Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w CHF z nowej promocji Millenium

Klaus

Recommended Posts

Czy jest ktoś kto dostał już kredyt w milenium? Jak długo się czeka na rozpatrzenie teraz?

Niestetety czeka się baaardzo długo (no może nie tak długo jak przy ostatniej promocji w BOŚ) ale długo. Ok miesiąca. Chyba mają jakiś problem z rzeczoznawcami (nie wyrabiają się)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest ktoś kto dostał już kredyt w milenium? Jak długo się czeka na rozpatrzenie teraz?

Potwierdzam, że bardzo długo. Wniosek złożyłam 29 września, decyzja przyszła pod koniec października, a ponieważ nie była satysfakcjonująca, analityk sobie wszystko pozmieniał (i jeszcze zażądał jakichś śmiesznych papierów dodatkowych), to negocjowałam dalej. W tej chwili czekam na sporządzenie umowy... i jeszcze nie wiem, czy wszystkie warunki będą się zgadzać z wynegocjowanymi.

Problem tkwi chyba nie w tym, że nie wyrabiają się rzeczoznawcy, u mnie w każdym razie był trzy dni po złożeniu wniosku, ale w tym, że te wnioski spływają z kraju do centrali i to pewnie analitycy nie mogą się wyrobić. Słyszałam, że wniosków w Millennium jest całe morze.

Jak dostałam warunki od analityka, to od razu pomyślałam, że albo się chcą pozbyć części klientów, albo działają na zwłokę, bo sytuacja na rynku walut jest niepewna.

• 2 weeks później...

Dla dociekliwych

Ubezpieczenie, oprocentowanie itp - to jest malo wazne

Najwazniejszy JEST KURS , po jakim bank przelicza kredyt z PLN na pewna liczne CHF i potem rate w CHF przelicza na PLN

PRZYKLAD Z ZYCIA (mojego)

Chce wziac kredyt na splate innego kredytu - mniej korzystengo, wysoki wklad wlasny, suma 150tys PLN we frankach

oferta 1.

millenium 1,4 % kurs na dzien dzisiejszy 2,527 2,612 - kupna i sprzedazy

oferta 2 GE MONEY

1,25% !!!!!! ale kurs 2,502 i 2,6417

I CO SIE OKaZUJE

!!! Pierwsza rata w MIllenium to 975,02 a w GE MONEY - 1046,93

Przyjmujac dzisiejszy kurs franka przez 15 lat, do GE zaniesiemy 13 tys zlotych wiecej przez 15 lat. Jesli kurs wzrosnie roznica bedzie jeszcze wieksza

Zaplata przy tym ubezpieczenia za 30pln miesiecznie to pikus

Osobiscie uwazam, ze jest to chamstwo

Prawdę mówi dać mu wódki!!!

Ta różnica, o której mówisz nazywa się spreadem i jest podstawowym

źródłem zysku gdy bank udziela Ci kredytu w walutach.

Niestety nam zwykłym klientom powyższe łatwo umyka gdy

poszukujemy kredytu. Zachwycamy się billbordami z małymy cyferkami

przed znakiem %. Co gorsza, umowa kredytowa nie określa jakim spreadem będzie się posługiwał bank w przyszłości co stawia nas w bardzo niekorzystnym położeniu.

Ponoć historycznie najniższy spread stosuje mBank i Multibank.

Ja dziś dostałem pozytywną odpowiedź z GE i czekam jeszcze na decyzję Milenium. Faktycznie oprocentowanie jest niższe niż to deklarowane przez Millenium. GE, podobnie jak np Getin (kiedyś GBG - miałem u nich kredyt samochodowy) ma dużą różnicę między kupnem a sprzedażą waluty. To jest kasa o którą jesteśmy w plecy na starcie, przy braniu kredytu. Moim zdaniem te banki są nastawione na kredyty walutowe i klientów, którzy są uzależnieni od tych kursów przy spłacie kredytów. Pies z kulawą nogą nie sprzeda im waluty za taką kasę, ani nie kupi u nich eurocenta. Jak będe miał decyzję Milenium to spróbuję sobie coś posymulować i podejmę decyzję. Inne banki (powiedzmy - wiele) niestety nie dają kredytów konsolidacyjnych i są poza orbitą moich zainteresowań.

Złożyłem papiery na kredyt remontu domu do Millennium i BPH .

