Tambala 23.12.2002 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2002 Około 2 lat temu wybudowałem dom, otrzymałem "decyzję zezwalającą na użytkowanie". Odbierając ostatnio wypis z księgi wieczystej zorientowałem się, że działka figuruje jako niezabudowana. Co trzeba zrobić, żeby wpisać dom do księgi. Do tej pory myślałem, że następuje to automatycznie, tzn. robi to gmina. Jakie dokumenty trzeba złożyć w sądzie? W wydziale ksiąg wieczystych niczego nie można się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2002 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Z tego co ja się dowiedziałam wpisanie budynku do księgi następuje po zlożeniu wniosku przez własciciela i przedstawieniu wyrysu z mapy zasadniczej albo ewidencyjnej ( nie pamiętam już dokłądnie). Ja zrezygnowałam bo w mapach budynek jest jeszcze wrysowany, zrobią mi to dopiero w dokumentacji powykonawczej.Nie mogę pojąć, jak w księgach wieczystych nie wiedzą na podstawie jakich dokumentów wpisać budynek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts