ernest1973 14.10.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Ponieważ nie znalazłem tego na forum więc... Myślę o wykonaniu elewacji z kamienia wapiennego dla podtrzymania tradycji rejonu w którym mieszkam i zamierzam budować... Czy ktoś ma doświadczenia z tym związane? Jak zachowuje się taka elewacja? Jak ją zabezpieczyć? Jak wykonać? Gdzie można znależć najlepszy materiał? Ha! I ile to może kosztować... Pozostaje mi jeszcze połączenie kamienia wapiennego z "raczej" nowoczesną architekturą domku.. ale to już inna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.10.2005 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Dać zaprawy do wapienia (słabsze niż normalne) np. firmy Tubag. Inaczej za mocna zaprawa może porozrywać kamień. Na koniec zabzpieczeć rozpuszczalnikowym , silikonowym preparatem hydrofobującym, zapobiegającym nasiąkaniu, przy braku zmiany wyglądu kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 16.10.2005 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Dać zaprawy do wapienia (słabsze niż normalne) np. firmy Tubag. Inaczej za mocna zaprawa może porozrywać kamień. Na koniec zabzpieczeć rozpuszczalnikowym , silikonowym preparatem hydrofobującym, zapobiegającym nasiąkaniu, przy braku zmiany wyglądu kamienia. Ok, to juz o samej elewacji, jak ją wykonać i zabezpieczyć... Dziękuję. Ale jaka konstrukcje sciany zastosować? Sciana 2W czy 3W? Powiedzmy od wewnętrz: bloczki silikatowe (24 cm), welna mineralna (np 20 cm) na to jakiś tyk, a po tym okładzina elewacyjna z kamienia wapiennego? Chcę żeby sciana była i ładna i ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek70 16.10.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 a ja mam inny problem z wapieniem a mianowicie potrzebuję wymurować ogrodzenie , mam duże bloki jak to łamać, łupać- czy ktoś mi podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.10.2005 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 W układzie 2W nie ma praktycznych szans zaistnienia, chyba że pod tysiącami dziwnych warunków (wełna lamelowa, 12 kołków na metr, ciężar okładziny poniżej 35kg.m2 itd...). Tylko 3W w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 17.10.2005 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Znalazlem ostatnio miejsce, w ktorym gosc chce sie pozbyc piaskowca. Przywiozl go z 10 lat temu, ale ostatecznie nic nie zbudowal.Piaskowiec jest szary i pytanie brzmi: czy mozna i czy warto przywrocic go do blasku? Przelaamany wyglada bardzo ladnie. Co do ciecia: wlasciciel wykorzystal czesc na podmorowke, mowi, ze cial go szlifierka z odpowiednia tarcza. U niego efekt nie byl rewelacyjny, ale moze to efekt braku impregnacji czy cos w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts