Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ulozenie kostki granitowej????

Gość

Recommended Posts

Pamietaj ,ze decydujac sie na rzedy a nie na luske musisz zamowic w miare regularna kostke,zeby byly one rowne.

:) nie żartuj , z doświadczenia : klient kupi byle co żeby tylko było tańsze niż u innych i nazywało się kostka granitowa , jakość jest stawiana na drugim miejscu (czytaj ostatnim)

Kostki jeszcze nie zamawiałem wasze uwagi są dla mnie cenne muszę przemyśleć te odpływy wody a jak bardzo są one ważne? sąsiedzi mają kostkę brukową(nie granitową) taka prostokątną i wcale nie mniejszy plac od mojego no i nie mają żadnych odpływów ani rynienek. Czyli rozumiem że powierzchnia granitowa jednak wymaga odpływów??

w sumie nie wymaga , dla niej to bez różnicy w którą stronę popłynie deszczówka , jeśli masz spadek terenu np. w stronę drogi to woda sama spłynie do rowu , najważniejsze żebyś nie miał kałuż na podjeździe .

Od ponad 10 lat sprzedaję kostkę , klienci w 95% decydują się na kostkę 4/6 na podjazd , kamień wytrzyma a koszty w porównaniu do 8/11 są dwa razy mniejsze :o , 8/11 biorą tylko na wykonanie obrzeża .

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zauważcie że chodzi o kostkę 6/8 a nie 4/6 jak dla mnie tu nikt nie leci w taniochę bo kostka 6/8 jest droższa od 8/10 ze względu na dużo odpadów przy produkcji. Jak wiadomo i każdy kto ma wyobraźnię im lepszy gatunek kostki kupimy tym efekt końcowy będzie ciekawszy. Poza tym pierwszy raz się spotkałem z takim zapałem wykonania koncepcji własnego podjazdu.

http://forum.muratordom.pl/post3286623.htm?highlight=granit#3286623

Odnalazłem na forum trochę praktycznych wypowiedzi faktycznie dla laika wykonanie nawierzchni granitowej to wyzwanie ja już z koncepcją mam problemy i ciągle bym chciał coś zmieniać a układanie (na razie o samodzielnym nie myślę) na całość potrzeba 50ton przenieść to, nie mówiąc o ułożeniu wymaga trochę rąk do pracy.

• 2 months później...

Materiał około 55 zł / m2 - przeciętnie, ale bywa i drożej.

Robocizna - przygotowanie, podkład, ułożenie około 150 zł /m2.

Wszystko zależy jaka wielkość kostki, ile metrów, jaki wzór.

Zawsze mówię klientom prosty wzór pi*dzrzi jest tak, przy brukowaniu:

Dobra robocizna = cena materiału razy 3

W brukowaniu można bardzo dużo schrzanić, więc lepiej zlecić to dobrej firmie (i użyć dobrego materiału).

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Może ktoś z was układał "kostkę" klinkierową na podjeździe ? Interesowała by mnie cena za całą usługę, łącznie ze wszystkimi materiałami, a także jeśli to możliwe i komuś by się zechciało, koszty poszczególnych elementów składowych. Głównie chodzi mi o kostkę rozmiaru standardowej cegły, ale nie pogardzę również informacjami na temat kostki 50x50.