Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakim stanie dom w momencie wprowadzenia się???

W jakim stanie był domek w momencie wprowadzania się?  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. W jakim stanie był domek w momencie wprowadzania się?

• Gotowy ze wszystkimi szczeg

Recommended Posts

Witam wszystich forumowiczów!!!

Niedługo będę się wprowadzać do mojego nowego domku. Nie jest jeszcze wykończony na gotowo, w związku z tym mam pytanie: Czy wprowadzaliście się do całkiem wykończonego domku? Jeśli nie, to co było jeszcze do zrobienia?

Mam nadzieję, że w ankiecie podałam wszystkie opcje :D

My jeszcze nie mieszkamy, ale mamy zamiar wprowadzić się do takiego stanu: na podłogach wszystko położone, schody gotowe, łazienka, toaleta i kuchnia na błysk i na gotowo - czyli w zasadzie będzie nam mebli brakowało :-? Z zewnątrz pozostnie tak jak jest (jak widać na zdjęciach) - to są plany, a życie pokaże co zrobimy.

My wprowadziliśmy się na "prawie" gotowo. Zrobione: podłogi, łazienki (bez mebli) kuchnia (jak się wprowadzaliśmy nie miałam podłączonego sprzętu przez kilka dni), schody, większość pomalowana. Ciągle brakuje belki nad kominkiem, karniszy z firankami, rolet, szafek w łazience dolnej, lustra w górnej :) Dzieci mają meble, a my śpimy na materacu i nie mamy szafy. Na zewnątrz, cokół się kończy, dom jest ocieplony i otynkowany, teren w powijakach, tydzień temu posiana trawa... czy coś z tego będzie?? Mieszkać się da, większego kurzu już nie ma, mnóstwa drobiazgów brakuje.... ale cóż.... przynajmniej jesteśmy na swoim :)

• 2 months później...

Następnego dnia po przeprowadzce kładzione były ostatnie panele w naszej sypialni. Kuchnia gotowa, tyle, że bez piekarnika. Obie łazienki gotowe, ale bez blatów (tak jest do dzisiaj) i bez dupereli typu lustra. W tej chwili brakuje jeszcze obudowy kominka, żaluzji w oknach, listew przypodłogowych, szaf wnękowych i zabudowanej garderoby. A, no i niektóre gniazdka to jeszcze nie gniazdka tylko dziury w ścianach.

Na zewnątrz nie ma tynków, tylko szary klej. Ale mieszka się super.... :p

My wprowadzamy się 15stego stycznia bo od 15stego mamy lokatorów w naszym mieszkanku.

A w domku : maluje się parter i kładziona jest podłoga w salonie.

Bedzie brakować:

kuchni mamy tylko "chwilowe szafki"

łazienki na górze, szaf wnekowych, oswietlenia, kominka

będziemy to dziubać po trochu :)

ale już nie możemy się doczekać :)

U nas strych, poddasze,ogród z wjazdem, ścieżkami i ogrodzeniem całkowicie wykończone. Na parterze zostanie tylko mała łazienka i garaż. Może też zabraknąć forsy na całkowite wykończenie kuchni i z 2-3 pary drzwi wewn. Wprowadzamy się latem i jest jeszcze trochę czasu. Wykańczamy na 100% dom "od góry" aby ewentualnie spóźnieni "fachowcy" mogli robić tylko swoją robotę. Pzdr.

Na zewnątrz do zrobienia całą masa - elewacja, porządny podjazd, chodnik, ogrodzenie, wiata na drewno. W środku parter prawie gotowy - zostały detale (futryny do ostatecznego przemalowania, listwy progowe no i kiedyś kominek. Pomijam takie detale jak oświetlenie. Za to poddasze... tu jest pole do popisu łącznie ze schodami. Ale to odległą (a może nie) przyszłość.

My wprowadziliśmy się tuż przed świętami do prawie gotowego domu. Brakuje nam jedynie:

balustrad wewnętrznych

oświetlenia - na razie są żarówki i juz pierwszy żyrandol

klamek w drzwiach wewnętrznych - już zamontowałem

zasłon, rolet, firan

półeczek w łazienkach

zabudowy garderoby

trochę ziemi do ogrodu i zrobienie ogrodu

automatu do bramy zewnętrznej

Brakuje nam trochę mebli - ale tych co nie mamy własnych to mamy pożyczone od rodzinki