anpi 14.10.2005 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Co trzeba zrobić, żeby skorzystać z ulgi odsetkowej? Bo chyba obowiązuje już ostatni rok? Trzeba w tym roku zakończyć budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.10.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Skąd pomysł, że obowiązuje ostatni rok? Ostatni rok to ulga remontowa.A wracając do tematu: trzeba wziąć z banku na koniec roku zaświadczenie o rzeczywiście zapłaconych odsetkach i w picie za odpowiedni rok wpisujesz, że tyle a tyle to były Twooje odsetki. Są oczywiście warunki, przede wszystkim kredyt musi byc budowlany a nie np. od cioci czy z konta osobistego. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 17.10.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 no i mozna zacząć odliczać odsetki, po zakończeniu budowy dopiero i odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.10.2005 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Arkadly, przecież nie ma jeszcze projektu ustawy o PIT na 2006 rok, więc nie wiadomo, czy ulga zostanie? A mi chodzi o to, czy jeśli w tym roku wezmę kredyt, a budowę skończę w przyszłym, a ulgi w 2006 już nie będzie - to czy będę mógł odliczać, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.10.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Arkadly, przecież nie ma jeszcze projektu ustawy o PIT na 2006 rok, więc nie wiadomo, czy ulga zostanie? A mi chodzi o to, czy jeśli w tym roku wezmę kredyt, a budowę skończę w przyszłym, a ulgi w 2006 już nie będzie - to czy będę mógł odliczać, czy nie? Wtedy nie. Uprawnienia do ulgi nabywasz w momencie, gdy zakończysz budowę. Ale nic mi nie wiadomo o planach skasowania tej ulgi. Gdyby PO miało władzę przy opcji 3x15 na pewno ulgi by nie było. Przy wygranej tej innej partii raczej zostaną wszystkie ulgi. Podsumowując, gdybyś wziął teraz kredyt a skasuja ulgę nim bedziesz miał do niej prawo nie bedziesz mógł odliczać. Ale kredyt pewnie i tak bierzesz, więc niczym nie ryzykujesz. Jak masz jeszcze pytania proszę bardzo. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 17.10.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Powiedzcie, czy mam ulgę odsetkową na kredyt na zakup działki budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.10.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 17.10.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 policzcie sobie-nie wychodzi to kolorowo.robilem symulacje odliczajac 40kzł odsetek (po 3 latach mega kredytu) zwrot wyszedł na jakieś 7-8 kzł (dokladnie nie pamietam) A i tak "próg" kredytu do odliczeń jest 198kzł.Kokosów z tego nie ma a obwarowania wielkie (dodatkowy dokument do pit-a, papiery z banku o odsetkach,3 lata na odbiór domu itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 czy czesciowy odbiór domu tez wchodzi w gre?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.10.2005 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Podsumowując, gdybyś wziął teraz kredyt a skasuja ulgę nim bedziesz miał do niej prawo nie bedziesz mógł odliczać. Ale kredyt pewnie i tak bierzesz, więc niczym nie ryzykujesz. No właśnie nie do końca. Bo chciałem wziąć kredyt (tzn. podpisać umowę) przed końcem roku, a pierwszą transzę wypłacić na wiosnę. A jeśli to nie ma wpływu na nabycie ulgi, to nie ma sensu robić takich kombinacji, tylko lepiej wziąć kredyt na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 18.10.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 faktycznie jest to niepotrzebna kombinacjanic nie słychać na temat chęci likwidacji tej ulgi- a nie zaczniesz odliczać wcześniej niż po zakończeniu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaiPiotr 12.12.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Czy ulga odsetkowa obowiazuje tez przy zakupie miszkania na rynku wtornym na kredyt hipoteczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 12.12.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 A ja się podłączę z pytaniem też dotyczącym ulgi odsetkowej. Kredyt wziąłem w tym roku i już płace odsetki ale dom odbiorę dopiero w styczniu. Czy w tej sytuacji w picie za 2005 rok będę mógł te odsetki odpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 12.12.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 AgaiPiotr: NIErobertus: NIE Arkadly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 13.09.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Witam, Odgrzewam temat, ale nie ma sensu zakładać nowego. Mam pytanie o ulgę odsetkową na budowę domu - czy fakt posiadania przez mnie miszkania własnościowego w jakiśsposób mnie ogranicza? Czy takie ograniczenie będzie obowiązywało dopiero wraz z wprowadzonymi od 2007 ustawami? Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 13.09.