Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga odsetkowa

anpi

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Zakończenie inwestycji musi być potwierdzone np. pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego albo umowa w formie aktu notarialnego o przeniesieniu na podatnika własnosci nowo wybudowanego budynku lub lokalu mieszkalnego

Czy to przeniesienie wlasnosci musi byc z firmy / developera na os. fiz. kupujaca dom czy moze byc tez z osoby fiz. na osobe fiz. ??? Czyli rynek pierwotny kontra rynek wtorny...

Jak to interpretuja urzedy skarbowe ?? Slyszalem ze tylko zakup na rynku pierwotnym daje szanse skorzystania z tej ulgi.

• 4 weeks później...

Bardzo proszę Was o informację, czy moja sytuacja kwalifikuje się do korzystania z ulgi odsetkowej. Na wiosnę będę miał odbiór domu = zakończenie inwestycji. Sytuację komplikuje jak dla mnie wcześniejsze oszczędzanie w Kasie Mieszkaniowej ("KM"). Całość przedstawia się następująco:

rok 2000 - start oszczędzania w KM. W PIT za ten i kolejne 3 lata odliczam 30% z KM.

rok 2003 - koniec oszczędzania w KM. Z lat poprzednich mam nadwyżkę odleczeń z KM nad odprowadzonym podatkiem, dlatego jeszcze w PIT-ach za rok 2004 i 2005 występuję o zwrot podatku.

rok 2004 - uzyskuję pozwolenie na budowę i z pieniędzy z KM rozpoczynam budowę domu.

rok 2005 - biorę kredyt mieszkaniowy na dokończenie inwestycji.

rok 2007 - kończę inwestycję.

No właśnie: Czy mogę pomimo odliczeń z KM korzystać z ulgi odsetkowej?

Było kilka razy:

"Z ulgi nie mogą korzystać podatnicy, którzy wcześniej odliczali wydatki objęte ulgami: na zakup działki, budowlaną oraz za oszczędzanie w kasie mieszkaniowej. Prawo do ulgi nie przysługuje też osobom, których mąż lub żona korzystali wcześniej z którejś z tych ulg."

"Nie ma ograniczenia okresu korzystania z ulgi. Podatnik może odliczać odsetki tak długo, jak długo będzie je płacił choćby 15 czy 25 lat."