Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ulozenie kostki granitowej????

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobiście polecam kostkę o wielkości 9/11 ew. 8/10 zależy jak kto pisze

Z tony takiej kostki można położyć 4,5 do 5 metrów kwadratowych (czasami nawet 5,5 przy dobrej kostce)

Koszt wykonania

Tutaj rozbieżność jest ogromna w zależności od sposobu ułożenia, terenu, miejscowości no i od fachowca ceny są w granicach 30-70 zł/metr kwadratowy. Oczywiście nie życzyłbym nikomu, żeby ktoś brał sobie fachowca za 30. Jeżeli mogę podpowiedzieć jak rozpoznać prawdziwego brukarza znającego się na kostce granitowej - po ułożeniu kostki tylko tandeciarze ubijają ją zagęszczarką, co jest obowiązkowe przy kostce betonowej. Oczywiście ja nie będę nikogo uczył, a szkół układania jet wiele, ale możecie wziąć to sobie pod uwagę.

Pozdrawiam

• 1 year później...

A ile teraz kosztuje ułożenie kostki granitowej robocizna z materiałem bądź tylko robocizna? Poszukuję również kamieniarza do wykonania ogrodzenia i trzech słupów przed domem z granitu. Bardzo proszę o namiary najlepiej z Wielkopolski, chyba, że znacie firmę, która wykonuje usługi na terenie całej Polski.

Asia

Układam kostkę granitową,ale w Gorzowie Wlkp i okolicach za m2 biorę 50 zł za dużą 10/10 a 60 zł za małą 4/6 za obrzeża 20 zł mb.Osobno liczę roboty ziemne przygotowawcze. Cena zależy od tego ile trzeba wykorytować i jaki teren średnio 10 zł m2.

Z materiałem wychodzi około 180-200 zł m2.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

A ja szukam sprzedawcy kostki granitowej (8x10 - o ile się orientuję najlepszy rozmiar do wykonania dojazdów) - interesuje mnie cena brutto za tonę wraz z transportem oraz wykonawca (kompleksowe położenie)

- Teren o powierzchni ok 1200 m2 (z tego co się zorientowałem to jest ok 200 ton), w pierwszej fazie - tj chciałbym na ten rok.

- Okolice Olkusza - woj małopolskie

- Teren jest wybetonowany, kruszeje i wygląda koszmarnie - zrywanie jednak nie wchodzi w rachubę

mój mail: [email protected]

tel: 600-496-501

Oczekuję poważnych ofert :D

Tak jak rozmawialiśmy telefonicznie:

Moja oferta przy takim metrażu to około 120-130 zł/m2 - kompleksowo, ale trzeba dokładnie obejrzeć teren, bo możliwe, że "nie da się" położyć na istniejącym betonie (całość podniesie się o kilkanaście centymetrów)

kontakt:

660-526-483

Pozdrawiam i czekam na kontakt

PS. Cena oczywiście do negocjacji, po obejrzeniu terenu.

zdjęcia prac prześle mailem

• 4 weeks później...
Witam,

Czytam Wasze posty, ale sądzę, że piszecie o kostce tzw. brukowej, a nie granitowej. Jeżeli jednak jest to ta druga, to chętnie wezmę namiary na ekipy.

Pozdr. :wink:

dzwoń pod numer 509317020 wojtek

ja robiłem w domu wykonczenia w drewnie a oni kładli ponad 1000m2 dookoła chałpy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd10d61848d116cf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da3edb0bd85d7370.html

pozdr

• 1 month później...

Chcę w następnym roku zrealizować własną koncepcję nawierzchni i ścieżek z kostki granitowej.

Mam jeszcze trochę czasu na ewentualne poprawki przede wszystkim nie wiem jaki wzór wybrać na podjazd jak chciałem rozrysować wzór z półokręgu coraz większe zaczynały mi wychodzić łuki w stronę parkingu :-? co poradzicie może inny wzór??

Tak wygląda mój twór:

http://images39.fotosik.pl/153/b79141f86f0274b2med.jpg

Prosił bym o wsparcie, ewentualnie jaki to byłby koszt praca, materiały, dom się buduje w Prószkowie wymiary nawierzchni podałem na zdjęciu. Teren wokół domu będę podnosił o jakieś 25cm jak wybiorę czarną ziemie podczas korytowania to w sumie będzie to jakieś 50cm podbudowy :-? co zrobić żeby zmniejszyć koszty podbudowy?

W twoim przypadku luska bedzie skomplikowanym wzorem.Ja bym ulozyl wieksze kamienie (np.15x25) prostopadle do drogi, po bokach obowiazkowo rynienki na wode. Nie kombinuj za barzo z kolorami,bo moze to zle wygladac, Kostka 10x12 z granitowymi kraweznikami szer. 12 cm w tym samym kolorze tez bedzie piekne.

Kostka 10x12 z granitowymi kraweznikami szer. 12 cm w tym samym kolorze tez bedzie piekne.

ale też i piekielnie drogo , kostka 4/6 nadaje się idealnie na takie podjazdy , chyba że przewidywany jest ruch ciężarówek , to wtedy 8/11 będzie dobra .

w mojej galerii można znaleźć "trochę" natchnienia : http://picasaweb.google.com/seba.j75/ZdjCiaPrzykAdyUkAdaniaKostkiIInne#

W twoim przypadku luska bedzie skomplikowanym wzorem.Ja bym ulozyl wieksze kamienie (np.15x25) prostopadle do drogi, po bokach obowiazkowo rynienki na wode. Nie kombinuj za barzo z kolorami,bo moze to zle wygladac, Kostka 10x12 z granitowymi kraweznikami szer. 12 cm w tym samym kolorze tez bedzie piekne.

Widziałem podjazd z parkingiem gdzie od brzegu podjazdu (na oko 15-20cm) był prosty wzór z czarnej kostki (szerokości 20cm) parking tak jak narysowałem były to takie kwadraciki przede wszystkim oryginalnie to wyglądało i estetycznie, przemawiało do mnie;)

Co do kolorów tylko szary a te obrzeża myślę zrobić czarne tak jak mówicie nie chcę zrobić z tego podjazdu Łowicza, czy nie uważacie że 15X25 to za duża kostka?? podjazd będzie miał 186m2 będzie przeznaczony dla samochodów osobowych ;)) A slovian o jakich rynienkach mówisz??

• 2 weeks później...
czy nie uważacie że 15X25 to za duża kostka?? podjazd będzie miał 186m2 będzie przeznaczony dla samochodów osobowych ;)) A slovian o jakich rynienkach mówisz??

przecież to już prawie formak , wyjdzie naprawdę drogo !!! . rynienki możesz uformować z kostki lub zamówić gotowe wycięte z płyt granitowych .

Nie mam zdolności rysowniczych lecz się nie poddaje ;)) Tak wygląda moja koncepcja te duże kostki 15x25 gdzieś ostatnio widziałem i nie podobały mi się cena też pewnie by mi się nie spodobała. Co sądzicie podjazd 10/8 a ścieżki 6/8.

http://images50.fotosik.pl/168/365ce5de50cf2581med.jpg

Mam pytanie co do gruzu którego zostanie po budowie domu czy można będzie ten materiał wrzucić pod kostkę?? Cegła, cement itp. zagęścić mocno ??

rynienki możesz uformować z kostki lub zamówić gotowe wycięte z płyt granitowych .

nadal nie kapuje do czego te rynienki nie wiedziałem czegoś takiego na tak małej nawierzchni raczej specjalne spusty prowadzące do studzienki na przykład przed garażem zabezpieczające przed przelaniem się wody??

na ścieżki daj 4/6 , zamiast rynienek możesz poprostu ułożyć kostkę przy brzegach ze spadkiem w stronę obrzeża i dalej do studzienek/odpływów

u siebie pod zakładem tak zrobiłem : (4/6 na podjeździe !!!)

http://images46.fotosik.pl/168/bc0fa91b1e80365bm.jpg

na zdjęciu nie bardzo widać ale cała powierzchnia jest ze spadkiem w stronę krawężnika

Majc na mysli rynienki mowie o 2-3 rzedach kostki wzdluz kraweznika- ja zawsze ukladalem 3 rzedy, rzad srodkowy 2-3cm nizej a boczne lekko nachylone(wzgledem siebie).

Na sciezki mozesz dac 4x6( ja bym dal wieksza,jest poprostu wytrzymalsza)

Na sam podjazd tak jak mowilem, mozesz tez dac 10x12. Pamietaj ,ze kdecydujac sie na rzedy a nie na luske musisz zamowic w miare regularna kostke,zeby byly one rowne.

Kostki jeszcze nie zamawiałem wasze uwagi są dla mnie cenne muszę przemyśleć te odpływy wody a jak bardzo są one ważne? sąsiedzi mają kostkę brukową(nie granitową) taka prostokątną i wcale nie mniejszy plac od mojego no i nie mają żadnych odpływów ani rynienek. Czyli rozumiem że powierzchnia granitowa jednak wymaga odpływów??