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 faktycznie jest to niepotrzebna kombinacja nic nie słychać na temat chęci likwidacji tej ulgi- a nie zaczniesz odliczać wcześniej niż po zakończeniu budowy Dzisiejsze info INFORU: ZACZYNAJĄ SIĘ PRACE NAD PIT Jutro sejmowa Komisja Finansów Publicznych zajmie się rządowym projektem nowelizacji ustawy o PIT. Najwięcej kontrowersji budzi pomysł likwidacji od 2007 roku ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Propozycje nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych są częścią rządowego pakietu reform podatkowych. Zmiany w PIT, oprócz rozwiązań doprecyzowujących przepisy i korzystnych dla podatników, zawierają także propozycje budzące kontrowersje. W tym ostatnim przypadku chodzi o likwidację kilku z nielicznych pozostałych ulg podatkowych, zmianę zasad opodatkowania dochodu ze sprzedaży nieruchomości oraz likwidację uproszczonych form opodatkowania. Rząd nie przewiduje dalszego utrzymania ulgi na sport, odsetkowej oraz na zatrudnienie pomocy domowej. Proponuje zniesienie 10-proc. zryczałtowanego podatku z tytułu sprzedaży nieruchomości. Ma go zastąpić 19-proc. podatek, który obejmie dochód ze zbycia nieruchomości. Najwięcej kontrowersji budzi pomysł likwidacji od 2007 roku ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, a od 2009 roku opodatkowania w formie karty podatkowej. Korzystne natomiast dla organizacji charytatywnych i podatników, którzy je wspierają, będzie uproszczenie przekazywania 1 proc. podatku dla organizacji pożytku publicznego. Projekt przewiduje także obniżenie składek na ubezpieczenia rentowe i chorobowe, ale jednocześnie obarczenie tymi ostatnimi pracodawców. W nadchodzącym roku próg na poziomie 37 024 zł zastąpi kwota 43 405 zł, zaś próg w wysokości 74 048 zł zastąpi 85 528 zł. Zwiększeniu z 530,08 zł na 572,54 zł ulegnie kwota zmniejszająca podatek. Na wprowadzenie dwustopniowej skali podatkowej ze stawkami 18 proc. i 32 proc. trzeba będzie jednak poczekać do 2009 roku. Ponadto rząd proponuje nowe definicje działalności gospodarczej, samochodu osobowego i kosztów uzyskania przychodu. Zmiany obejmą także obowiązek składania deklaracji podatkowych, wpłat zaliczek i amortyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaSzyBa 20.09.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Podłączę się też do tematu Oświećcie mnie, proszę: podpisałam umowę kredytową (hipoteczny na zakup mieszkania od developera) w październiku 2005r. Mieszkanie wybuduje mi developer do 31.12.2006r (taki temin odebrania kluczy w umowie przedwstępnej). Liczę na to, że skończą ze dwa tygodnie wcześniej i akt notarialny uda nam się podpisać jeszcze w tym roku, ale jak to bywa w praktyce mogą się "pośliznąć" i odebranie będzie dopiero w przyszłym roku. I tu moje pytania: Czy będę mogła skorzystać z ulgi odsetkowej niezależnie od daty podpisania aktu notarialnego? Podobno biorąc kredyt hipoteczny już nabyłam prawo do ulgi, a jedynie odliczenia będę mogła zacząć dopiero po roku podpisania aktu (czyli jeśli akt w roku 2006 to odliczenia już w PITcie w 2006r., a jeśli akt w 2007r. to odliczenia w PITcie w 2008r.). Czy to prawda? I gdzie można znaleźć taki zapis? Dzięki za wskazówki. Pozdrawiam, Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 20.09.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Informacje można znaleźć np. tutaj:http://www.pit.pl/ulga-odsetki/Rzeczywiście odsetki można zacząć odliczać dopiero w roku następnym, po roku w którym nastąpiło podpisanie aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 21.09.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 policzcie sobie-nie wychodzi to kolorowo.robilem symulacje odliczajac 40kzł odsetek (po 3 latach mega kredytu) zwrot wyszedł na jakieś 7-8 kzł (dokladnie nie pamietam) A i tak "próg" kredytu do odliczeń jest 198kzł.Kokosów z tego nie ma a obwarowania wielkie (dodatkowy dokument do pit-a, papiery z banku o odsetkach,3 lata na odbiór domu itp.) Jeszcze mniejsze kokosy będš z dopłat do kredytów w PLN (wieża ustawa) Z ulgi odsetkowej możesz korzystać tyle lat ile spłacasz kredyt a nie tylko przez 3 lata ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 22.09.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Zle mnie zrozumialeś Geezer:Z ulgi można skorzystać dopiero po zakończeniu inwestycji. Oznacza to, że podatnik dokona odliczenia dopiero w pierwszym rocznym zeznaniu podatkowym składanym po uzyskaniu prawa do ulgi, czyli - inaczej mówiąc - w pierwszym zeznaniu składanym po zakończeniu inwestycji. Oczywiście w zeznaniu tym odliczeniu będą podlegały także odsetki zapłacone w czasie trwania inwestycji, czyli te naliczone i zapłacone w okresie od 1 stycznia 2002 r. do ukończenia inwestycjiorazW zasadzie jedyna nowość dotycząca tej ulgi polega na zniesieniu wymogu ukończenia inwestycji przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym uzyskano pozwolenie na budowę. Ale uwaga! Zniesienie wymogu ukończenia inwestycji w terminie trzech lat trzyletniego odnosi się jedynie do tych przedsięwzięć budowlano-mieszkaniowych, których nie prowadzi sam podatnik lecz np. developer. Zakończenie inwestycji musi być potwierdzone np. pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego albo umową w formie aktu notarialnego o przeniesieniu na podatnika własności nowo wybudowanego budynku lub lokalu mieszkalnegoa z okresem odliczeń masz racje:Nie ma ograniczenia okresu korzystania z ulgi. Podatnik może odliczać odsetki tak długo, jak długo będzie je płacił choćby 15 czy 25 lattak czy inaczej zawsze pare groszy zostanie w kieszenipozdr.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts