Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

poddasze użytkowe , ścianki działowe z BK , ocieplenie wełną, na posadzce wylewka , w jakiej kolejności to zrobić , co najpierw ścianki działowe czy ocieplenie ? ocieplenie + płyty GK i dpopiero ścianku , czy ścianki przed płytami ? chciałbym jakoś rozplanować zakupy i nie wiem co robić najpierw.
https://forum.murator.pl/topic/42139-podpowiedzcie-jaka-kolejno%C5%9B%C4%87-wyka%C5%84czania-poddasza/

U nas były najpierw ściany działowe z BK, potem ocieplenie wełną+płyty.

ułozyłem sobie taki harmonogram prac , prosiłbym o ewemtualne skorygowanie :

1. ścianki działowe z BK

2. rozprowadzenie instajacji grzewczej, elektr. wod-kan

3. otynkowanie ścianek działowych

4. wylewka na posadzkę

5. ocieplenie dachu

6. montaż płyt g-k.

Czy taka kolejność będzie ok ?

U nas były najpierw ściany działowe z BK, potem ocieplenie wełną+płyty.

ułozyłem sobie taki harmonogram prac , prosiłbym o ewemtualne skorygowanie :

1. ścianki działowe z BK

2. rozprowadzenie instajacji grzewczej, elektr. wod-kan

3. otynkowanie ścianek działowych

4. wylewka na posadzkę

5. ocieplenie dachu

6. montaż płyt g-k.

Czy taka kolejność będzie ok ?

Dla mnie Ok u nas było tak samo.

jest OK, zamienil bym tylko pkt 3 i 4 miejscami

najwazniejsze aby zachowac zasade ze: najpierw prace mokre - potem cala reszta

Ja bym nie zmieniała kolejności. Invx, przecież tynki (gipsowe czy cementowe) to też prace mokre :roll:, a nie chiałabym skrobać moich super wyleweczek z miksokreta po tynkarzach. Jeśli chodzi o instalacje np. centralnego odkurzacza, którą należy położyć przed tynkami i wylewkami, a którą mogą uszkodzić tynkarze, to rozwiązaniem jest np. ułożenie palet w miejscach gdzie na podłodze leżą rury od co.

ufff...invx, tak mi się wydawało, że cosik Ci się pomerdało :wink: Czytałam chyba ze trzy razy, bo myślałam, że to ja coś pomyliłam. Ale przecież sam zawsze wpajałeś wszystkim przytaczając zresztą Janzara, że najpierw tynki potem wylewki :D
a powiedzcie jak zrobię najpierw ścianki działowe , a potem bedę ocieplał poddasze, montował ruszt i folię paroizolazyjną , to nie będę te ścianki przeszkadzały ? czy zostawić niedomurowane do końca a wykończyć później?