wymiary samego grilla - jak muruje się taki komin dziEki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 04.09.2006 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Z cegłą jest zero problemów. Zaprawa do murowania jest produkcji własnej bez wapna (na plastyfikatorze) z dodatkiem czernidła do betonu. Bez przesady z wykruszaniem - to nie jest ognisko, ani piec kowalski Nie ma na niej żadnych wykwitów, a na kominach na domu murowanych z specjalnej zaprawy są Palenisko ma wymiary 60x45 cm Ruszt jest kupiony gotowy o wymiarach 60x35cm, bo głębszego nie udało się zakupić. Zamontowany jest na prowadnicach z delikatnego kątownika zimnogiętego. Murowanie komina to robota dla ludzi cierpliwych Ze względu na specyficzne pochyłe przejście paleniska w komin murowałem je z max. 4 warstw cegieł, bo inaczej cegły traciły stabilność. W kluczowych miejscach konstrukcji zatopione jest w zaprawie kilka drutów fi 6. Te kluczowe miejsca to podstawa zwężenia, koniec zwężenia oraz czubek komina (pod ostatnią warstwą cegieł. Obecnie altana jest już pomalowana oraz orynnowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 19.10.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 a jakies fotki masz w planie wrzucić? nie żebym sie narzucał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts