m-nowak 16.10.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Witam wszystkich.... Mam zamiar rozbudować dom, ale jest on własnością przyszłej żony.... powiedzcie jak mam rozwiązać ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.10.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Ale w czym masz problem? Żona nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 16.10.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 witamNich Ci przyszła żonka np. daruje, powiedzmy 1/2 część nieruchomości i zacznijcie budować. Po zawarciu małżeństwa przeniesiecie swoje udziały do majątku wspólnego i bedziecie mieli działke, oraz wszystko co na niej zbudujecie, objęte wspólnością małżeńską.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iws 20.10.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Tzn. że jak ja jestem właścicielką działki a dom będę budować ze swoim przyszłym mężem (razem ubiegamy się o kredyt jeszcze przed ślubem) to jest jakiś problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 20.10.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Nie ważne kto budował - ważne na czyim gruncie stoi. Przyszły mąż (żona) - przyszłym mężem (żoną) - nie życzę nikomu - ale wypadki wszelakie się zdarzają. Może się przyszły współmałżonek rozmyśli? Albo np. wpadnie pod samochód? Wtedy działkę, wraz z domem, jeśli nie było testamentu (a kto z młodych ludzi ma testament ?) odziedziczy rodzina przyszłego (który już nigdy przyszłym nie będzie ) współmałżonka... Lepiej podarować 1/2 działki przyszłemu (oczywiście notariusz i opłaty), albo szybko zawrzeć przynajmniej cywilny ślub. A jeśli już jakiś większy kapitał zainwestowany - to przynajmniej spisać testament (ja wiem - brzmi strasznie ale ....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 20.10.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 spisać notarialnie umowę cywilno-prawną bo przecież w obliczu prawa jesteście sobie obcymi osobami i chociaż brzmi to cynicznie to lepiej dmuchać na zimne dom przyszłej żony ale nakłady pracy i finansowe twoje więc dobrze byłoby spisać jaka rekompensata należy ci się w przypadku rozstania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts