Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altana z grillem z klinkieru - moje dzieło :-)

xavi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Swój piec kupowałem w grudniu 2003 przed 22% VAT.

Dostałem 4 % rabatu.

Piece w najmniejszych mocach są od ręki, te w większych już nie, ale mi piec był potrzebny dopiero za 9 miesięcy :)

Wczoraj zamontowaliśmy w końcu pierwsze obróbki blacharskie - pasy podrynnowe.

Zaczął się również montaż blach dachówkowych, ale nie trwał długo, bo okazało się, że posiadane przez nas nożyce do blach są nie odpowiednie. Można nimi ciąć tylko blachy płaskie i klops.

Teraz poszukujemy usilnie specjalnych do tego celu nożyc wibracyjnych.

W ferworze prac przecięliśmy "na próbę" jedną blachę szlifierką, ale nie bez powodu jest to zabronione przez producentów. Cięcie jest postrzępione i blacha nadpalona :evil: Gdyby ją zamontować, to po pewnym czasie rdzawe zacieki były by nieuniknione.

Odnośnie samej blachy, to wcześniej na domu była kładziona firmowa, teraz dokupiliśmy jakąś "noname" w tym samym kolorze.

Różnica jest widoczna w sztywności arkuszy, oraz dokładności gięć na korzyść firmowej !! Ponadto na "no name" na przegięciach, na spodniej stronie są przetarcia lakieru spowodowane maszynami gnącymi !!! ZGROZA.

Kolejny raz przekonuję się, że lepiej trochę dopłacić...

No i w końcu blacha już leży na swoim miejscu Efekt jest nie najgorszy:

http://republika.pl/tomekxavi/images/altanazdachem.jpg

W sobotę sprowadziliśmy (po długich poszukiwaniach) "fachowca" z nożycami do blach profilowanych.

Cięcie przebiegało sprawnie, bo dzień wcześniej natrasowałem linie na poskładanych na ziemi blachach.

Fachowcowi - "niezły zakapior" cięcie zajęło 2 godziny. Zażyczył sobie za robotę na 2 flaszki - dostał 40zł :lol:

Roboty przy przykręcaniu blach było sporo - ok 5 godz. :o

Na szczęście łaty były przybite w odpowiednich miejscach – pierwsza na krawędzi, druga 30cm dalej, a następne 35cm mierząc w osi łaty.

Najgorzej szło z gąsiorami. Wystarczyło mocniej dokręcić wkręta, a gąsior się wyginał i gubił prostoliniowość :evil:

Po południu na blasze pojawiła się rosa i praca stała się uciążliwa, bo pomimo niewielkiego kąta nachylenia dachu buty się ześlizgiwały :evil:

Zostało jeszcze wykonanie obróbki komina i zaślepek do gąsiorów ( na końcach od dołu”, ale to już pikuś :p

• 6 months później...

No - altana znowu w centrum uwagi:

Jej ściana zostałą już pokryta podkładem pod tynk cienkowarstwowy, identyczny jak na domu.

Będzie miała kolor błękitny.

Dom już jest otynkowany 3mm błękitnym barankiem - superowo wygląda i co dla mnie najważniejsze jest unikatem bo dopiero 3 w moim powiecie w tym kolorze :p

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Altana była zgłoszona z szkicem sytuacyjnym jako zabudowa małej architektury do 10m2 bez pozwolenia na budowę.

Obowiązują odległłości od granicy działki jak przy budowie domu - tak bynajmniej mi powiedzieli w starostwie :x

Teraz wg nowego prawa budowlanego można robić do 25m2 bez pozwolenia na budowę, ale dopiero teraz :(

Oczywiście zgłoszenie zamiaru budowy jest dalej wymagane.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Xavi, mam pare pytań

- jak sprawuje się ta cegła przy paleniu w grilu, nie bylo potrzeby wykładać wnętrza szamotem?

- ruszt i palenisko kupowałes gotowe? pokaż jakieś zdjęcia, pliiizzz :D

- jaką zaprawę uzywałeś i czy ona sie nie wykrusza przy paleniu?

- wymiary samego grilla

- jak muruje się taki komin :(

dziEki :D

• 2 weeks później...

Z cegłą jest zero problemów.

Zaprawa do murowania jest produkcji własnej bez wapna (na plastyfikatorze) z dodatkiem czernidła do betonu.

Bez przesady z wykruszaniem - to nie jest ognisko, ani piec kowalski :wink:

Nie ma na niej żadnych wykwitów, a na kominach na domu murowanych z specjalnej zaprawy są :evil:

Palenisko ma wymiary 60x45 cm

Ruszt jest kupiony gotowy o wymiarach 60x35cm, bo głębszego nie udało się zakupić.

Zamontowany jest na prowadnicach z delikatnego kątownika zimnogiętego.

Murowanie komina to robota dla ludzi cierpliwych :wink:

Ze względu na specyficzne pochyłe przejście paleniska w komin murowałem je z max. 4 warstw cegieł, bo inaczej cegły traciły stabilność. W kluczowych miejscach konstrukcji zatopione jest w zaprawie kilka drutów fi 6. Te kluczowe miejsca to podstawa zwężenia, koniec zwężenia oraz czubek komina (pod ostatnią warstwą cegieł.

Obecnie altana jest już pomalowana oraz orynnowana :p

• 1 month później...