kordam 15.10.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Witam serdecznie!Wiec tak mam mieszkanie 80m^2 w kamienicy w sklad wchodza :2pokoje po 20 m^2 1pokuj 12m^2 kuchnia 12m^2 przedpokój i lazienka po 8m2! Mieszkanie bylo ogrzewane elektryka lecz ze wzgledu na koszty kupilismy 2 kominki wolnostojace. ze wzgledy na okazyjne ceny (nie moglismy zalozyc centralneog z roznych wzgledow) ! Wiec dom ogrzewany jest orzez 1 komine wolnostojacy w pokoju 20m i do tegoz pokoju przylega pokoj 20m polaczony lukiem !kominek ten ma 7kw i przy niewilkich mrozach ogrzewa 2 pokoje bez problemu lecz przy mrozach ok-10jest juz problme gdyz w pokoju z komikiem jest gorac a w tamtym chlodek ! W pokoju 12 m2 znajduje sie kominek o mocy 4kw i ogrzewl przedpokuj i pokoj podbna sytuacja jak wyzej ! wszystko byloby fajnie i bym tutaj nic nie pisal gdyby nie to ze kuchania ( laczy sie z przedpokojem) jest nieogrzewana i mozna w niej solidnie zmarznac ;(! A teraz wlasciwe pytanie Co myslicie o usprawnieniu kominkow ?? WIem ze to jest glupie co wymyslilem wczoraj wieczorem alee..... Wiec tak,pomyslaem sobie ze skoro w tym piecu jest tak straszne goraco to mozna by to cieplo jeszcze dodatkowo wykorzystac np. od boku paleniska wprowadzic a wlasciwie nad juz przy ujsciu do komina wprowadzic rurke miedziana ktora nie tyle ze przejdzie przez kominek nad paleniskiem ale zrobi pare zawijasow i woda ktora sie wniej ogrzeje wyjedzie z kominka i pojdzie rurkami przez okolo 12 metrow do karoryfera w kuchni ! to samo w pokoju 20m2:). Co o tym myslicie ?? pewnie sa to bzdury ale ja nic madrego w sprawach grzewczych nie umie wymyslec i pytam was . Jak wymusic obieg wody?? co z tym jakby woda ogrzewala sie za bradzo??na ile sie woda moze ogrzac?? chlodzic ja czy co??woda musi byc co jakis czas uzupelniana??A jak uszczelnic miejsce wprowadzenia i wyprowadzenia rurek?? pomozcie! Dodam tylko ze kominek daje ciepla na ok 1,5m tak duze ze nie da sie przy nim stac a jak sie zlapie raczke bez rekawiczki to reke sie parzy ! A co musi dziac sie w srodu?? Czy to ma wogole sens??[/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 15.10.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 Co o tym myslicie ?? pewnie sa to bzdury ale ja nic madrego w sprawach grzewczych nie umie wymyslec i pytam was Nie nie bądź taki krytyczny - jesteś na drodze do wymyślenia kotła grzewczego na paliwo stałe... Moim zdaniem, jeśli nie czujesz się mocny w temacie to zapomnij - dużo problemów jak chociażby przegrzewanie wody gdy palisz w kominku a nie ma odbioru ciepłej wody. To wszystko jest oczywiście do rozwiązania, ale nie wiem czy koszt tego rozwiązania Cię zadowoli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordam 15.10.2005 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 A pomijajac koszty?? tak wogole czy woda zagrzeje sie az tak bardzo?? a mzoe lepszym rozwiazaniem jest puszczenie rurki z woga w metrowa rure doprowadzajaca spaliny z pieca do komina? ile moze kosztowac pompa??i prosze o wszelke inne rady mozemy pominac koszty :)lecz wycena poszczegolnych elementow jest mile widziana ! Ps. rurki stalowe i miedziane oraz zeberka kaloryferow mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts