Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja z kamienia wapiennego

ernest1973

Recommended Posts

Ponieważ nie znalazłem tego na forum więc...

Myślę o wykonaniu elewacji z kamienia wapiennego dla podtrzymania tradycji rejonu w którym mieszkam i zamierzam budować...

Czy ktoś ma doświadczenia z tym związane? Jak zachowuje się taka elewacja? Jak ją zabezpieczyć? Jak wykonać? Gdzie można znależć najlepszy materiał? Ha! I ile to może kosztować...

Pozostaje mi jeszcze połączenie kamienia wapiennego z "raczej" nowoczesną architekturą domku.. ale to już inna historia :)

Dać zaprawy do wapienia (słabsze niż normalne) np. firmy Tubag. Inaczej za mocna zaprawa może porozrywać kamień.

Na koniec zabzpieczeć rozpuszczalnikowym , silikonowym preparatem hydrofobującym, zapobiegającym nasiąkaniu, przy braku zmiany wyglądu kamienia.

Dać zaprawy do wapienia (słabsze niż normalne) np. firmy Tubag. Inaczej za mocna zaprawa może porozrywać kamień.

Na koniec zabzpieczeć rozpuszczalnikowym , silikonowym preparatem hydrofobującym, zapobiegającym nasiąkaniu, przy braku zmiany wyglądu kamienia.

Ok, to juz o samej elewacji, jak ją wykonać i zabezpieczyć... Dziękuję.

Ale jaka konstrukcje sciany zastosować? Sciana 2W czy 3W? Powiedzmy od wewnętrz: bloczki silikatowe (24 cm), welna mineralna (np 20 cm) na to jakiś tyk, a po tym okładzina elewacyjna z kamienia wapiennego? Chcę żeby sciana była i ładna i ciepła...

Znalazlem ostatnio miejsce, w ktorym gosc chce sie pozbyc piaskowca. Przywiozl go z 10 lat temu, ale ostatecznie nic nie zbudowal.

Piaskowiec jest szary i pytanie brzmi: czy mozna i czy warto przywrocic go do blasku? Przelaamany wyglada bardzo ladnie.

Co do ciecia: wlasciciel wykorzystal czesc na podmorowke, mowi, ze cial go szlifierka z odpowiednia tarcza. U niego efekt nie byl rewelacyjny, ale moze to efekt braku impregnacji czy cos w tym stylu?