Wybrałem BPH (po 10 dniach roboczych kasa w moim banku). Było miło i przyjemnie.

Z millennium nie miałem już sił walczyć, na wszystko chcą mieć podkładkę (stertę papierów)

O to co mi Bank Millennium S.A. odpowiedziało:

Uwagi / Warunki:

operat obcy- konieczne zatwierdzenie operatu i NIERUCHOMOŚCI przez Zespół Techniczny BM SA oraz dostarczenie jego oryginału przez klienta. Jeżeli operat zostanie niezatwierdzony przez BM SA, decyzja może zostać zmieniona na negatywną lub będzie konieczna ponowna wycena przez rzeczonawcę współpracujacego z BM SA

[Warunki do umowy]

- Bank zastrzega sobie prawo zmiany decyzji kredytowej w przypadku otrzymania dokumentów wpływających istotnie na zdolność kredytową wnioskodawców oraz możliwość prawidłowego zabezpieczenia udzielonego kredytu

dostarczenie opinii z mBanku o kredycie wykaznym we wniosku kredytowym w wys. XXX zł, rata XXX zł (jeżeli jest to ten sam kredyt który została wykazany w BIK udzielony XXX, może zostać dostarczona tylko umowa kredytowa z ewentualnym terminarzem spłat)

Dostarczenie oryginału operatu szacunkowego dla nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia oraz jego pozytywna weryfikacja przez Bank.

dostarczenie oświadczenia byłej współmałżonki Klienta o sposbie uzyskiwania dochodu (w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej konieczne dostarczenie zaświadczeń o niezaleganiu wobec ZUS i US)

dostarczenie potwierdzenia spłaty kredytu odnawialnego wykazanego w BIK udzielonego w dn. XXX w wys. XXX zł- brak zdolności kredytowej. Jeżeli kredyt wykazany w BIK jest tym samym kredytem wykazanym we wniosku kredytowym przez Klienta, konieczne będzie dostarczenie dokumentów potwierdzjących ten fakt (np. umowa kredytowa z terminarzem)

dostarczenie wypisu i wyrysu z rejestru gruntów oraz decyzja o warunkach zabudowy- brak dokuemntów we wniosku.

[Warunki uruchomienia]

- Dokonanie cesji na rzecz Banku praw z polisy ubezpieczenia nieruchomości obciążonej hipoteką od ognia i zdarzeń losowych na minimalną sumę ubezpieczenia XXX zł i przedstawienie w Banku dokumentu potwierdzającego powyższe, oraz dostarczenie do Banku oświadczenia ubezpieczyciela o przyjęciu do wiadomości informacji o cesji praw z polisy ubezpieczenia nieruchomości lub przystąpienie do ubezpieczenia grupowego w PZU S.A.; Nr transzy: 1

Dostarczenie do Banku oryginału polisy ubezpieczeniowej potwierdzającej zawarcie umowy Ubezpieczenia na Życie w stosunku do Kredytobiorcy, którym jest XXX na sumę ubezpieczenia nie niższą niż XXX w towarzystwie akceptowanym przez Bank, w której Bank wskazany będzie jako wyłącznie uposażony, oraz dokonanie cesji praw wynikających z ww. umowy ubezpieczenia na rzecz Banku i przedstawienie w Banku potwierdzenia, iż towarzystwo ubezpieczeniowe przyjęło do wiadomości ww. cesję lub przystąpienie do ubezpieczenia grupowego na życie w PZU Życie S.A. Nr transzy: 1

kredyt zostanie uruchomiony w transzach na remont nieruchomości Nr transzy: 1

Przedstawienie w Banku oświadczenia właściciela nieruchomości o ustanowieniu hipoteki oraz wniosku o wpis hipoteki na nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia Kredytu, wraz z dowodem złożenia go we właściwym sądzie wieczystoksięgowym i uiszczenia wymaganych opłat sądowych. Nr transzy: 1

Przedstawienie w Banku potwierdzenia złożenia we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania Kredytobiorcy urzędzie skarbowym deklaracji podatkowej PCC-1 wraz z ewentualnym załącznikiem PCC-1A wraz z dowodami wniesienia opłaty z tytułu podatku od czynności cywilnoprawnych w związku z ustanowieniem hipoteki stanowiącej zabezpieczenie Kredytu - w terminie 14 dni od daty zwarcia umowy kredytowej, jednak nie później niż w dniu wypłaty kredytu Nr transzy: 1

Wypłata kolejnych transz nastąpi po udokumentowaniu przez Kredytobiorcę postępu prac i wykorzystania wypłaconych środków na podstawie: zdjęć budynku z zewnątrz, wszystkich pomieszczeń wewnątrz domu i posiadanych przez Kredytobiorcę faktur za materiały i wykonane prace” Nr transzy: 2

Założenie przez Kredytobiorcę rachunku osobistego w Banku Millennium SA Nr transzy: 1

Zapewnienie środków na rachunku Klienta w kwocie wystarczającej na pokrycie opłat związanych z udzieleniem kredytu Nr transzy: 1

Złożenie oświadczenia właściciela nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu o niedokonywaniu wpisów do jej Księgi Wieczystej w okresie od dnia wystawienia odpisu z Księgi Wieczystej do dnia podpisania Umowy Kredytowej Nr transzy: 1

[Warunki dodatkowe]

- Niedokonywania zmiany Banku, jako wyłącznie uposażonego z tytułu polisy ubezpieczenia na życie, stanowiącej zabezpieczenie kredytu, do czasu całkowitej spłaty kredytu

Złożenia w Banku oryginału odpisu z KW Nieruchomości potwierdzającego dysponowanie przez Kredytobiorcę prawem do Nieruchomości, brak niezaakceptowanych przez Bank obciążeń Nieruchomości i prawomocny wpis hipoteki na rzecz Banku mający najwyższe pierwszeństwo - w terminie nie dłuższym niż 12 miesięcy od dnia wypłaty kredyt lub jego pierwszej transzy

• 3 weeks później...

Witam,

A ja dostałęm kredyt w Millennium.

Warunki moim zdaniem całkiem przyzwoite:

Nieco ponad 50% całkowitych kosztów inwestycji, nieco ponad 150 tys.

Oprocentowanie wyszło mi 1,79%, w tym stała 1% marża banku.

Ciągle uważam to za atrakcyjną ofertę.

Rzeczywiście prawdą jest, że procedura trwa dość dłgo - w moim przypadku ok. miesiąca (sporo osób korzysta z promocji), prawdą jest również, że potrzebują wielu papierów i na wszystko chcą miec podkładkę. Ale wszystko jest do przejścia.

Jednak dotatkowe zalety przyćmiły wady:

- brak prowizji za udzielenie,

- brak opłat za wycenę,

- brak opłat za kolejne wyceny przed wypłatami kolejnych transzy (ocena na podstawie zdjęć), jedynie ostatnia wizyta płatna 200 PLN.

- niekonieczne kolekcjonowanie i przedstawianie faktur (możliwość budowy systemem gospodarczym, bez faktur).

- kurs przeliczany jest w dniu wypłaty (więc można "celować")

- prawie dowolnie mogłem kształtować sobie ilość rat i ich wysokość, jedynym warunkiem była wysokość ostatniej raty - ok. 30 000, ale być może można było i ten punkt negocjować.

O ubezpieczeniach i ich kosztach i podejściu do nich wypowiadałem się powyżej.

Generalnie stres związany z całą papierologią i kontaktowaniem się z bankami można w prosty sposób ograniczyć poprzez korzystanie z pomocy dobrych doradców finansowych. Na początku sam szukałem, później zdecydowałem się na skrozystanie z usług doradczy.

Po pierwsze znalazł mi najlepszą ofertę na rynku (przynajmniej najlepszą z mojego punktu widzenia, z uwzględnieniem możliwości i moich oczekiwań), a po drugie akurat tak się dobrze skladało, do niezbędnego minimum (podpisanie umowy) ograniczyłem kontakt z bankiem. Tak się dobrze skladało, że przechwytywał dokumenty w umówionym miejscu i "przy okazji" zawoził je do banku, ponadto rozmawiał z bankiem w moim inieniu.

Na prawdę jest to bardzo wygodne i przy tym nie powoduje dla inwestora żadnych dodatkowych kosztów, opłat itp. Często doradca na podsawie umowy z bankiem może zaoferować specjalne promocje/warunki kredytowe..

Ponieważ koleś podeszedł do sprawy fachowo i profesjonalnie i jestem z niego bardzo zadowolony, pozwolę sobie polecić na forum jego usługi.

Działa w Warszawie i okolicach. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany

proszę o kontakt na priv, podam namiary.

I jeszcze sprawa poruszana powyżej - ubezpieczenia. Ubezpieczenia w Millenium są konieczne, ale można je wziąć w dowolnej firmie akceptowalnej przez bank. Doradca zaproponował mi ubezpieczenia któe były o 20 % tańsze od "specjalnego" produktu ubezpieczeniowego przygotowanego przez Millennium dla swoich kredytowych klientów.

Oczywiście nie było problemów z cesją, a w razie "jakby co" bank ściąga z polisy tylko kwotę do wysokości pokrycia kredytu, pozostała częśc trafia do osoby/osób uposażonych.

Dlatego raz jeszcze polecam korzystanie z usług "dobrych" doradców a wśród nich z doradcy który mi pomagał.

Pozdrawiam

Witam,

Mam tylko jedną uwagę nt. Millenium. Bierzecie kredyt HIPOTECZNY, na KLIKADZIESIĄT LAT, a nic nie wiecie nt. samego Banku, który de facto jest właścicielem nieruchomości.

Zanim podpiszecie umowę z Millenium, czy z innym bankiem sprawdźcie jego sytuację finansową. W przypadków kłopotów banku również Wy będziecie mieli problem (i to duży).

Pozdr.

PS. Co do Millenium to słyszałem od fachowca, że jest to Bank mocno "napompowany" i on by mu nie zaufał.

• 5 months później...

Zanim podpiszecie umowę z Millenium, czy z innym bankiem sprawdźcie jego sytuację finansową. W przypadków kłopotów banku również Wy będziecie mieli problem (i to duży).

Pozdr.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to za kłopoty będę miał jeśli bank który pożyczył mi pieniądze zbankrutował i upadł?

Wydaje mi się, że wtedy będę oddawał raty jego wierzycielom, którzy nie mogą chyba zająć mojej hipoteki? Czy ktoś jest specem od prawa bankowego lub wie co się dzieje w takim przypadku?

A może jak upadnie całkiem to nie bedę musiał oddać kasy nikomu ;)

i jeszcze do samego ubezpieczenia - kto Ci powiedział, że jak się ubezpieczysz i zdarzy się ...., to ubezpieczyciel spłaci cały kredyt? Jeżeli żona jest współkredytobiorcą to ubezpieczenie spłaci połowę kredytu.

:o :o :o :o

Co ma współkredytobiorca do polisy na życie? Skąd takie rewelacje?

W przypadku "gdyby coś" to jeśli zona bedzie dalej spłacała kredyt bank nie bedzie rościł sobie prawa do wypłaty odszkodowania z cedowanej polisy. A jeśli żona nie bedzie chciała spłacać, to ubezpieczyciel pokryje pozostałą do spłaty część zobowiązania, a resztę wypłaci osobom upoważnionym na polisie.

Ubezpieczenie w kredycie mieszkaniowym to czysty koszt kredytu, bo to ubezpieczenie jest objęte cesją na rzecz banku i nic nie daje kredytobiorcy.

:o :o :o

Od kiedy zcedowana polisa nic nie daje ubezpieczonemu? Cesja nie przenosi wszystkich praw na bank tylko w dużym skrócie daje "pierwszeństwo" bankowi w decydowaniu co zrobić z odszkodowaniem. Jeśli kredyt jest w dalszym ciągu spłacany przez drugiego z kredytobiorców, to bank nie ma podstaw do zablokowania odszkodowania. Robi sie wtedy poprostu aneks do umowy i ewentualnie dodaje "nowego" współkredytobiorcę.

NIE jest więc zasadne tłumaczenie, że takie ubezpieczenie każdy powinien mieć. Innymi słowy: jak coś się nam stanie, to rodzina nic z tego nie będzie miała, bo wszystko bierze bank.

Bzdura. Załóżmy że Kowalski wziął kredyt na 15 lat na 150 tys z ratami malejącymi. Spłacał przez 14 lat i mu się zmarło. Do spłaty pozostało 10 tys. kapitału + odsetki. Polisa jest na 150 tys. Wg. Twojego rozumowania, bank mając należność 10 tys. skasuje 150 ??? Czyli skasował 140 tys. + odsetki przez 14 lat spłacania + 150 tys. odszkodowania???

Swoją drogą ciekawa droga sprzedaży produktów ubezpieczeniowych, bo przecież z punktu widzenia zabezpieczenia kredytu to zwykle hipoteka pokrywa z dużą nadwyżką kredyt.

Jasne że tak, tylko co rodzinie daje po śmierci hipoteka? Tylko tyle, ze nie muszą spłacać domu i mogą sie spakować i bez problemu wyprowadzić. Polisa daje im środki do życia i pozwala spłacić pozostałą część kredytu.

Witam,

Mam tylko jedną uwagę nt. Millenium. Bierzecie kredyt HIPOTECZNY, na KLIKADZIESIĄT LAT, a nic nie wiecie nt. samego Banku, który de facto jest właścicielem nieruchomości.

Pozdr.

PS. Co do Millenium to słyszałem od fachowca, że jest to Bank mocno "napompowany" i on by mu nie zaufał.

Czyżby pracownik konkurencji? Nie biorę kredytu w milenium ani nie mam nic z nimi wspolnego. Małe prawdopodobieństwo jest upadku banku, ale nawet jeśli to:

a) jest Bankowy Fundusz Gwarancyjny

b) na 100% przejmie go inny bank

A co do zaufania, to raczej bank bierze na siebie większe ryzyko dając nam swoje pieniądze niż my biorąc prawda??? To duża część kredytobiorców jest "napompowana" i w wyrzeczeniami spłaca kredyty.

ja na razie nie moge powiedzieć nic dobrego nt. współpracy.....od złożenia wszystkich dokumentów minęło juz ponad 3 tygodnie, najpierw rzeczoznawca wydziwiał.....teraz zwalają na duża liczbe wniosków.....nie byłoby strachu gdyby nie przyczony temin podpisania aktu notarialnego na 31 maja.....doradca unika jak ognia.....zmienia terminy.....zobaczymy co z tego wyjdzie....

Pochwała dla Millenium

Załatwienie kredytu na 100% kosztów budowy trwało równe 10 dni (od złożenia kompletu dokumentów do decyzji o uruchomieniu środków). Jak na razie b. dobre wrażenia ze współpracy.

Możesz podać na priv jakie dostałeś warunki? (prowizja, marża, wycena itp. oraz przy jakim wkładzie własnym)

Pochwała dla Millenium

Załatwienie kredytu na 100% kosztów budowy trwało równe 10 dni (od złożenia kompletu dokumentów do decyzji o uruchomieniu środków). Jak na razie b. dobre wrażenia ze współpracy.

Możesz podać na priv jakie dostałeś warunki? (prowizja, marża, wycena itp. oraz przy jakim wkładzie własnym)

Moge podac tu:

0% prowizji

1.1 marzy w CHF

0 za wycene

wkład własny 5%

W takim razie powiedz mi jeszcze jakie oprocentowanie oraz kto sporządza kosztorys - osoba wskazana przez bank, kierownik czy może wystarczy jeśli inwestor. Załatwiałeś wszystko osobiście czy przez pośrednika typu expander?

pzdr.

Oprocentowanie LIBOR3M (CHF) + 1.1 p.p - na dzisiaj daje to coś około 2.34%. Wszystkie dokumenty załatwiałem sam bez pośredników.

ja na razie nie moge powiedzieć nic dobrego nt. współpracy.....od złożenia wszystkich dokumentów minęło juz ponad 3 tygodnie, najpierw rzeczoznawca wydziwiał.....teraz zwalają na duża liczbe wniosków.....nie byłoby strachu gdyby nie przyczony temin podpisania aktu notarialnego na 31 maja.....doradca unika jak ognia.....zmienia terminy.....zobaczymy co z tego wyjdzie....

U mnie trochę podobnie. Na decyzję czekałem prawie 2 miesiące ( :D :D :D :D :D :D ) a na wypłatę drugiej transzy 2 tygodnie zamiast 3 dni :D :D :D :D :D :D .

Generalnie nie narzekam, w sumie kasa jest i buduję. Widać że Millenium jest oblężone klientami i zaczyna podnosić różnicę między kursem kupna a sprzedaży (tzw spread). Dzięki temu będzie coraz więcej zarabiać, między innymi na mnie.