Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ulozenie kostki granitowej????

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 7 months później...

Właśnie zamówiliśmy kosktkę granitową 4/6 żółto-szarą po 306 zł/tonę i większą 8/11 szarą na obrzeża za 338zł./tonę

Ekipa wyceniła mi już pracę - 45zł. za ułożenie z przygotowaniem podłoża ale teren bardzo ciężki , dużo nierówniości, miejscami skute stare betony które teraz będą kruszyć i wykorzystywać do utwardzenia terenu pod kostkę dzięki temu ma wejść mniej podsypki.

W cenie też ułożenie schodów ok 14 stopni w sumie.

Generalnie za 66 m2 i 82 mb granitu + schody wycenili robociznę na

3300 zł.

Jeżeli dobrze policzyłem to wychodzi mniej niż 100 zł za 1 m2. Nawet po uwzględnieniu droższego transportu mam bardzo drogą ofertę. Wykonawca wyjaśnił mi dzisiaj, że moje kalkulacje są nieprecyzyjne. 150 to cena netto, brutto zapłacę 160 zł/m2 do tego należy doliczyć dodatkowy koszt kolorowej kostki np. czarnej lub czerwonej, jeżeli zdecyduję się na jakieś zdobienia, wzorki - 900 zł za tonę. Po przeliczeniu obrzeży wyszło mi, że ostateczna cena będzie przekraczać 200 zł/m2.

No więc nam po wstępnych obliczeniach całości wychodzi jakieś 110 zł./m2

Zależy jeszcze ile ostatecznie materiału będziemy musieli kupić : kliniec , podsypki kwarcowe , beton , krawęrzniki.

Narazie przyjęliśmy max. ilość ale może nie wejdzie tyle materiału.

Witaj!

Mam prośbę - możesz podać na priva namiary na kostkę i wykonawcę. Chciałbym pod koniec roku zrobić podjazd, a mój planowany wykonawca wystawił mnie do wiatru

Pozdrawiam Aishan

• 2 weeks później...

Mnie Wykonawca zaproponował 155,0 PLN netto za położenie kostki granitowej 8/11 z uzupełnieniami 4/6.

Cena za robociznę (korytowanie wjazdu, przywóz klińca, jego wysypanie i uwibrowanie, przywóz piasku i jego uwibrowanie, cement do podsypki cementowo piaskowej, przywóz kostki) oraz materiał (kostka szara, kliniec, piasek i cement).

Coś mi się wydaje, że sporo.

Może ktoś coś powie......

yp

aishan wysłałam na priva - nie wiem czy dotarło , ale właśnie dziś przyjechała ekipa i zaczęła układać kostkę więc zapytałam szefa czy interesuje go wyjazd do Krakowa. Powiedział że choćby było 2000 tyś m2 do układania to nigdzie nie jedzie bo na miejscu sie ludziska zabijają o niego więc po co będzie jeździł po świecie.

yupiter hm ..... no coż można powiedzieć ? mnie wyszło ok.110 brutto a i to nie wiem czy nie mniej bo w cenie za metr 2 ( 45 zł./m2 ułożenia z przygotowaniem podłoża ) goście zrobią mi ok. 15 schodków ( ponoć jeden liczą za 200- 300 zł. ).

hm ..... no coż można powiedzieć ? mnie wyszło ok.110 brutto a i to nie wiem czy nie mniej bo w cenie za metr 2 ( 45 zł./m2 ułożenia z przygotowaniem podłoża ) goście zrobią mi ok. 15 schodków ( ponoć jeden liczą za 200- 300 zł. ).

Nie za bardzo rozumiem to Twoje 110 brutto.....

110 brutto to ok. 103 netto.

Najtańszy granit szary wychodzi ok. 215 PLN za tonę.

Transport w moje okolice ok. 65 PLn za tonę (do Mikołowa ze Strzegomia).

Mamy 280 PLN.

Nawet jeśli płacisz połowę za transport, to wychodzi Cię 250,0 PLN.

Z jednej tony zrobisz ok. 4,5 m2 ułożonej kostki 8/11, czyli metr kosztuje Cię 250 / 4,5 = 55,0 PLN.

Z robocizny dochodzi korytowanie koparką(bo nie położysz kostki na humus), nawiezienie klińca, potem wibrowanie, nawiezienie piasku i wibrowanie, a na koniec warstwę suchej mieszanki cementowo piaskowej.

Z materiałów kliniec, piasek i cement wraz z przywiezieniem.

No i robocizna, która waha się od 35 do 65 PLN za 1 m2 w zależności od stopnia skomplikowania wzoru.

Weźmy więc średnio 45 PLN.

Więc sama robocizna położenia bez piasku, klińca i cementu, a także bez krawężników to już 100,0 PLN.

Mam wrażenie, że coś tu jest nie tak. Albo Twoje zlecenie robi ktoś po kosztach, albo ćwiczy na Tobie rozpoczęcie działalności :).

Chyba, że nie korytujesz, nie dajesz podsypki cementowo piaskowej, transport masz gratis albo mieszkasz w pobliżu producenta albo.... nie wiem ........

...., że o Twoich schodach po 200 - 300 PLN gratis za sztukę nie wspomnę.

Jak tak tanio (i daj Boże dobrze) to daj namiar.

yp