Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ulozenie kostki granitowej????

Gość

Recommended Posts

Już piszę :

1) garnit 7,5 tony 4/6 żółto-szary za 300 zł./tonę

-"- 2 tony 8/11 szary po 290zł./tonę

razem: 2830zł.

2) transport -200zł.

3) ułożenie kostki 45zł./m2 -do ułożenia 75m2 co daje kwotę 3375 zł.

no i teraz w zależności ile materiału im pójdzie

- ok. 1,5 kubika betonu - 300zł.

- ok. 5 m3 podsypki kwarcowej do układania - 375 zł.

- ok. 12 m3 klinca - 840 zł. (ceny z transportem)

nie wiem jeszcze ile będą krawężniki kosztowały , przyjmijmy że 300 zł.

i tyle 8)

wyszło 8220 zł. / 75 m2 = 109,6 zł/ m2

Zgadza się ?

taki kosztorys zrobił mi szef firmy - więcej nie zapłacę bo nie mam.....

A jeśli chodzi o ekipę to jest jedyna w naszej okolicy która kładzie tylko granit - szef przez 15 lat pracował w Niemczech a teraz od 2 lat ma firmę w Polsce.

Roboty mają tyle że połowę zamówień muszą odmawiać - same parkingi przed hotelami, pensjonatami, sanatoriami itp. a tego u nas mnóstwo .......

Nam się fuksem udało termin wykonania zaklepać :wink:

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja myślę, że trzeba wziąć pod uwagę region w jakim zamieszkujemy .

U nas bida że ludziska robią za 5 zł. na godzinę , materiały też trochę tańsze więc się to pewnie na ostatecznej cenie odbija.

Namiarów nie podaję - jak już pisałam wczoraj właściciel firmy powiedział że nigdzie nie jedzie w świat bo się na miejscu od klientów opędzić nie może :roll:

Pozdrawiam .

No to nic nie rozumię - jedne wiadomości docierają a inne nie ?

Ale tak jak pisałam - firma nie jest zinteresowana wyjazdem z rodzimego rejonu .

Do tego jeszcze zaczyna się jeden problem - pracownicy rezygnuja jeden po drugim - szef w pełnym sezonie traci ludzi bo już 2 mu zrezygnowało i wyjechało do Anglii :roll: a następnych do pracy nie ma .....

Co za czasu - niedługo wszyscy fachowcy wyjadą a my za mierne usługi będziemy płacić dużą kasę ..... :(

100 zl / m2 za kostke 4x6 i 120 zl / m2 za kostke 8x11 (z gruba podbudowa z klincu), kostka rudo-szara. W cenie wszystko - robocizna, kostka, inne materialy (kliniec, piasek, cement). Do tego doszedl koszt prac ziemnych 1500 zl (skucie starych schodow bet., wykonanie odwodnien 10 rur spustowych, ustawienie w osi wylazow do studzienek wod-kan, wykopanie studzienki na 3 dreny) oraz koszt wszystkich materialow do tego potrzebnych - a bylo tego troche... (musze podliczyc), plus korytowanie koparka i wywoz ziemi (ok. 1000 zl). Powierzchnia ok. 170 m2. Drogawa przyjemnosc - ale czytam, ze niektorzy placili jeszcze wiecej.

• 11 months później...

przepraszam , ale skąd takie ceny jak 130 zł

realna cena na dzisiejszy dzień to około 200 zł m2 na gotowo oczywiście jest to uzależnione od odległości - transportu , materiału (czyli z jakiej kostki) ,podbudowy ile i z jakiego kruszywa , ukształtowania podłoża więcej informacji tel 600 330 525

• 3 weeks później...

Chciałem wszystkim uświadomić jedną bardzo ważną sprawę, za układanie kostki bardziej powinni się wziąć artyści niż budowlańcy, bo kostkę można ułożyć np.

tak:

http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/228/48/81/228488185_2

lub tak:

http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/228/73/26/228732673

To tylko dwa najprostsze przykłady, można by porównywać wiele.

Teraz powinniście już wiedzieć dlaczego są takie różnice w cenie i to od Was zależy czy chcecie mieć dobrze czy tanio.

W razie potrzeby mogę pomóc - [email protected]