seba_x 25.07.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Pamietaj ,ze decydujac sie na rzedy a nie na luske musisz zamowic w miare regularna kostke,zeby byly one rowne. nie żartuj , z doświadczenia : klient kupi byle co żeby tylko było tańsze niż u innych i nazywało się kostka granitowa , jakość jest stawiana na drugim miejscu (czytaj ostatnim) Kostki jeszcze nie zamawiałem wasze uwagi są dla mnie cenne muszę przemyśleć te odpływy wody a jak bardzo są one ważne? sąsiedzi mają kostkę brukową(nie granitową) taka prostokątną i wcale nie mniejszy plac od mojego no i nie mają żadnych odpływów ani rynienek. Czyli rozumiem że powierzchnia granitowa jednak wymaga odpływów?? w sumie nie wymaga , dla niej to bez różnicy w którą stronę popłynie deszczówka , jeśli masz spadek terenu np. w stronę drogi to woda sama spłynie do rowu , najważniejsze żebyś nie miał kałuż na podjeździe . Od ponad 10 lat sprzedaję kostkę , klienci w 95% decydują się na kostkę 4/6 na podjazd , kamień wytrzyma a koszty w porównaniu do 8/11 są dwa razy mniejsze , 8/11 biorą tylko na wykonanie obrzeża . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 25.07.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Zauważcie że chodzi o kostkę 6/8 a nie 4/6 jak dla mnie tu nikt nie leci w taniochę bo kostka 6/8 jest droższa od 8/10 ze względu na dużo odpadów przy produkcji. Jak wiadomo i każdy kto ma wyobraźnię im lepszy gatunek kostki kupimy tym efekt końcowy będzie ciekawszy. Poza tym pierwszy raz się spotkałem z takim zapałem wykonania koncepcji własnego podjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxatorfubzdude 27.07.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 http://forum.muratordom.pl/post3286623.htm?highlight=granit#3286623 Odnalazłem na forum trochę praktycznych wypowiedzi faktycznie dla laika wykonanie nawierzchni granitowej to wyzwanie ja już z koncepcją mam problemy i ciągle bym chciał coś zmieniać a układanie (na razie o samodzielnym nie myślę) na całość potrzeba 50ton przenieść to, nie mówiąc o ułożeniu wymaga trochę rąk do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.majster 07.10.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Materiał około 55 zł / m2 - przeciętnie, ale bywa i drożej.Robocizna - przygotowanie, podkład, ułożenie około 150 zł /m2.Wszystko zależy jaka wielkość kostki, ile metrów, jaki wzór. Zawsze mówię klientom prosty wzór pi*dzrzi jest tak, przy brukowaniu:Dobra robocizna = cena materiału razy 3 W brukowaniu można bardzo dużo schrzanić, więc lepiej zlecić to dobrej firmie (i użyć dobrego materiału). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 18.10.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Ile kosztuje m2 położenia kostki granitowej u Was?Materiał, koparka i zagęszczarka po mojej stronie - interesują mnie czyste koszta pracy. Kostka 8/11 krawężniki 10/20/40. Być może będzie też troszkę kostki 7/9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaczekm 27.10.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Kostka granitowa lub polbruk zamiast Rollborder-a na granicy trawnika i żywopłotu.... Też potrzebne te wszystkie kamyczki, podsypki, piasek i cement? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 16.12.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 WitamMoże ktoś z was układał "kostkę" klinkierową na podjeździe ? Interesowała by mnie cena za całą usługę, łącznie ze wszystkimi materiałami, a także jeśli to możliwe i komuś by się zechciało, koszty poszczególnych elementów składowych. Głównie chodzi mi o kostkę rozmiaru standardowej cegły, ale nie pogardzę również informacjami na temat kostki 50x50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts