Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile to mo?e kosztowa? ? (pod??czenie wody)

pik33

Recommended Posts

Dostałem warunki techniczne na wodociąg. Pisze tam mniej więcej tak:

- wodę należy doprowadzić z istniejącej sieci z rur PVC 110 mm

- wybudować odcinek sieci z rur PVC 90mm na działce (nr działki, jest to planowana droga gminna) i włączyć przy pomocy trójnika do istniejątego wodociągu

Tej rury 90mm będzie jakieś 50 metrów.

- przejście rurociągu pod drogą powiatową wykonać w rurze osłonowej.. (itd, itp)

Rura jest po drugiej stronie asfaltowej szosy. Szosy tej wraz z poboczami itp infrastrukturą jest około 20 metrów. Powyżej podane 50 metrów to już razem z szosą, po jej przebiciu zostanie jeszcze 30 metrów rury do położenia.

- przyłącze do budynku wykonać przewodem PE i wciąć do projektowanego wodociągu przy pomocy nawiertki samonawiercającej 90x32 mm z obudową

Od tej rury 90mm do budynku będzie jeszcze z 6 metrów, może 7, tego doprowadzenia.

- w budynku mieszkalnym zamontować wodomierz 20 mm

----------------------------------------------------------

No i mam pytania do tych, którzy to już robili.

1. Ile to może kosztować?

2. Z warunków wynika, że jestem zobowiązany do położenia 50-metrowego kawałka rury dla gminy. Wiadomo że każda gmina ma inaczej, ale czy w tej sytuacji daje się z nimi jakoś negocjować koszty podłączenia do sieci?

Witam

250m rura 73mm (ciekawe dlaczego Ty masz 90) przecisk pod torem

całosc 14,3tys.(projekty geodeci kolejowi wykonastwo materiał przecisk pod torem 6m uzgodnienia)

W wodociągach wyliczyli mi 32tys.

Wodociąg pozostał moją własnością.(nie przekazałem go)

Wszystkie prace były robione przez pracowników RPWiO na prywatne zlecenie.

Radze wynająć dobrą koparke (zapomnij o ostrówkach itp szkoda czasu i pieniedzy) najlepiej cos z napedem na 4 koła i o dużej mocy, gdyby nie ta kopareczka to bawil bym sie chyba z tydzien, a tak w dwa dni było po wszystkim.

Witam,

Jeszcze nie robiłem, ale mi też kazano zrobić kawałek wodociągu o przekroju 110mm. Co prawda nie przeciskam się pod drogą, ale wcinka, długość 80 m, i inne pierdoły koszt ok. 10.000 zł. Jak się okazało w drodze gminnej i miejskiej wodociąg musi wybudować miasto lub gmina. U mnie własnie dzisiaj ważą się losy mojego projektu, jak moje pisma (i moich przyszłych sąsiadów też - czym więcej podpisów tym lepiej) poskutkują wodociąg będzie za darmo, jak nie to składka i jedziemy ...

Juras

60m PCV Q32 w drodze prywatnej + przejście pod szutrową drogą gminną + odejście 5m ze studzienką wodomierzową.

Rów 1,6m wykopał mi "koparkowy" za 600 pln.

Reszta za 4 tys.pln - materiały i robocizna "pod klucz".

Robi mi to 6 wykonawca - poprzedni chcieli za to samo od 6 do 10 tys.pln

Ciekawostka: gaz - praktycznie te same odległosci, ten sam rów, taka sama rura kosztuje bez łaski mniej niż połowę, a kanalizacja (trudniejsza do wyknania - spadki) 900,- pln.

Woda wogóle jest najdroższa - nie wiem dlaczego ?

Okolice Krakowa - 6.000,oo zł za ok.150m przyłącza fi 50mm (po działce gminnej i sąsiada)+cała studzienka (wodomierz.zawór itp)+ wcinka do rurociągu fi 110mm.I jeszcze na naszą prośbę zabezpieczyli przed kradzieżą płytę betonową nad studzienką. Projekt do pozwolenia 400zł - bez faktury.Ponieważ robili to panowie z wodociągów - sami zrobili odbiór a ja tylko podpisałam odpowiednie papiery i oczywiście zapłaciłam.Nic więcej mnie nie obchodziło.Za włączenie do ogólnego wodociągu dodatkowo - 2.600,00 zł.- w sumie drogo.Czytałam, że inne gminy są tańsze.Ale chyba każdy musi dokonać takiej wpłaty.

• 3 months później...