Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w MilleKredyt DOM

Sebulba

Recommended Posts

Ale ja się nie gniewam , jeszcze w swoje urodziny :lol: :wink: jeszcze trochę i bede jak sobie mógł pośpiewać piosenke z starego serialu :p . A jeszcze tyle przede mną, drzewa jeszcze nie zasadziłem, domu nie wybudowałem ,ale super synka spłodziłem /tak mi mówi zonka , i tak wszystkie dzieci nasze są :wink: /

Problem mam maly, bo nie jestem bankowcem i nie do konca rozumiem to, co napisano mi w decyzji o przyznaniu kredytu.

Sprawa wyglada tak: chce kupic dzialke z istniejacymi juz fundamentami i przylaczami (woda, prad). Millennium uznalo, ze moze mi w tym pomoc.

Kredyt w CHF na 30 lat, oproc. zmienne 2,5%, karencja 15 m-cy, prowizja banku 1%, marża banku 1,71%.

Wymagaja cesji praw z polisy ubezpiecz. na zycie (suma ubezp. ok. 300 000), cesji praw z polisy ubezpieczenia nieruchomosci (suma ~ 240 000), hipoteki kaucyjnej na jakas zawrotna kwote i przejsciowo mam placic ubezpieczenie kredytu 188,00 PLN.

I teraz pytania nastepujace (moga brzmiec smiesznie, wybaczcie laikowi):

- MARŻA (o której nikt z bankowcow nie wspominal, a wynosic bedzie ~ 5000 zł) - kiedy to sie placi? Rozumiem, ze jest to koszt kredytu tak, jak i prowizja? Czy mozna to doliczyc do rat, ktore bede splacac, czy nalezy zaplacic im wszystko od razu, przed otrzymaniem pierwszej transzy? Podobne pytanie dotyczy prowizji - place ja w calosci, czy rozkladaja i dopisuja do rat?

- jak to jest z tymi ubezpieczeniami? Sladki ww. ubezpieczen płace przez caly czas trwania kredytu, czyli przez 30 lat? Ile (okolo) wynosi skladka ubezp. na zycie i ubezp. nieruchomosci?

- i co mam wspolnego z hipoteką kaucyjną?

Bardzo prosze o pomoc, bo zaczynam sie obawiac, ze moje raty kredytu beda dwa razy wieksze (przez te dodatkowe oplaty), niz mi zapowiadano.

I czy takie warunki sa w ogole oplacalne, czy szukac kredytu gdzie indziej?

Z gory dziekuje.

Oj oj oj... może po kolei:

- skąd ta prowizja banku skoro millenium od 1 pażdziernika ma promocje i wniej 0 prowizji (prawdopodobnie złożyłeś wniosek przed 1 października)

- oprocentowanie pewnie jest ok (trzeba by znać relacje wkładu własnego do całości inwestycji)

- marża to nie jest koszt!! to jest składowa oprocentowania (marża plus libor) co daje w sumie oprocentowanie 2,5 % - więc nie ma się czym martwić ... no chyba że wysokością marży ale to też zależy od relacji powyżej.

- teraz ubezpieczenia: na życie faktycznie trzeba płacić do końca kredytu tyle że można zmiejszać sumę ubezpieczenia w miarę spłacania kredytu.... (ale osobiście uważam ze kazdy KREDYTOBIORCA powinien mieć takie ubezpieczenie)

- ubezpieczenie nieruchomości ta sama sytuacja !!!

- hipoteka kaucyjna - (wyrózniamy hipoteką zwykła i kałcyjną) zwykła może być ustalona tylko do wysokośći np kredytu, co nie zabezpiecza banku jeżeli chodzi o dodatkowe koszty zwiazane z egzekucję (mam nadzieje że nie będzie takiej :lol: dlatego jest hipoteka kaucyjna. Nieraz bank robi tylko kaucyjną na np 170% wartości kredytu. Ale jeśli tak by się stało że nie spłacał byś kredytu i bank zlicytował by tą nieruchomość to może pobrać tylko zadłuzenie z tytułu kapitału i odsetek oraz kosztów poniesionych. czyli nie pobiera 170% wartości kredytu (czyli wpisu hipoteki kaucyjnej)....

mam nadzieje że pomogłem...

trochę się tym zajmuje ... jak coś to można zadzwonić 501 128 792

pozdrawiam

Biore dokładnie taki sam kredyt na zakup działki. I myśle że jeżeli zabezpieczeniem ma być ta działka to chyba kredyt w Millennium.

Pozdrawiam

Alf310, mam prośbę - możesz zeskanować swoją umowę o pracę i załączyć, bo czytając twoje posty na wszystkich tematach mam przeczucie, że twoim pracodawcą jest bank Millennium, czyż nie? :wink:

bez urazy, pozdrawiam :lol:

Witam

Sam jestem swoim pracodowawcą . A współpracuje z .... 15 bankami. :) a jeżeli chodzi o millennium to na dzień dzisiejszy w 90% przypadków mają najlepszą ofertę.... ale własnie dzisiaj sie dowiedziałem że się zapchali ... i nie wyrabiają. Powtarza się sytuacja jak w BOŚ. Pozdrawiam

Witam

Sam jestem swoim pracodowawcą . A współpracuje z .... 15 bankami. :) a jeżeli chodzi o millennium to na dzień dzisiejszy w 90% przypadków mają najlepszą ofertę.... ale własnie dzisiaj sie dowiedziałem że się zapchali ... i nie wyrabiają. Powtarza się sytuacja jak w BOŚ. Pozdrawiam

no to teraz mam jasność, pozdrawiam :lol:

Może podpowiecie, gdzie teraz mają najlepsze warunki . Chcę wziąść kredyt 40000 na 5 lat na zakup działki. Waluta raczej PLN. wkład własny do 20%.

A mi sie wydaje ze trzeba miec 50% wkladu wlasnego na zakup dzialki....

No to chyba źle ci się wydaję bo w PKO BP i BPH mi powiedzieli że bez problemu dostanę z wkładem do 20%.

Te 50 % to usłyszałem w Millenium no to im od razu podziękowałem za taką ofertę :evil: