Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas podobna powierzchnia, ale jeszcze nie przygotowana. Na razie był grany Roundup, potem oranie (rolnik wziął 200 zł i przyczepę odpadów drewnianych - może dużo, ale tylko jeden się zgodził), bronowanie i znowu Roundup. Teraz będą nawozili ziemię.
https://forum.murator.pl/topic/42093-przygotowanie-terenu-pod-trawnik/#findComment-869268

• 2 weeks później...

jak dzwoniłem do jakiejś firmy to na oko gosć wycenił sprawę na ca. 5 zł/m2, co mnie rozwaliło :-?

zdecydowałem się nie orać i nie bronować mojego chwastowiska...

miałem siłę roboczą z Ukrainy za dniówkę w wysokości 60 zł., która to siła przez w sumie 6 tyg. zrobiła ręcznie porządek z ogrodem i pomagała przy ogrodzeniu. No i miałem stróża... nie powiem żeby to było tanie ale drogie chyba też nie.

efekty:

posprzątanie działki ze śmieci po stanie surowym (oj było tego), zakopanie gruzu

obrzeża betonowe pod ogrodzenie z siatki ca.80mb

pomoc przy naciąganiu siatki, malowanie sztachet (250 szt), pomoc w montażu sztachet, bramy, furtek itd.

wycięcie chwastów (nożycami bo kosy nie miałem), spalenie gałęzi i suchych szczątek roślinnych z oczyszczania

rozplantowanie humusu po działce + 2 wywrotek dowiezionej ziemi,

wsadzenie kilkunastu iglaków.

inne duperelki wymagające kiwnięcia palcem... przez inwestora celem wskazania co ma być zrobione :D

Polecam zmotywowanych ludzi ze wschodu ale trzeba im zapewnić robotę na dłużej, żeby im się opłacało przyjechać.

https://forum.murator.pl/topic/42093-przygotowanie-terenu-pod-trawnik/#findComment-879931